Souhlasíte?

01 / 06

Rostlinné mléko už je k dostání skoro v každé kavárně.

Přeskočit

Souhlasíte?

02 / 06

Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.

Přeskočit

Souhlasíte?

03 / 06

Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.

Přeskočit

Souhlasíte?

04 / 06

Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.

Přeskočit

Souhlasíte?

05 / 06

Znám restauraci, kde podávají skvělé rostlinné jídlo.

Přeskočit

Souhlasíte?

06 / 06

Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!

Přeskočit

Lokálka červenec: Hojnost

Červenec je měsícem hojnosti. Můžete se projít po zahradě a utrhnout si plody z každého keře či rostliny, na které narazíte. Projdete se o víkendu v teplém ránu po dvorku a bohatě posnídáte.  U nás doma to zároveň znamená, že musíme být rychlejší a šikovnější, než náš pes Itabar. Ze sedmdesátikilové pastevecké masožravé šelmy se v létě stává mohutný býložravý sběrač, který si zvládne opatrně sklidit malinu nebo jahodu. Když kolem vaší hamaky, zatímco relaxujete u dobré knížky a lahodného nápoje, projde čokl usmívající se od ucha k uchu, kterému z tlamy visí sliny delší než složení vaší oblíbené čínské polévky, a ucítíte závan čerstvé okurky, je vám jasné, že vyzrál nad vaší zábranou ve vchodu do skleníku a zvládl si utrhnout tu nejzralejší hadovku, na kterou jste si již pár dní dělali zálusk. 1:0 pro psa.

V červenci si s výběrem opravdu nemusíte dělat starosti. Projděte se po farmářských trzích a užívejte si rozmanitosti. Zkuste zpracovat opomíjenou rebarboru, dopřejte si meruňky a čerstvé maliny, vyhrajte si se sladkokyselým angreštem nebo rybízem. Vyrazte do lesa na borůvky. Ochutnejte české okurky a rajčata. Zavařujte, seč vám síly stačí. Buďte pilní jako veverky a tvořte si zásoby ve vaší spižírně a mrazáku, v průběhu dlouhé zimy se budete za svou pracovitost pravidelně odměňovat konzervovaným letním ovocem a zeleninou.

Berries

Maliny, rybíz, borůvky, angrešt a podobné dobroty. Jsou všude. Mým favoritem jsou z lesa donesené borůvky. Pamatujte jen prosím při sběru na ohleduplnost k přírodě a nežeňte se do míst, kde byste mohli svým kancelářsky těžkopádným pohybem znehodnotit vzácnou flóru místního biotopu. Borůvky skvěle snesou zamražení a vy si je pak v dezertech, plněných knedlících nebo marmeládách můžete užívat po celý rok.

Rebarbora zažívá již několik let zasloužené obrození. Naše babičky ji zbožňovaly, pak se po ní na několik desetiletí slehla zem. Z ničeho nic jí ale narostl perfektně střižený knír, začala nosit ledvinku a stonek jí ozdobila abstraktní hand poke kérka. Najdete ji proto na menu všech oblíbených hipster bister i michelinských podniků. Splňuje všechny ”coolness” aspekty lokální a na první pohled ne tak atraktivní suroviny. Zkuste její povařené stonky nasladko v drobenkovém koláči nebo ji přimíchejte do vašeho oblíbeného stir-fry mišmaše. Odmění se vám osvěžující, příjemně nakyslou chutí. Navíc je napraná vitamíny.

Angrešt je takovou rebarborou ve světě ovoce. Zvládne navíc spoustu druhů úprav a kromě čerstvých plodů jej můžete přidat do letních limonád, dezertů nebo zavařenin. Stane se hvězdou vašeho instagramu.

Meruňky

Letos nám pozdní jarní mrazíky celou meruňku spálily a my se tak musíme spokojit se sklizní od známých nebo z farmářských trhů. Meruňky jsou předurčené k sušení a kandování. Rostlinně stravující se lidé pak ocení vysoký obsah zinku, který meruňky nabízejí. Použijte je do vašich snídaňových kaší nebo na trek skrz vaše oblíbené pohoří. Jsou skvělou ingrediencí do flapjacků, které vám pomohou doplnit energii i živiny při těch nejtěžších túrách. Meruňky si skvěle rozumí se zázvorem nebo mandlemi a jinými ořechy.

Rajčata

Kdybych si měl vybrat jediný druh zeleniny, který na bálkoně nebo zahradě pěstovat, byla by to právě rajčata. Na nich je dle mého názoru nejvíce poznat rozdíl mezi doma vypěstovaným a v supermarketu koupeným plodem. Vodová, chuťově nevýrazná zelenina nebo božský plod plný kořeněných kyselinek a umami.

Protože ve mně lásku ke gastronomii zažehla (kromě rodičů a prarodičů) středomořská kuchyně, cítím se povinen s vámi sdílet na internetu stále dostupné video Emanuela Ridiho, kde ze soudkových rajčat připravil parádní sugo, které vám doma vydrží tak dlouho, dokud ho nesníte i s víčkem od zavařovačky. Když jsme u italské kuchyně, zároveň moc doporučuji slavnou kuchařku Tradiční italská kuchyně od božské Marcelly Hazan. Je plná původních receptů, technik, nákresů a příběhů.

Žádná jiná zelenina nesnese tolik úprav, aby přitom vždy chutnala zcela výjimečně. Rajčata nakládejte, pečte do maximální redukce, sušte, proměňujte v suga a polévky a hlavně si je užívejte v čerstvé podobě. Jsou božská (rajská)!

Víc se nemá cenu vypisovat, lokálka funguje nejlépe v měsících, kdy na vás české ovoce a zelenina neciví z každého rohu té nejzapadlejší jednoty. Navíc, letos zahradníkům, sedlákům a farmářům pomohla s největší červencovou svízelí sama příroda. Považte, jak podle Karla Čapka obvykle vypadá pěstitelův červenec: 

„…Hlavní červencová starost je ovšem zalévání a kropení zahrady. Zalévá-li zahradník konvemi, počítá konve tak jako automobilista kilometry. „Uf,“ prohlašuje s pýchou rekordmana, „dnes jsem vytahal pětačtyřicet konví.“ Kdybyste věděli, jaká je to libost, když chladná voda crčí a šumí na zprahlou půdu; když to vpodvečer jiskří na květech a listech přetížených horlivou prškou; když pak celá zahrádka vydechne vlhce a úlevně, tak jako vydechne žíznivý poutník. „Ahahah,“ praví poutník stíraje si pěnu z vousů, „to byla hromská žízeň. Hospodo, ještě jednu!“ A zahradník běží ještě pro jednu konev na tu červencovou žízeň…“

Tak třikrát modlitba k matce přírodě a šup do lesa nebo na trhy.

Jak rozšířit rostlinnou nabídku v kavárně

Důvodů, proč rozšířit rostlinnou nabídku Vaší kavárny, jste asi slyšeli dost. Poradil Vám ale někdo, jak na to? Připravili jsme pro Vás 6 kroků, kterými začít.

Libor Pozníček
14. 8. 2020

Tady se najím rostlinně – seznam restaurací

Přicházíte do podniku, který neznáte a ve skrytu duše doufáte, že v něm najdete povedené rostlinné jídlo? To moc dobře známe a tak jsme našli řešení.

Libor Pozníček
14. 7. 2020