
Jídlem do pohody: rozhovor s Inkou Buchertovou o Ajurvédě
Jediný recept na zdraví pro všechny neexistuje. Vnímáním svého těla a koloběhu přírody však dokážeme najít vlastní pohodu. A roli v ní hraje i rostlinné jídlo.
Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.
Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.
Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.
Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!
Ochrana osobních údajů je pro nás prioritou. Více informací, jak zacházíme
s vašimi daty, najdete v tomto dokumentu.
Ochrana osobních údajů je pro nás prioritou. Více informací, jak zacházíme
s vašimi daty, najdete v tomto dokumentu.
Pokud jste si na balkoně nezřídili kompost a uši si čistíte příliš často na to, abyste jednou místo brambořiště vysadili dýňovou kolonii, nezbývá vám než tyhle oranžové kulaté miláčky nakoupit. Naštěstí to není žádná melounová věda, poklepový rituál můžete s čistým svědomím vynechat a nechat si ho zase na léto. (Není pro mě v supermarketu zábavnějšího pohledu, než na tucet tatínků tančících kolem palety s melouny, střídavě klepaje tu na ten, tu zas na jiný bez jasného cíle, aby vždy nakonec vybrali ten třetí v řadě, na zvuk linoucí se z melounu nehledíce).
U dýně dejte pozor pouze na hlubší rýhy v plodu, v nich by se časem mohla snadno uchytit plíseň nebo hniloba. Vybírejte hladké, nepotlučené dýně. Zaschlá stopka vás utvrdí ve zralosti, příliš zelené barvy na dýni upozorňuje na opak (pozor ale na zelené odrůdy, které zůstanou zelené i v plné zralosti). Když se vám naskytne příležitost koupit od místního zemědělce/farmáře/sedláka/dýňáka výhodně ve větším, neváhejte. Dýně vám na dobře větraném místě vydrží celou zimu a vy podpoříte lokální pěstitele. V dnešní době aktivita ještě důležitější než kdy jindy.
Když dýně, tak hokkaido. Jestli se v životě občas řídíte paretovým principem (8 piv a dva panáky), u dýní se na něj můžete spolehnout bezmezně. Pověstných osmdesát procent patří hokkaidu a těch zbylých dvacet procent s ostatními dýněmi můžete vypustit. Teď jsem urazil všechny ostatní dýně a za trest se mi vždycky v kastrolu připálí. Ne, vážně, i ostatní dýně jsou bezvadné, hokkaido ale vede na plné čáře hned z několika důvodů.
Čtyři bulletproof argumenty posouvající hokkaido mezi top suroviny, které vám zpříjemní sychravý podzim. V časopisech, na webech a všemožných blogíscích najdete přehršel článků typu “TOP pět dýňových receptů”, ostatně jeden vymazlený jsme si pro vás připravili i my na Instagramu rostlinně. V lokálce však zůstaneme tradičně v obecnější rovině, abychom vás spíše inspirovali k dalšímu bádání.
Nejjednodušší způsob úpravy, kterým nemůžete nic pokazit a přitom vám dovolí využít plný dýňový potenciál. Čím déle budete dýni péct, tím sladší bude. Za mě hokkaidu delší pečení svědčí. Při delší úpravě totiž hokkaido začne naplno rozpouštět všechny škroby (hokkaido je velmi škrobovitá dýně), pomalu je přeměňovat na jednodušší sacharidy aka cukry, a ty pak zase krásně karamelizují a společně s tukem, který jste jistě do plechu přidali, vytvoří pro umami tolik potřebnou Maillardovu reakci. Při pečení se z ní pomalu odpařuje voda, získáváte tak postupnou redukcí objemu chuťový koncentrát.
Dýně si bude na plechu skvěle rozumět s pár kapkami oleje, bylinkami a česnekem. Ani větší kusy dýně nebudou v troubě potřebovat déle než 35 minut. Dýně zvládne relativně prudké pečení.
Nu a jakmile vytáhnete dýni z trouby, už si s ní můžete dělat co chcete. Přidat do dalších kroků přípravy vaší dobroty, dát na talíř tak jak je, rozmixovat do pyré nebo polévky…
Má nejoblíbenější úprava, pokud si do zásoby chystám svou UDO – univerzální dýňovou omáčku. Na spoustě tuku (ideálně půl na půl olej s margarínem) si pomalu opražte na kostičky pokrájenou dýni, zpěňte cibuli, přidejte krapet vašeho oblíbeného a zároveň univerzálního koření (i.e. tymián) a podlijte vývarem. Duste, pokud bude třeba, dodávejte další vývar. Na konci posolte a přidejte lahůdkové droždí. Pokud chcete koncentrovat, ještě chvilku redukujte. Vznikne vám husté, chuťově maximálně nabité pyré, které můžete následně klidně zavařit a používat nekonečně dlouho do čehokoli vás napadne. Namažte si na chleba, přidejte do risotta, zahustěte a ochuťte tím váš zeleninový krém, kterému zatím něco chybí. Užívejte si umami!
Přestože o dýni můžeme říct, že je chuťově komplexní, po tepelné úpravě v ní převládá sladká chuť. Skvěle si proto rozumí s chuťovými kontrasty, totiž kyselou a pálivou. Chilli je kámoš, zázvor je kámoš, ocet je kámoš. A to už je slušná parta na pořádnou pickles párty. Mrkněte na internety s hesly typu “pickled pumpkin” nebo pro odvážlivce “pumpkin ginger fermentation”.
Nikdy nevyhazujte semínka hokkaido. Buďto je zasaďte, nebo snězte. Pokud je chcete jíst, stačí je omýt od největšího marastu, deset minut povařit ve slané vodě (abyste je mohli konzumovat i se slupkou) a následně krátce upéct se solí a trochou oleje v troubě. Dostane se vám ultimátní a zdravé pochoutky, která může být jako každodenní zobání na vašem stole v obývacím pokoji nebo pracovně.
Jediný recept na zdraví pro všechny neexistuje. Vnímáním svého těla a koloběhu přírody však dokážeme najít vlastní pohodu. A roli v ní hraje i rostlinné jídlo.
Horké letní dny přímo volají po tom vyběhnout ven a strávit tam celý den. Jaké jídlo však přežije vysoké teploty a náročné přenosy?
Rok 2022 byl bohatý na rostlinné alternativy ryb a mořských plodů. Několik z nich jsme pro Vás otestovali.