
Jídlem do pohody: rozhovor s Inkou Buchertovou o Ajurvédě
Jediný recept na zdraví pro všechny neexistuje. Vnímáním svého těla a koloběhu přírody však dokážeme najít vlastní pohodu. A roli v ní hraje i rostlinné jídlo.
Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.
Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.
Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.
Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!
Ochrana osobních údajů je pro nás prioritou. Více informací, jak zacházíme
s vašimi daty, najdete v tomto dokumentu.
Ochrana osobních údajů je pro nás prioritou. Více informací, jak zacházíme
s vašimi daty, najdete v tomto dokumentu.
Ingredience:
– burákové máslo
– 4 tabulky hořké čokolády na vaření
Postup: Čokoládu nalámeme na čtverečky a pomalu rozpustíme v horké vodě. Do připravených košíčků nalijeme trochu horké čokolády a rozetřeme po okrajích. Necháme ztuhnout v lednici. Poté naplníme burákovým máslem a košíček dolijeme rozehřátou čokoládou. Necháme znovu ztuhnout v lednici.
Ingredience:
160 g rostlinného másla (Alsan, kostka od Naturli nebo jiné)
50 g moučkového cukru
240 g piškotů (jahelné piškoty nebo klidně domácí)
100 g sušeného sójového nápoje (nebo sušené kokosové mléko)
100 g nesolených pistáciových oříšků
3 lžíce pampeliškového medu nebo jiného sladidla
rum na dochucení
nesolené pistáciové oříšky celé
1 lžíce kakaa (nemusí být)
Postup:
Nejdříve vyšleháme máslo s cukrem do pěny. Přidáme sušený rostlinný nápoj, rozemleté piškoty, nasekané nebo nastrouhané pistácie a pampeliškový med. Můžeme přidat i rum.
Vypracujeme těsto. Pokud se těsto bude hodně rozpadat, přidáme máslo nebo sladidlo. Těsto necháme alespoň hodinu v ledničce odpočinout.
Z těsta tvoříme kuličky – těsto se drolí, takže kuličky vytvoříme spíše mačkáním těsta k sobě. Do kuličky můžeme vložit celou pistácii a obalíme v rozemletých, nebo nastrouhaných pistáciích.
Ingredience:
Postup:
Z mouky, mandlí, rostlinného másla, cukru, soli a skořice vypracujeme těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu odpočinout nejlépe do dalšího dne. Na pomoučněném vále nebo mezi dvěma pečicími papíry vyválíme placku a vykrajujeme požadovaný tvar. Linecké cukroví dáme na plech vystlaný pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 8-10 minut. Linecké slepujeme rybízovou marmeládou nebo jinou pomazánkou podle chuti, můžeme pocukrovat moučkovým cukrem a skladujeme v chladu.
Ingredience:
Na obalení:
moučkový cukr smíchaný s vanilkovým nebo domácí vanilkový cukr (1 kg moučkového cukru smícháme s jedním vanilkovým luskem a necháme asi měsíc v uzavřené nádobě)
Postup:
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne odležet v chladu. Vytvarujeme rohlíčky, které pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 10-15 minut. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru a skladujeme v chladu.
Ingredience:
200 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
70 g mletých ořechů
170 g rostlinného másla
½ lžičky skořice
1 lžička kakaa
Trošku mletého hřebíčku
Postup:
Vypracujeme těsto, které necháme nejlépe přes noc odležet.
Do formiček dáme přiměřené množství těsta a vytvarujeme tak, aby nepřesahovalo okraje. Pečeme na 180 stupňů asi 10-12 minut, záleží na troubě. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.
Pracny se musí nechat odležet, aby byly měkké.
Jediný recept na zdraví pro všechny neexistuje. Vnímáním svého těla a koloběhu přírody však dokážeme najít vlastní pohodu. A roli v ní hraje i rostlinné jídlo.
Horké letní dny přímo volají po tom vyběhnout ven a strávit tam celý den. Jaké jídlo však přežije vysoké teploty a náročné přenosy?
Rok 2022 byl bohatý na rostlinné alternativy ryb a mořských plodů. Několik z nich jsme pro Vás otestovali.