
Jídlem do pohody: rozhovor s Inkou Buchertovou o Ajurvédě
Jediný recept na zdraví pro všechny neexistuje. Vnímáním svého těla a koloběhu přírody však dokážeme najít vlastní pohodu. A roli v ní hraje i rostlinné jídlo.
Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.
Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.
Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.
Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!
Ochrana osobních údajů je pro nás prioritou. Více informací, jak zacházíme
s vašimi daty, najdete v tomto dokumentu.
Ochrana osobních údajů je pro nás prioritou. Více informací, jak zacházíme
s vašimi daty, najdete v tomto dokumentu.
Jak vlastně začal příběh společnosti Semix ?
Příběh společnosti Semix spadá do devadesátých let, kdy se otevřel všem podnikavým duším prostor pro posunutí podnikání na novou úroveň, v případě Semixu v oblasti potravin. Původní majitelé v čele s panem Lisalem a panem Kratochvílem byli uneseni zahraniční nabídkou pečiva a chtěli Čechům dopřát lepší chuť pekařských výrobků. Otevřeli pekařství Sezam, které v Opavě funguje dodnes. Začali vyrábět směsi a vlastnoručně je rozvážet po republice. Podnikání velmi rychle narostlo do takových rozměrů, že bylo nutné výrobu rozšířit a přestěhovat do blízkých Otic. Tady vznikla první vývojová laboratoř, později se postavila první výrobní hala.
V čem se podle Vás Semix nejvíc změnil od jeho počátků až po současnost?
Od těchto prvních krůčků uplynulo téměř třicet let. Ze startupu se stala společnost o 230 zaměstnancích, pěti pilířích výroby potravin a samostatnou sekcí pečující o společenskou odpovědnost. Když majitel společnosti nechával postavit první výrobní halu, tak si byl vědom, že zároveň zabírá kus půdy a prohlásil, že to „přírodě vrátí.“ Myšlenka vracet přírodě, co nám dává, se přeměnila na sedm vlastních ekolokalit o výměře 82 hektarů. Největší přírodní rezervací jsou Kozmické ptačí louky, které mají přes 60 hektarů. Jsou jedinečným mokřadovým ekosystémem, domovem mnoha druhů ptactva, obojživelníků, hmyzu a rostlin, ale také spásačů – exmoorských pony a skotského skotu. Jsme také generálním partnerem Koalice proti palmovému tuku a jako ochránci přírody komunikujeme dopad chemizace zemědělství a souvislosti spojené s masovým chovem dobytka.
Kdybyste to shrnula, jaká je tedy hlavní filozofie firmy?
Od prvopočátku je hlavním posláním firmy vyrábět potraviny s přidanou hodnotou pro lidské zdraví. Tuto oblast je v české kotlině potřeba posouvat, což znamená věnovat dost energie výuce o zdravém životním stylu, jídle a jeho zpracování, protože čeští spotřebitelé jsou zvyklí na výrazné chutě. V rozhodování o nákupu potravin hraje výraznou roli cena či sleva. Naším ideálem ale je, aby lidé jedli celozrnné (celistvé) potraviny, potraviny rostlinného původu a taky ty, které neobsahují chemické látky.
Popularita BIO potravin a rostlinných produktů u nás nepopiratelně roste. Jakým způsobem reaguje Semix na dnešní vyšší poptávku po těchto produktech?
Poptávku po rostlinných a BIO potravinách vnímáme s upřímnou radostí. Čím více budou lidé nakupovat BIO, tím bude dostupnější. Čím více budou nakupovat rostlinnou stravu, tím více pomohou sobě, svému zdraví i celku, naší planetě.
Brzy také představíme sérii produktů, která by měla být smysluplně veganská. Nahradí živočišné proteiny prostřednictvím precizně vybraného mixu luštěnin, který zajistí správnou kombinaci esenciálních aminokyselin. Luštěniny jsou tou nejlepší volbou při nahrazování živočišného proteinu rostlinným. V našem dlouhodobém výzkumu jsme se soustředili na to, jak se změní jejich nutriční profil i chuť při naklíčení. Je to poměrně těžko představitelné, protože nám nejde o samotný klíček, ale o „odemknutí“ zrna a jeho zasušení ještě před tím, než klíček vyleze.
Pokud se nepletu, to je případ i Vašeho produktu Ovsánek. Ten letos získal druhé místo v anketě Rostlinný produkt roku. Čím si vysvětlujete jeho úspěch?
Myslím, že je to hlavně tím, že se jedná se o celozrnný fermentovaný výrobek, ve kterém jsme použili klíčený bezlepkový oves. Jeho vývoj byl velmi rozsáhlý a věříme, že se vyplatil, protože jiný takový výrobek na trhu není. Podle růstu jeho obliby se zdá, že tu opravdu chyběl.
Ze zpětné vazby víme, že lidé oceňují především jeho chuť, ale také zdravotní benefity spojené s obsahem betaglukanů a příznivými účinky na střevní mikrobiom. Pro některé spotřebitele je důležité, že používáme český oves.
Vnímáte tedy, že se jako lidstvo přibližujeme spíše k rostlinné a kvalitnější stravě? Minimálně podle toho, co nakupujeme.
Trend nárůstu poptávky po rostlinné stravě jednoznačně vnímáme. Stoupá pomaleji, než bychom chtěli, ale buďme rádi za rostoucí tendenci.
Je tohle spíš obecný trend, nebo vidíte rozdíly mezi poptávkou po rostlinných potravinách v ČR a v zahraničí?
Poptávka po rostlinných alternativách v ČR a v jiných evropských státech je nesrovnatelná. Nejdále v Evropě je v tomto směru Německo, které má celkově jiný přístup k veganským a ekologickým potravinám. U nás se stal nemilou mantrou mýtus „zeleninu stačí omýt“, či „bio je podvod“. Vůči těmto tvrzením se chceme jednoznačně vymezit a věříme, že společnými silami se nám a partnerským firmám povede toto vyvrátit.
A jak to máte vy sami? Stravuje se majitel společnosti či další lidé ve firmě zdravěji nebo alternativně?
Majitelé společnosti jsou flexitariáni. Maso na jejich talíři uvidíte výjimečně. Ve firmě se flexitariánství podporuje možností výběru vegetariánských obědů, které dovážíme z restaurace specializující se na veganská, vegetariánská, makrobiotické a RAW jídla, ale taky na fairtrade potraviny. Pravidelně vzděláváme vlastní zaměstnance v oblasti zdravé stravy a přínosu rostlinných bílkovin, a i díky tomuto vlivu konzumace masa a živočišných produktů postupně klesá. Snažíme se ale netlačit a spíše sami přijít s opravdu chutnými výrobky. Pár adeptů, kteří přesvědčí i zapřísáhlé „všežravce“, se z rukávu chystáme vytáhnout.
To je skvělé slyšet. Mnoho firem v České republice to takto rozhodně nemá. Na závěr se ještě musím zeptat, jaké nové rostlinné produkty plánujete uvést na trh?
Máme přichystaných pět alternativ masa, jejichž základem jsou klíčené luštěniny. Také chléb ze čtyř druhů mletých klíčených luštěnin. Novinkami potěšíme i příznivce Ovsánka. Všechny tyto produkty budou splňovat základní parametry, například budou mít rostlinný původ, nutriční vyváženost, nízkou uhlíkovou stopu, omezení přídatných látek a ideálně budou v bio kvalitě. Celý koncept jsme vytvořili ze skutečného přesvědčení o potřebnosti rostlinné stravy, jiném přístupu k lidskému stravování z pohledu zdraví a udržitelnosti pro planetu.
Tak to se máme opravdu na co těšit! Děkuji za rozhovor a brzy na shledanou.
Jediný recept na zdraví pro všechny neexistuje. Vnímáním svého těla a koloběhu přírody však dokážeme najít vlastní pohodu. A roli v ní hraje i rostlinné jídlo.
Horké letní dny přímo volají po tom vyběhnout ven a strávit tam celý den. Jaké jídlo však přežije vysoké teploty a náročné přenosy?
Rok 2022 byl bohatý na rostlinné alternativy ryb a mořských plodů. Několik z nich jsme pro Vás otestovali.