Souhlasíte?

01 / 06

Rostlinné mléko už je k dostání skoro v každé kavárně.

Přeskočit

Souhlasíte?

02 / 06

Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.

Přeskočit

Souhlasíte?

03 / 06

Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.

Přeskočit

Souhlasíte?

04 / 06

Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.

Přeskočit

Souhlasíte?

05 / 06

Znám restauraci, kde podávají skvělé rostlinné jídlo.

Přeskočit

Souhlasíte?

06 / 06

Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!

Přeskočit

Bez vajec & naslano: Výběr nejlepších produktů a tipů

Jak připravit dokonalá tofíčka nebo snídaňovou omeletu v rostlinné verzi? Jakou majonézu použít do bramborového salátu? A s jakými rostlinnými ingrediencemi docílíte autentické vaječné chuti?

Nejlepší pomocníci v kuchyni

Chuti vajíčka se nejlépe přiblížíme smícháním černé soli s lahůdkovým droždím. Smíchejte jednu lžičku lahůdkového droždí s půlkou lžičky černé soli. Tuhle směs můžete použít například na rostlinná míchaná vejce z hedvábného tofu. Co jsou ale tyto přísady vlastně zač a kde je pořídit?

  • Lahůdkové droždí
    Z lahůdkového droždí Vám koláč ani chleba nenakyne – zato má ale jemnou sýrovou chuť, která pozvedne Vaše pokrmy na novou úroveň. Pořídíte ho ve formě jemných vloček nebo prášku. A kde ho koupit? Lahůdkové droždí najdete ve zdravých výživách i některých online prodejnách. Vyzkoušejte třeba lahůdkové droždí od firmy Country life (kosik.cz) nebo od Allnature (rohlik.cz).
  • Černá sůl
    Černá sůl pochází z Indie a je to druh nerafinované vulkanické soli. Je známá svou výraznou vajíčkovou příchutí. Himalájskou černou sůl můžete koupit ve zdravých výživách i na internetu, třeba od firmy Bonitas (kosik.cz).

Rostlinné speciality

Hraška

Nedokážete si představit nedělní oběd bez rostlinných řízků? S obalováním Vám hravě pomůže Hraška – směs jemně mletého žlutého hrachu, obilovin a dalších přísad, pro všestranné využití při zahušťování jídel. Pro přípravu trojobalu stačí smíchat 1 hrnek Hrašky s 2 hrnky vody, přidat špetku prášku do pečiva, špetkou pepře a černé soli. Využijete ji ale také pro zahušťování omáček, polévek nebo pro přípravu rostlinných placek.

A kde Hrašku pořídit? Dá se koupit online například na rohlik.cz, v DM opět v prodejnách zdravé výživy.

Rostlinná majonéza

Vzhledem k šíři nabídky se již nemusíte bát, že si na Vánoce nebudete umět připravit bramborový salát v rostlinné podobě. Vyzkoušejte třeba rostlinnou majonézu Hellmann’s (Albert, rohlik.cz, Tesco, Globus), Maya omáčku od Sinea foods (rohlik.cz) nebo majonézu od firmy Spak (Globus, Tesco).

Lahůdkové saláty

Také milujete studené lahůdkové saláty? Žádný problém. Na trhu je dostatek studených salátů v rostlinném provedení! Vlašský, bramborový, ďábelský nebo pařížský – stačí si vybrat. Saláty od značky Sinea foods koupíte na rohlik.cz a ty od Gastromenu pořídíte v Lidlu.

Tipy na rostlinné nevaječné snídaně

Rostlinná omeleta à la tofíčka

Nevíte, jak si připravit k snídani Vaše oblíbená míchaná rostlinná vajíčka? Nemusíte se obávat! V našem článku pro Vás máme dva skvělé recepty, jak snadno a rychle připravit ranní rostlinnou omeletu a smaženici z pár ingrediencí.

Rostlinná tofíčková pomazánka

Jednoduchou “vajíčkovou” rostlinnou pomazánkou připraví i začátečník! A jak na to? Natural tofu rozdrolíme do misky, přidáme lžičku kurkumy, půl lžičky černé soli a dvě lžíce rostlinné majonézy nebo rostlinného bílého jogurtu. Pro dochucení můžete přidat i lžíci plnotučné hořčice a špetku pepře.

Přejeme dobrou chuť! K fotkám svých kulinářských úspěchů na instagramu nezapomeňte přidat hashtag #rostlinne.

Jak rozšířit rostlinnou nabídku v kavárně

Důvodů, proč rozšířit rostlinnou nabídku Vaší kavárny, jste asi slyšeli dost. Poradil Vám ale někdo, jak na to? Připravili jsme pro Vás 6 kroků, kterými začít.

Libor Pozníček
14. 8. 2020

Lokálka červenec: Hojnost

Červenec je měsícem hojnosti. Projdete se o víkendu v teplém ránu po dvorku a bohatě posnídáte.

Adam Novotný
23. 7. 2020