
Jídlem do pohody: rozhovor s Inkou Buchertovou o Ajurvédě
Jediný recept na zdraví pro všechny neexistuje. Vnímáním svého těla a koloběhu přírody však dokážeme najít vlastní pohodu. A roli v ní hraje i rostlinné jídlo.
Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.
Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.
Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.
Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!
Ochrana osobních údajů je pro nás prioritou. Více informací, jak zacházíme
s vašimi daty, najdete v tomto dokumentu.
Ochrana osobních údajů je pro nás prioritou. Více informací, jak zacházíme
s vašimi daty, najdete v tomto dokumentu.
Vítejte u další lokálky, tentokráte červnové. První letní měsíc je specifický dozráváním prvního ovoce. Po květnové zeleninové náloži se tak dostaneme ke sladkým plodům jahod a třešní, vydáváme se na samosběry a začínáme zavařovat. Období plněných knedlíků může začít, oprašte recepty na ty nejvláčnější.
Lokálka vyjíždí, nasedat!
Třešně jsou za mě jedním z nejméně doceněných plodů, který můžeme v našich zeměpisných šířkách pěstovat. U nás doma na zahradě roste třešeň již 35 let. Každoročně nás obdarovává šťavnatými, sladkými třešněmi. Díky objemné, košaté koruně generuje stín pro naše posezení a poskytuje útočiště spoustě ptákům. To vše bez jakékoliv péče. Nepotřebuje zalévat.
Jabloně musíte často (chemicky) ošetřovat a správně zastřihovat, meruňky nasazují květy příliš brzy a jsou tak v každoročním ohrožení nekompromisních ledových mužů, kteří vždy v půlce května přinesou mrazíky a často spálí všechny květy meruňky, která pak neplodí. Švestky jsou náchylné na mšice, chorobu šarku, vysokou červivost, musí se před sklizní probírat. Takto bychom mohli pokračovat prakticky s každým ovocným stromem. A pak je tu třešeň. Nenáročný, krásně rostoucí a bohatě plodící strom, jehož plody můžete využít po celý rok.
Každý rok je celý červen facebook plný výkřiků typu “Máme třešně, přijďte si natrhat, než bude pozdě.” Sklizeň třešní totiž vyžaduje dobré načasování, celý strom je běžně potřeba sklidit během jednoho, maximálně dvou týdnů. A to je kolikrát nadlidský úkol i pro celou rodinu. Využijte tedy svých kontaktů a vyražte s pár košíky za vašimi přáteli. Pokud takové kamarády nemáte (I am sorry for you), využijte skvělou aplikaci Na ovoce a vyhledejte si nejbližší třešně ve vašem okolí ZDE.
Karel Čapek v jednom z jeho fejetonů (ten fejeton je jinak úžasný, miluju ho) třešním pěkně zavařil (obrazně, zavařovaček netřeba), já se jich již ale nemůžu dočkat. Kromě každodenního uždibování přímo ze stromu jsou třešně skvělé do veškerého pečení. Všem vašim koláčům, bublaninám, muffinům a jiným dezertům dodají na šťavnatosti a velmi přirozené sladkosti. Budou za hvězdy, kamkoli je přidáte. O třešňovém kompotu se snad ani nemusíme bavit. Doby, kdy ho byly plné domácí spíže a my jsme ho tak kvůli přebytku bytostně nesnášeli, jsou pryč. Nyní nám takový domácí kompot zvládne krásně zadrnkat na nostalgickou chuťovou notu a stát se tak perfektním comfort foodem (dezertem). Třešně můžete zavařit také do chutných marmelád nebo sirupů, v zimě přijdou vhod. A to třeba i sušené, v troubě nebo sušičce si z nich vytvoříte skvělé sušené ovoce.
Pokud chcete třešně použít i ve slané kuchyni, doporučuji výbornou třešňovou omáčku, kterou můžete ozvláštnit každou grilovačku nebo jakékoli marinování obecně. V kastrůlku klasicky zpěňte zeleninový základ cibule a kořenovky (stačí maličko, aby nepřebíjel chuť třešní), zapojit můžete trochu hořčice, kvalitní sojovky a oblíbeného grilovacího koření, podlijte červeným vínem, zredukujte, přidejte třešně a 15 minut duste. Pokud bude potřeba, přidávejte po troškách vývaru. Nakonec rozmixujte a dochuťte podle vlastních chuťových pohárků. Ideálně zavařte a užívejte kdykoli v průběhu roku.
A zapomenout nesmíme ani na višně. Fungují stejně jako třešně, mě na nich baví výraznější pikantnost a kyselost, kterou oproti třešním oplývají. A hlavně, můžete si z nich vyrobit výbornou domácí griotku (recepty ZDE).
Jahody mám spojené s výlety na samosběry. Činnost, kterou jsem v dětství bytostně nesnášel si dnes již upřímně užívám. Sice vždycky nasbírám sotva polovinu co mí kolegové, protože druhá půlka mi místo v košíku skončí v bříšku, to ale radost ze sběru spíše umocní. Letos se samosběry kvůli chladnějšímu počasí a dešti (díky bohu za to) trochu zpozdily, na většině míst tak začínají až druhý červnový víkend. Doporučuji plantáže navštěvovat v pátek po práci nebo v sobotu brzy ráno, dokud nejsou ty nejlepší plody uloupeny nájezdem dychtivých sběračů. V neděli odpoledne si už neškrtnete a musíte si počkat na další víkend, než dozrají další jahody.
Přehlednou mapu samosběru můžete najít například ZDE. Vyražte s partou přátel, je to zábava.
Jinak není k jahodám asi co dodávat. Plněných knedlíků, receptů na marmelády, džemy, sirupy a další variace zavařenin je plný internet. Já mám jahody moc rád za čerstva, s trochou vyšlehané smetany. Ideální víkendová snídaně.
A jakmile jahody zbavíte stopek, dají se skvěle zamrazit v celku. Zvládnou to tak s vámi po celou sezónu.
Úžasná zelenina do všech polévkových krémů, pyré, pest, čehokoli. Hrášek je podle mě plodinou, která byla stvořená k mixování. Příjemně nasládlé zeleninové božstvo, symbol přicházejícího léta. Nejlepší je samozřejmě čerstvě utržený z keře.
Hrášek je navíc obrovsky vděčný na pěstování. Snadno můžete zasít semínka koupené za pár korun a pozorovat, jak neuvěřitelně rychle roste. Zvládne to klidně na balkonu. Stačí mu dostatek vody a nějaká opěra, po které se bude pnout. Dozrává zhruba tři měsíce od výsevu. Pokud si tedy chcete na sladkém, křehkém hrášku pochutnávat již od poloviny června, nezapomeňte jej zasít již v březnu. Dozrávat zvládne navíc celou sezonu. Můžete tedy například vysít třikrát, se čtrnáctidenními až měsíčními intervaly mezi jednotlivými výsevy.
Mimochodem, věděli jste že žlutý hrách (ta luštěnina) není nic jiného než vyzrálý zelený hrášek (ta zelenina)? Je to tak. Hrách změní během zrání svou strukturu natolik, že se z křehké, cukernaté zeleniny stane výživná, na bílkoviny bohatá luštěnina. Zkuste schválně několik lusků přezrát do luštěniny a usušte si ji.
Konečně levný květák! Přes zimu s ním bylo těžké a velmi drahé pořízení, nyní už ale konečně začíná dozrávat i u nás a můžete jej tak dostat na farmářských trzích za rozumnou cenu.
Obalovaný a smažený, na mozeček, zapečený, v krému, vařený, dušený. Květák snese veškerou tepelnou úpravu a vždy zvládne být králem talíře. Díky sirným látkám v něm obsažených může při správně úpravě umocňovat vajíčkovou a sýrovou chuť. Zkuste jej ale také přihodit za syrova do salátu, odmění se vám výbornou křupavou texturou.
Když si zakoupíte žlutou nebo fialovou odrůdu (doporučuji), ozvláštníte salát nebo talíř i barevně. A skvěle se nechá fermentovat! Kombinace bílého a fialového květáku nakrájeného na malé růžičky bude tvořit jednu z nejhezčích zavařovaček na vaší fermentační poličce, to slibuji. A pokud máte trochu rádi slova do češtiny přejatá a zdomácnělá, nadepište prosím vaši zavařovačku jedním z nejkrásnějších slov – KARFIOL.
Pažitka, petržel, libeček, tymián, rozmarýn, oregáno a další.
Dostaly do sebe první pořádné slunce a začínají se vám odměňovat rychlým růstem a silnou vůní. Pravidelně zastřihávejte, aby nepřecházely do květu a mohly se dále rozrůstat. Naše bazalka ve skleníku má za sebou již třetí střih a krásně se rozkošatěla. Letos se nám doma podařilo zachránit jeden uvadající keřík z Makra, který ve skleníku neuvěřitelně ožil a obrazil, a budeme se z něj moci těšit celou sezonu.
Pokud si koupíte v nějakém obchodě květináč s bazalkou a chcete, aby vám vydržela co nejdéle, doporučuji následující. Zachránit celý keřík se vám s nejvyšší pravděpodobností nepodaří. Bylinka při přepravě a skladování prošla několikrát přílišným chladem a možná i mrazem, dlouho se jí nedostávalo světla a je velmi oslabená. Dříve nebo později by vám zavadla a uhynula. Ustřihněte nejdelší vrchní větvičky k prvnímu větvení a dejte je do vody (zbytek bazalky zkonzumujte). Bazalka má úžasnou vlastnost – rychle zapustí kořeny. Nechte ji dva týdny ve vodě a zakořeněné bazalky zasaďte do půdy. Vyrostou vám bazalky zcela nové, postupným zaštipováním vrchních lístků je můžete nechat košatět a rozrůstat.
Jakmile dočtete dnešní sloupek, utíkejte do nejbližšího lesa, parku nebo shluku křovisek a natrhejte si kvetoucí bez. Ještě to v klidu stihnete. Za mě není lepších sirupů než bezových. Plevel, náletová křovina, které se většina lesníků snaží zbavit, nám zdarma poskytuje úžasně vonící květy, ze kterých vytvoříte nejchutnější sirupy a limonády.
Natrhejte pár set květů, zvolte teplou nebo studenou úpravu a užívejte si vůně bezu po celou sezonu. To je samozřejmě nesmysl, bezový sirup vám zmizí nejpozději do konce srpna, ať už jej vytvoříte dvě láhve nebo tři kontejnery. Nějakým záhadným způsobem se na tenhle paradox můžete spolehnout každý rok.
Recept na sirup za studena: https://kitchenette.cz/clanek/1-sirup-z-bezinkovych-kvetu
Recept na sirup s tepelnou úpravou: https://www.youtube.com/watch?v=vBC69GlEi3w
Zdroje:
TŘEŠNĚ: https://izahradkar.cz/zahrada/ovoce/peckoviny/vybrat-pestovat-tresne-cim-se-lisi-odrudy-chrupek-srdcovek/
https://www.ireceptar.cz/zahrada/rady-valasskeho-pestitele-slivoni-zakladani-sadu-a-ochrana-pred-sarkou.html
https://www.celostnimedicina.cz/tresne.htm
VIŠŇOVÝ LIKÉR:
https://www.pinterest.de/pin/536561743098803180/
SAMOSBĚR JAHOD:
https://samosber-jahod.cz/
HRÁŠEK:
https://www.novinky.cz/bydleni/zahrada/clanek/kdy-vysevat-hrasek-148253
https://living.iprima.cz/zahrada/jak-vysit-hrasek-abyste-mohli-sklizet-celou-sezonu
BEZ:
https://www.cuketka.cz/?p=137
https://kitchenette.cz/clanek/1-sirup-z-bezinkovych-kvetu
NA OVOCE:
https://na-ovoce.cz/web/
ČAPKŮV FEJETON:
https://www.lidovky.cz/nazory/karel-capek-hlas-nevlastenecky.A110722_105838_ln_nazory_glu
Jediný recept na zdraví pro všechny neexistuje. Vnímáním svého těla a koloběhu přírody však dokážeme najít vlastní pohodu. A roli v ní hraje i rostlinné jídlo.
Horké letní dny přímo volají po tom vyběhnout ven a strávit tam celý den. Jaké jídlo však přežije vysoké teploty a náročné přenosy?
Rok 2022 byl bohatý na rostlinné alternativy ryb a mořských plodů. Několik z nich jsme pro Vás otestovali.