
Jídlem do pohody: rozhovor s Inkou Buchertovou o Ajurvédě
Jediný recept na zdraví pro všechny neexistuje. Vnímáním svého těla a koloběhu přírody však dokážeme najít vlastní pohodu. A roli v ní hraje i rostlinné jídlo.
Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.
Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.
Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.
Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!
Ochrana osobních údajů je pro nás prioritou. Více informací, jak zacházíme
s vašimi daty, najdete v tomto dokumentu.
Ochrana osobních údajů je pro nás prioritou. Více informací, jak zacházíme
s vašimi daty, najdete v tomto dokumentu.
Už jsou tady skoro Vánoce a s nimi přichází i každoroční pečení. Ať už máte radši mlsání marokánek, či si raději pochutnáváte na vánočce, rozhodli jsme se pro Vás vybrat naše nejlepší rostlinné recepty na cukroví.
Na začátek se můžete pustit do netradiční (a zdravější) verze marokánek. Na ty budete potřebovat:
1 střední cuketu
1 banán
drcené oříšky (dle chuti)
semínka (dle chuti)
brusinky
hořkou rostlinnou čokoládu na vaření
volitelně také: sušené meruňky, švestky nebo datle
Cuketu nahrubo nastrouhejte a rozmačkejte banán. Smíchejte a přidejte drcené ořechy, semínka, brusinky, či krájené sušené datle, švestky nebo meruňky. Všechno důkladně promíchejte, hmota by se neměla roztékat.
Nabírejte těsto po polévkových lžících a na plechu (nejlépe vyloženým pečícím papírem) z něj tvarujte malé placičky. Poté pečte v troubě na 180 °C asi 20 minut, ale raději je hlídejte!
Vychladlé marokánky poté ozdobte rozteklou čokoládou a pokud chcete, můžete je posypat i kokosem.
Vánoce by se určitě neobešly bez vánočky – to prostě nedává smysl! A jak si ji uděláte rostlinnou? Připravte si:
na kvásek:
30 g droždí
rostlinné mléko
cukr
polohrubou mouku
na těsto:
125 ml rostlinného mléka
100 g rostlinného másla
500 g polohrubé mouky
130 g cukru
1 sáček vanilkového cukru
citronová kůra z jednoho citronu
1 lžičku muškátovího oříšku
Nejprve si připravte kvásek – do mísy rozdrolte droždí, přidejte trochu mléka, cukru a polohrubé mouky. Rozmíchejte a nechte odpočívat na teplém místě cca 20 minut.
Mezitím v hrnci zahřejte zbytek mléka k němu přidejte rostlinné máslo. Pak ve větší míse smíchejte mouku, cukr i vanilkový cukr, kůru a koření. Poté přilejte teplé mléko s máslem a kvásek a vše smíchejte dohromady. Přikryté utěrkou nechte kynout minimálně dvě hodiny.
Když je těsto nakynuté, přidejte do něj rozinky a mandle podle chuti. Vánočku upleťte, jak jste zvyklí a pečte cca hodinu při 150 °C. Podle trouby se doba pečení bude lišit, tak vánočku pravidelně kontrolujte.
Další lehce netradiční cukroví jsou kakaové sušenky crinkles. Recept je jednoduchý a potřebujete na něj:
2 lžíce mletého lněného semínka (nahradit můžete chia semínky)
½ hrnku vlažné vody
1 hrnek hladké mouky
½ hrnku kakaa
¾ hrnku krupicového cukru
1 lžička kypřícího prášku
½ lžičky jedlé sody
⅓ hrnku řepkového oleje
špetku soli
2 lžičky vanilkového extraktu
+ na obalení: vanilkový cukr smíchaný s moučkovým
V misce nejprve smíchejte lněné semínko s vodou a nechte zhruba 5 minut vodu vsáknout, čímž vytvoříte gel, neboli lněné vejce. Ve velké míse pak smíchejte mouku, kakao, cukr, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl. Do mísy k lněnému vejci přidejte olej, vanilkový extrakt a smíchejte. Tekuté ingredience poté postupně přilijte k suchým, dokud se neutvoří poměrně tuhé těsto. To pak zakryjte a nechte nejlépe přes noc odpočinout.
Troubu předehřejte na 160 °C, plech vyložte pečícím papírem. Smíchejte vanilkový cukr s moučkovým na obalení. Rukama vyválejte kuličky, obalte v cukru a rozmístěte na plech tak, aby mezi sebou měly dostatečný prostor. Pečte přibližně 9 minut. Crinkles se budou možná zdát nedopečené, ale vyndejte je a nechte je na plechu dojít dalších 5 minut. Poté je nechte zcela vychladnout na mřížce.
A v neposlední řadě si můžete udělat nepečené kuličky, vhodné pro ty, kteří se pečení raději vyhýbají. Potřebovat budete:
1 hrnek datlí
1 hrnek kešu (nahradit můžete jinými ořechy)
3/4 hrnku sušených brusinek
1/4 hrnku dýňových semínek
trochu rozemletých pistácií
1 hrnek ovesných vloček
1/2 hrnku konopných semínek
1 lžíce pomerančové kůry
1 lžíce citronové kůry
1 lžička skořice
1 lžička sušeného zázvoru
½ lžičky muškátového oříšku
přidat můžete také: kakao, kokos, sušené ovoce, rozemleté ořechy, oříškové máslo, semínka sladidlo…
+ na ozdobení: bílá čokoláda, brusinky, dýňová semínka, co hrdlo ráčí
Pokud víte, že máte slabší mixér, namočte přes noc oříšky. Jinak rozmixujte všechny ingredience dohromady a směs dejte alespoň na půl hodiny do lednice (ne však déle než hodinu), aby se vám kuličky lépe tvarovaly. Kuličky potom uválejte rukama a ozdobte bílou čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni, posypte dýňovým semínkem a sušenou brusinkou, nebo je také můžete obalit v matcha prášku. Fantazii se meze nekladou.
Zaujaly vás některé z receptů? Pokud si je budete sami doma zkoušet, nezapomeňte se pochlubit na sociálních sítích, třeba na instagramu, a označit hashtagem #rostlinne.
Jediný recept na zdraví pro všechny neexistuje. Vnímáním svého těla a koloběhu přírody však dokážeme najít vlastní pohodu. A roli v ní hraje i rostlinné jídlo.
Horké letní dny přímo volají po tom vyběhnout ven a strávit tam celý den. Jaké jídlo však přežije vysoké teploty a náročné přenosy?
Rok 2022 byl bohatý na rostlinné alternativy ryb a mořských plodů. Několik z nich jsme pro Vás otestovali.