Souhlasíte?

01 / 06

Rostlinné mléko už je k dostání skoro v každé kavárně.

Přeskočit

Souhlasíte?

02 / 06

Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.

Přeskočit

Souhlasíte?

03 / 06

Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.

Přeskočit

Souhlasíte?

04 / 06

Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.

Přeskočit

Souhlasíte?

05 / 06

Znám restauraci, kde podávají skvělé rostlinné jídlo.

Přeskočit

Souhlasíte?

06 / 06

Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!

Přeskočit

Lokálka říjen: Jedna vládne všem

Od konce léta ji vidíte na každém rohu. Je jedním ze symbolů podzimu, a to ve všech kulturách. Pěstuje se snadno, většinou dokonce stačí pohodit její semínka na kompost. Můžete ji skladovat prakticky celou zimu. Když se správně upraví, skrývá v sobě spoustu umami. Je zdravá a plná karotenoidů, díky kterým zvládne krásně obarvit jakýkoliv pokrm. Můžete ji upravovat na všechny způsoby (vkládám vám do hlavy scénu z Forresta Gumpa, jen si za krevety dosaďte… však vy víte). Je jednoduše tak skvělá, že si zaslouží celý díl jedné lokálky. Modří už vědí, že mluvíme o dýni.

 

Vyberte ji

Pokud jste si na balkoně nezřídili kompost a uši si čistíte příliš často na to, abyste jednou místo brambořiště vysadili dýňovou kolonii, nezbývá vám než tyhle oranžové kulaté miláčky nakoupit. Naštěstí to není žádná melounová věda, poklepový rituál můžete s čistým svědomím vynechat a nechat si ho zase na léto. (Není pro mě v supermarketu zábavnějšího pohledu, než na tucet tatínků tančících kolem palety s melouny, střídavě klepaje tu na ten, tu zas na jiný bez jasného cíle, aby vždy nakonec vybrali ten třetí v řadě, na zvuk linoucí se z melounu nehledíce).
U dýně dejte pozor pouze na hlubší rýhy v plodu, v nich by se časem mohla snadno uchytit plíseň nebo hniloba. Vybírejte hladké, nepotlučené dýně. Zaschlá stopka vás utvrdí ve zralosti, příliš zelené barvy na dýni upozorňuje na opak (pozor ale na zelené odrůdy, které zůstanou zelené i v plné zralosti). Když se vám naskytne příležitost koupit od místního zemědělce/farmáře/sedláka/dýňáka výhodně ve větším, neváhejte. Dýně vám na dobře větraném místě vydrží celou zimu a vy podpoříte lokální pěstitele. V dnešní době aktivita ještě důležitější než kdy jindy.

 

Hokkaido nadevše

Když dýně, tak hokkaido. Jestli se v životě občas řídíte paretovým principem (8 piv a dva panáky), u dýní se na něj můžete spolehnout bezmezně. Pověstných osmdesát procent patří hokkaidu a těch zbylých dvacet procent s ostatními dýněmi můžete vypustit. Teď jsem urazil všechny ostatní dýně a za trest se mi vždycky v kastrolu připálí. Ne, vážně, i ostatní dýně jsou bezvadné, hokkaido ale vede na plné čáře hned z několika důvodů.

  • Nemusíte ji loupat. Hallelujah! Veřte, že to vám ušetří spoustu vztekání se nad tupou škrabkou, řezných ran a dalších nešvarů s loupáním a krájením tuhých dýní spojených. Zároveň je hokkaido totální zero waste. Zbyde vám maximálně tak stopka a bubák, všechno ostatní zužitkujete a přesunete do bříška.
    V tomto ohledu přejede všechny ostatní konkurenceschopné dýně.
  • Je lokální. Hokkaido je naprosto nenáročná na pěstitelské podmínky, vyroste si klidně zcela bez péče na kompostu nebo v záhonu, zvládne i horší půdy a vyšší nadmořské výšky. Doporučuji pro začínající zahrádkáře, ideální plodina na rozpoznávání talentu.
    V tomto ohledu totálně přejede především máslovku, která ji svou máslovitostí šlape na paty v gurmetské soutěži struktury a chutí, aljejí náročné pěstitelské podmínky jí ubírají spoustu bodů v kolonce “lokálnost”.

  • Umami časovaná bomba. Jakmile se tepelně upraví, rozehrají se v ní všechny ty škroby a jednodušší cukry, smísí se s trochou oleje a bylinek, zvládne dodat super silnou umami ránu, jak když kopne bejk* (shotout daniel panda).                                                          *Na pastvině se pasoucí, k zemědělství a masné výrobě nezneužíván
  • Maximální paleta využití. Jak už jsem předesílal v úvodu lokálky, dýni můžete využít úplně v čemkoli. Není receptu, kam by se krapet na různé způsoby upravené dýně nehodil. Hokkaido je takovou podzimní solí všech receptů. Rozumí si navíc i se všemi přílohami. Funguje výborně v těstovinách, rýži, obilovinách, bramborách i s jinou zeleninou.

Čtyři bulletproof argumenty posouvající hokkaido mezi top suroviny, které vám zpříjemní sychravý podzim. V časopisech, na webech a všemožných blogíscích najdete přehršel článků typu “TOP pět dýňových receptů”, ostatně jeden vymazlený jsme si pro vás připravili i my na Instagramu rostlinně. V lokálce však zůstaneme tradičně v obecnější rovině, abychom vás spíše inspirovali k dalšímu bádání.

 

Pečte ji

Nejjednodušší způsob úpravy, kterým nemůžete nic pokazit a přitom vám dovolí využít plný dýňový potenciál. Čím déle budete dýni péct, tím sladší bude. Za mě hokkaidu delší pečení svědčí. Při delší úpravě totiž hokkaido začne naplno rozpouštět všechny škroby (hokkaido je velmi škrobovitá dýně), pomalu je přeměňovat na jednodušší sacharidy aka cukry, a ty pak zase krásně karamelizují a společně s tukem, který jste jistě do plechu přidali, vytvoří pro umami tolik potřebnou Maillardovu reakci. Při pečení se z ní pomalu odpařuje voda, získáváte tak postupnou redukcí objemu chuťový koncentrát.
Dýně si bude na plechu skvěle rozumět s pár kapkami oleje, bylinkami a česnekem. Ani větší kusy dýně nebudou v troubě potřebovat déle než 35 minut. Dýně zvládne relativně prudké pečení.
Nu a jakmile vytáhnete dýni z trouby, už si s ní můžete dělat co chcete. Přidat do dalších kroků přípravy vaší dobroty, dát na talíř tak jak je, rozmixovat do pyré nebo polévky…

 

Duste ji

Má nejoblíbenější úprava, pokud si do zásoby chystám svou UDO – univerzální dýňovou omáčku. Na spoustě tuku (ideálně půl na půl olej s margarínem) si pomalu opražte na kostičky pokrájenou dýni, zpěňte cibuli, přidejte krapet vašeho oblíbeného a zároveň univerzálního koření (i.e. tymián) a podlijte vývarem. Duste, pokud bude třeba, dodávejte další vývar. Na konci posolte a přidejte lahůdkové droždí. Pokud chcete koncentrovat, ještě chvilku redukujte. Vznikne vám husté, chuťově maximálně nabité pyré, které můžete následně klidně zavařit a používat nekonečně dlouho do čehokoli vás napadne. Namažte si na chleba, přidejte do risotta, zahustěte a ochuťte tím váš zeleninový krém, kterému zatím něco chybí. Užívejte si umami!

 

Naložte ji

Přestože o dýni můžeme říct, že je chuťově komplexní, po tepelné úpravě v ní převládá sladká chuť. Skvěle si proto rozumí s chuťovými kontrasty, totiž kyselou a pálivou. Chilli je kámoš, zázvor je kámoš, ocet je kámoš. A to už je slušná parta na pořádnou pickles párty. Mrkněte na internety s hesly typu “pickled pumpkin” nebo pro odvážlivce “pumpkin ginger fermentation”.

 

Využijte semínka

Nikdy nevyhazujte semínka hokkaido. Buďto je zasaďte, nebo snězte. Pokud je chcete jíst, stačí je omýt od největšího marastu, deset minut povařit ve slané vodě (abyste je mohli konzumovat i se slupkou) a následně krátce upéct se solí a trochou oleje v troubě. Dostane se vám ultimátní a zdravé pochoutky, která může být jako každodenní zobání na vašem stole v obývacím pokoji nebo pracovně.

Tradiční štědrovečerní hostina rostlinně

Prý Vánoce bez kapra? Jde to! Máme pro Vás tipy, jak připravit tříchodovou štědrovečerní hostinu podle našich předků - chutně, jednoduše a hlavně rostlinně.

Veronika Charvátová
23. 11. 2020

Ta mrkev v mym sklepě

Než se pustíte do maratonu zavařování, kvašení a nakládání, přesvědčte se o tom, že jste mistry ve skladování. Zeleninu si totiž můžete užít čerstvou i v zimě.

Adam Novotný
10. 11. 2020