Souhlasíte?

01 / 06

Rostlinné mléko už je k dostání skoro v každé kavárně.

Přeskočit

Souhlasíte?

02 / 06

Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.

Přeskočit

Souhlasíte?

03 / 06

Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.

Přeskočit

Souhlasíte?

04 / 06

Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.

Přeskočit

Souhlasíte?

05 / 06

Znám restauraci, kde podávají skvělé rostlinné jídlo.

Přeskočit

Souhlasíte?

06 / 06

Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!

Přeskočit

Čtyři podniky, které vám v Krkonoších nesmějí uniknout!

Základem typické krkonošské kuchyně bývají především potraviny jako brambory, houby, kroupy a různé druhy bylin. Pro sladké pokrmy jsou nejčastěji využívané suroviny jako-povidla, mák, různé druhy ovoce a kompotů. Dle řady místních šéfkuchařů může být krkonošská kuchyně velmi nápaditá a to i jen za použití surovin, které na polích a v lesích vyrostly. Krkonoše byly považovány za chudý kraj, tudíž těchto možností využívali i místní obyvatelé. Běžné bylo pěstování například brokolice a množství bylin (meduňka, mateřídouška, bazalka, rozmarýn). Za typická krkonošská jídla je považováno například známé krkonošské kyselo, bramborové placky, škubánky, houbový kuba, buchty či nejrůznější sladké řezy.

Značná část restaurací nabízí především klasická menu, která se od jiných restaurací v ČR výrazně neliší. V porovnání s dřívější nabídkou je však dnes v jídelníčku zařazení vegetariánských jídel mnohem častěji. Postupně se i zde nabídka rostlinných pokrmů rozrůstá a přibývá restaurací nabízejících rostlinnou stravu.

Seznamte se s nejlepšími rostlinnými restauracemi v Krkonoších, jejichž návštěvu byste si rozhodně při Vašem výletu neměli nechat ujít.

 

 

Vegzion

Vegzion je menší rodinný penzion ve Svobodě nad Úpou. Je ideálním místem pro horskou turistiku v Krkonoších. Nabízí ubytování a čistě rostlinné menu.

Oba manželé, kteří penzion provozují, se dlouhodobě stravují rostlinně a stále se v dané oblasti vzdělávají. Je zde možné načerpat informace především z oblasti rostlinné stravy ve sportu a výživové medicíny. Majitel Vegzionu, Jan Tomeček, vystudoval geografii na přírodovědecké fakultě, což také prohloubilo jeho vztah k přírodě. Získal také několikaleté zkušenosti s vařením z různých prostředí (festivaly, workshopy, cateringy i bistra). Je spoluzakladatelem restaurace s rostlinným menu Veggie Garden v Praze. Ve volném čase se věnuje studiu zdraví a účinku stravy na lidský organismus. Mezi jeho další záliby patří jóga, bojové sporty. Petra Tomečková má zkušenosti s pečením na svatební hostiny, a to jak sladkých (včetně svatebních dortů), tak slaných pokrmů. Jan Tomeček nabízí kurzy vaření a konzultace v oblasti rostlinné kuchyně. Majitelé při přípravě jídel využívají pouze základní suroviny, nikoliv suroviny průmyslově zpracované. Vyrábějí si sami například domácí seitan.

 

Hosté zde mají možnost vyzkoušet rostlinné alternativy svých oblíbených jídel. Oba majitelé si zakládají na zdravém životním stylu a zdůrazňují etický a environmentální přínos rostlinné stravy. Jan Tomeček vyzdvihuje velmi pozitivní vliv rostlinné stravy pro posílení imunity a ve vrcholovém sportu.  Jan i Petra velmi otevření k přáním svých hostů a mají snahu  jídla  přizpůsobit dle jejich představ a chuti. Není pro ně žádným problémem připravit hostům bezlepkové menu. Především v letním období bývá o víkendové pobyty velký zájem a je vhodné zajistit rezervaci včas. Ubytování je určeno většímu počtu lidí, ale i pro dvojice. Pobyt je vhodný také pro rodiny s dětmi. V současné době plánují Tomečkovi rozšířit nabídku Vegzionu o rozvoz jídel v oblasti Trutnova a okolí. Možnost objednání obědů mají například i hosté ubytovaní v jiném penzionu.

Horská 464, 542 24 Svoboda nad Úpou

 

Baladeva

Skvělá indická restaurace v Trutnově. Vzhledem k poměrně krátké otevírací době, určená především k obědům. Denní menu je vynikající a hosté ho mají na stole téměř okamžitě. Zahrnuje polévku, hlavní chod, dezert a salát, a to za až nečekaně nízkou cenou. Jedná se o restauraci vegetariánskou s možností zcela rostlinných pokrmů…

Lípová 58/58, Horní Předměstí, 541 01 Trutnov

 

Zelená zahrada

Vrchlabská vegetariánská restaurace Zelená zahrada je místními lidmi velmi oblíbeným místem, kam zajít na oběd. I když to není pravidlem, nabídka čistě rostlinných jídel je poslední dobou více častá. Nabízí výborné sezónní menu a typická česká jídla ve vegetariánské i čistě rostlinné verzi. Restaurace se také často inspiruje recepty známé Kuchařky ze Svatojánu. Nabídka je velmi pestrá a zahrnuje vynikající dezerty. Prostředí klidné, příjemné a díky dětskému koutku je vhodné i pro rodiny s dětmi. Je zde samozřejmě možnost objednat si jídlo s sebou, případně rozvoz po okolí.

Krkonošská, 27, 543 01 Vrchlabí

 

Kozí plácek

Restaurace Kozí plácek, která dostala název díky tehdejším farmářským trhům vychází zde především z modelu ,,Zelené jídelny“. Zaměřuje se tedy zejména na zdravou výživu a používání čerstvých biopotravin od místních farmářů. Tato restaurace je tedy skvělou volbou pro všechny fanoušky zdravého životního stylu a domácí kuchyně. Moderní útulná restaurace navíc poskytuje obědové menu s nabídkou rozvozu po Vrchlabí a okolí. V případě zájmu a po předchozí domluvě je možné pro hosty zorganizovat i večírek (včetně živé hudby) či firemní a rodinné akce.

Nádražní 127, 543 01 Vrchlabí

 

Navštivte Vrchlabí,Trutnov nebo Svobodu nad Úpou – poznáte nejen krásná horská města, ale také fantastickou kuchyni. Seznamte se s místními, kteří nabízejí pokrmy z biosurovin, spojte horskou turistiku s ubytováním v příjemném rodinném penzionu, jehož majitelé jsou přes rostlinné stravování opravdovými znalci.

Lahodná alchymie: odkrývání kouzel fermentace

Fermentace je již po tisíciletí neoddělitelnou součástí přípravy chutného a nutričně hodnotného jídla. Co všechno přináší do rostlinné kuchyně?

Michaela Levíčková
29. 1. 2024

Piknik do horka

Horké letní dny přímo volají po tom vyběhnout ven a strávit tam celý den. Jaké jídlo však přežije vysoké teploty a náročné přenosy?

Michaela Levíčková
15. 6. 2023