
Jídlem do pohody: rozhovor s Inkou Buchertovou o Ajurvédě
Jediný recept na zdraví pro všechny neexistuje. Vnímáním svého těla a koloběhu přírody však dokážeme najít vlastní pohodu. A roli v ní hraje i rostlinné jídlo.
Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.
Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.
Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.
Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!
Ochrana osobních údajů je pro nás prioritou. Více informací, jak zacházíme
s vašimi daty, najdete v tomto dokumentu.
Ochrana osobních údajů je pro nás prioritou. Více informací, jak zacházíme
s vašimi daty, najdete v tomto dokumentu.
Když jsem dostala nabídku napsat na blog Rostlinně o tom, kam v Praze nejraději zajdu na burger, neváhala jsem a pustila se do práce. Už jen proto, že pokud se mnou půjdete na jídlo, tak si na 99 % dám k jídlu burger, opravdu. Během několika let, co se stravuji čistě rostlinně, jsem měla možnost vyzkoušet snad všechny varianty burgeru v Praze a vlastně i mimo ni. Proto bych vám ráda představila svoje favority a doporučila, kam stojí za to se vydat. Zatím si sice burger dáte jen z rozvozu, nebo si pro něj můžete zajít, ale až se podniky otevřou, doporučuji navštívit všechny tyto super restaurace.
Honba za top rostlinným burgrem začíná, pojďme na to.
Páté místo uděluji burgeru z podniku Eaternia.
Eaternia je klasická stylová jídelna v multifunkčním domě na Smíchově. Interiér potěší nejednoho milovníka retro stylu.
Z nabídky je nejlepší jejich Burger – houska, kečup, kyselá okurka, seitanovo-fazolová placka, rostlinný cheddar, uzená tatarka, červená cibule a salát. A domácí zauzená sojanéza tomu dodává ty správné grády. Jednoduché jak facka a přitom tak dobré. K tomu se podávají domácí hranolky se Srirachou, nebo koriandrovou sojanézou.
Jako bonus si můžete pustit písničku z Jukeboxu. Návštěvy tohoto podniku určitě nebudete litovat a budete odcházet s úsměvem jak banán.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Čtvrté čestné místo patří burgeru z hospody Shromaždiště.
Jedná se o klasickou žižkovskou hospodu v Krásově ulici, která určitě upoutá vaši pozornost. Má velice příjemný interiér s neméně příjemnou obsluhou.
Z menu bych doporučila Klasik Burger – rostlinný karbanátek, rajče, kyselá okurka, cibule, salát a česneková omáčka. Je to velice chutný a šťavnatý burger, k němu si můžete dát domácí hranolky a celé to spláchnout třeba pivem Krakonoš.
Tady udělám menší výjimku – pokud budete mít místo, pošlete tam ještě výpečky se zelím a knedlíky, fakt to za to stojí.
Třetí místo připadne burgeru z The Street Burgers & Cocktail Bar.
V mém přehledu je to první podnik s flexi nabídkou – nají se zde i „konvenční“ strávník, i někdo, kdo dá přednost rostlinné stravě. Dokonce mají čistě rostlinnou rozvozovou nabídku na Vegan Delivery. The Street je pěkný podnik v centru Prahy s výtečnou obsluhou a famózní okurkovou limonádou.
Mně nejvíce chutná jejich rostlinný asijský burger s mango salsou s chilli, koriandrem, rostlinným čedarem, rostlinnou slaninou z lilku, hoisin omáčkou, salátem lollo rosso a rajčaty. Parádní kombinace, kde se snoubí sladká, slaná a pikantní chuť. Tuto kombinaci doporučuji doplnit hranolkami, posunou celé jídlo na ještě vyšší level chuťového zážitku.
Na menu mají celkem 8 čistě rostlinných burgerů. A dobrá zpráva pro bezlepkáře, celé menu si můžete objednat v bezlepkové verzi.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Druhé místo patří burgeru z podniku Chutnej.
Chutnej je milý podnik ve Voroněžské ulici na pražských Vinohradech, s minimalistickým interiérem a fajn obsluhou.
Můj top je konkrétně jejich Čeko-Brko burger. Placka je složená z bylinek – medvědího česneku, kopřivy a bršlice. V burgeru je dále karamelizovaná cibulka, rostlinný sýr, sojanéza, lollo salát, paprika, okurka, rajče, červená cibule, hořčice, polníček a směs klíčků. Pro mě je to v Chutnej jasná volba a bezvadná kombinace složená z bylinek, ke které si vždy ráda dám třeba domácí belgické hranolky.
Dále bych doporučila nemálo originální Jarmuz burger z kapusty a celeru. A když nemáte chuť na burger, dejte si super rostlinnou pizzu.
Tramtadadááá, fanfáry prosím.
Na první místo v mém žebříčku naprosto jasně patří burger z žižkovského Belzepubu.
Neotřelý interiér podniku vás zaujme na „první dobrou“. Až se rozvolní opatření, čeká vás nekonvenční posezení s parádní domácí atmosférou, čistě rostlinným menu a velkým výběrem nápojů.
A který burger je pro mě ten nej? Již léta je mým nejmilejším a nejoblíbenějším Swizz burger: v domácí housce najdete placku ze sójové směsi, rostlinný NEsýr, a v neposlední řadě rösti, což je tradiční švýcarský pokrm připravovaný z hrubě nastrouhaných brambor, buď vařených, nebo syrových, které se zapékají, nebo smaží. Na Swizz burger nedám nikdy dopustit a je to pro mne král všech burgerů. K tomu jsou výborné domácí hranolky, sojanéza, coleslaw a parádní cibulové kroužky.
Dále si zde můžete dát Mana burger, který je pro Belzepub exkluzivní, protože ho nikde jinde na menu nenajdete, a stojí za to. Menu je čistě rostlinné a každý jejich burger stojí za ochutnání.
View this post on Instagram
To by za mne asi bylo vše. S podniky bych mohla pokračovat asi tak do nekonečna, ale chtěla jsem tímto článkem vypíchnout svoje top volby. Už víte, kam se vydat? Až si na nějakém z těchto burgerů budete pochutnávat, nezapomeňte hodit fotku na instagram s hashtagem #rostlinne a označit @rostlinne!
Jediný recept na zdraví pro všechny neexistuje. Vnímáním svého těla a koloběhu přírody však dokážeme najít vlastní pohodu. A roli v ní hraje i rostlinné jídlo.
Horké letní dny přímo volají po tom vyběhnout ven a strávit tam celý den. Jaké jídlo však přežije vysoké teploty a náročné přenosy?
Rok 2022 byl bohatý na rostlinné alternativy ryb a mořských plodů. Několik z nich jsme pro Vás otestovali.