
Jídlem do pohody: rozhovor s Inkou Buchertovou o Ajurvédě
Jediný recept na zdraví pro všechny neexistuje. Vnímáním svého těla a koloběhu přírody však dokážeme najít vlastní pohodu. A roli v ní hraje i rostlinné jídlo.
Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.
Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.
Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.
Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!
Ochrana osobních údajů je pro nás prioritou. Více informací, jak zacházíme
s vašimi daty, najdete v tomto dokumentu.
Ochrana osobních údajů je pro nás prioritou. Více informací, jak zacházíme
s vašimi daty, najdete v tomto dokumentu.
Fiala! Petr Fiala! Ale ne! Nechme předsedu odpočívat a pojďme si povědět něco o opravdových semínkách naděje. Začíná jaro, náš parapet přetéká sazeničkami. Rajčata, bazalka, petržel, mrkev, květák, ředkvičky, pažitka a další.
Okno kuchyně našeho bytu vychází na jižní stranu, co více si srdce zahradníkovo a kuchařovo může přát. Začátkem března zasadíte semínka, pozorujete, jak klíčí, přisvicujete jim v kultivátoru, postupně si je pipláte, opatrně zaléváte, pikýrujete, přesazujete, hnojíte, jendoduše hýčkáte. Na okenním parapetu vám postupně rostou poklady. Bylinky, které cítí, že jednou přijde jejich čas, kdy skončí na vašem talíři a pozvednou váš oběd nebo romantickou večeři na další chuťovou úroveň. Připravíte rajčatové risotto, otevřete okno a z prapetu si ustříhnete čerstvý rozmarýn, tymián a bazalku. YES!
A víte, co je skvělé? Že si takovou radost může udělat úplně každý. Pokud nemáte to štěstí, že byste disponovali vlastní zahradou – nevadí. Pokud součástí vašeho bytu není prostorný a slunný balkón – nevadí. Existují totiž rostlinky, které to zvládnou jistit i ze severní strany a úplně jim postačí prostor vašeho venkovního parapetu.
Vysaďte si s rostlinně své parapetové hrdiny! Dost bylo jednorázových bylinek v plastu nebo kvazi udržitelných květináčků s rostlinkami, které si prožily několik dní beze světla v teplotách blížícících se nule. Nakupte semínka a užijte si všechny radosti spojené s poctivým zahrádkařením. Hrabejte se v hlíně, zašpiňte si prsty a nehty, zažijte radost ze vstávání, když se ráno běžíte podívat k oknu, o kolik povyrostly vaše klíčky pažitky, užívejte si plnými doušky, že dáváte život novým rostlinkám. Ideální terapie do dnešní šílené doby.
Pro výsadbu vašich hrdinů doporučuji kuchyňské okno, ať je orientováno kamkoli. Vaše motivace starat se a využívat vaše výpěstky se bude totiž přímo úměrně zvyšovat s blízkostí květináčů od vaší plotny. Pokud máte kuchyňské okno na jižní stranu, máte vyhráno. Pokud koukáte z okna na východ, západ nebo sever, stejně jste vyhráli, jen budete muset omezit některé slunkofilní bylinky.
Pokud jste tým jih, bude se u vás skvěle dařit středomořským bylinkám. Ocení dostatek světla, díky dostatečnému přísunu slunečních paprsků zvládnou skvěle prosperovat a odmění vás silně aromatickou vůní svých silic. Pěstebním dělníkům level 1 spíš nedoporučuji, vyžadují pokročilou úroveň, protože jsou vybíraví i co do specifikace půdy, zalévání a dalších zahrádkářských aspektů. Prostě stoprocentní Italové. Spoustu emocí, když fungují tak, jak mají, nic lepšího nezažijete, ale vyžadují extra dávku péče a lásky.
Všechny tyto bylinky to s vámi zvládnou klidně i na severu, třeba petržel vám za polostín bude dokonce vděčná. Máta je úplný plevel, pažitka se taky ujme kdekoliv. Bylinkoví vikingové snesou nepravidelnou zálivku, odjezd na dovolenou, málo světla, jednoduše jakýkoliv pěstitelský prohřešek, který si dovedete představit. Pažitka vám rozjasní vývar, tofíčka, chleba s rostlinným máslem nebo risotto. Mátu si nechte na první mojito sezony, libeček blbeček je základ všeho, zamilujete si ho.
Další skvělá rostlina, která nepotřebuje příliš světla. Ředkvičky se dokonce sází schválně na jaře a na podzim, tedy v době, kdy jsou dny kratší než noci. Ředkvičky řadíme mezi zeleninu „krátkého dne“, v létě by totiž upínaly své růstové síly spíše do květů a plodů. Sázejte je v dostatečné vzdálenosti od sebe a do kypré půdy, aby mohly jejich bulvy vyrůst v plné kráse a velikosti. Pokud vám vyklíčí příliš blízko od sebe, přijde na řadu jednocení, neodkládejte jej déle než 14 dní po výsevu, později byste mohli narušit kořenový systém ředkviček. Vyjednocené ředkvičky využijte jako klíčky do salátu.
Hlávkový salát je král všech salátů, přežije i drobné mrazíky, a můžete jej tak vysévat již na začátku března. Odměnou vám bude salát, který na vašich jazycích rozehraje baladu na jaro.
Keříčková rajčata = balkonová rajčata. Pokud máte dostatek místa a slunce, pořiďte si pár velkých květináčů a rozjeďte rajčata. Garantuji vám, že neexistuje zelenina, u které by byl výraznější rozdíl mezi kupovaným a vlastnoručně vypěstovaným produktem. Umami 100000.
Perfektní návod na cokoliv ohledně rajčat včetně přesazování od božské e-chalupářky here.
Pokud je slunce kámoš, rozhodně to zkuste s jahodami. Kyprá, kyselá půda, dostatek vláhy, zároveň si však dejte pozor na přemokření okolo plodů, mohly by začít nahnívat. Jahodníky vám budou plodit od července do září.
V obchodech už vám bude nabízena spousta raně jarní zeleniny, po které se vám budou sbíhat sliny. Vydržte to. Chřest má ještě čas, celoročně dostupné ředkvičky jakbysmet, hlávkové saláty se pomalu klubou, ale ještě jim to nějakou dobu potrvá, stejně tak kedlubny. Pokud už jste skutečně nedočkaví a bažíte po něčem ryze jarním, vyražte (hlavně v rámci okresu, omg!) na lov medvědího česneku. Ten leze ze země už od půlky března. Buďte prosím zároveň shovívaví k přírodě a natrhejte si pouze tolik, kolik spotřebujete.
Kupte si arborku, na pánvi nechte zesklovatět cibulku, přidejte rýži, opékejte, dokud zrnka nebudou průhledná. Pár deci bílého vína, nechat vypařit, začít pomalu dolévat vývarem. Sůl. Zatímco postupně doléváte vývar, který rýže poctivě nasává, z medvědího česneku, slunečnicových semínek, kešu, oleje, citronu, soli a LSD si vytvořte pesto z medvědího česneku. Jakmile bude rýže al dente, přidejte pesto. Dolaďte solí, pepřem, LSD, čerstvými lístky medvědího česneku. Nic víc, nic míň, užívejte chutě jara. A nebo se nechte dále inspirovat jarními recepty, které pro vás Rostlinně připravilo zde.
Jediný recept na zdraví pro všechny neexistuje. Vnímáním svého těla a koloběhu přírody však dokážeme najít vlastní pohodu. A roli v ní hraje i rostlinné jídlo.
Horké letní dny přímo volají po tom vyběhnout ven a strávit tam celý den. Jaké jídlo však přežije vysoké teploty a náročné přenosy?
Rok 2022 byl bohatý na rostlinné alternativy ryb a mořských plodů. Několik z nich jsme pro Vás otestovali.