Souhlasíte?

01 / 06

Rostlinné mléko už je k dostání skoro v každé kavárně.

Přeskočit

Souhlasíte?

02 / 06

Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.

Přeskočit

Souhlasíte?

03 / 06

Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.

Přeskočit

Souhlasíte?

04 / 06

Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.

Přeskočit

Souhlasíte?

05 / 06

Znám restauraci, kde podávají skvělé rostlinné jídlo.

Přeskočit

Souhlasíte?

06 / 06

Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!

Přeskočit

Pečeme rostlinně, aneb s námi vykouzlíte rostlinné Vánoce

Vánoce jsou za dveřmi, a tak je nejvyšší čas začít připravovat cukroví! Co to zkusit tento rok 100% rostlinně? Říkáte si, že bez másla a vajec to nejde? Živočišné máslo jde jednoduše nahradit tím rostlinným a základ je hotov! S námi to zvládnete. Přinášíme Vám několik různorodých receptů, které připravil tým projektu Rostlinně.

Pokud nejste fanda pečení, ale stejně si rádi zamlsáte, pusťte se do nepečeného cukroví! Na výběr máme hned dva recepty. Co zkusit čokoládové košíčky s burákovým máslem nebo pistáciové kuličky? A nebo rovnou obojí?

Čokoládové košíčky s burákovým máslem

Ingredience:
– burákové máslo
– 4 tabulky hořké čokolády na vaření

Postup: Čokoládu nalámeme na čtverečky a pomalu rozpustíme v horké vodě. Do připravených košíčků nalijeme trochu horké čokolády a rozetřeme po okrajích. Necháme ztuhnout v lednici. Poté naplníme burákovým máslem a košíček dolijeme rozehřátou čokoládou.  Necháme znovu ztuhnout v lednici.

 

 

Pistáciové kuličky

 

Ingredience:⁠

160 g rostlinného másla (Alsan, kostka od Naturli nebo jiné)⁠

50 g moučkového cukru⁠

240 g piškotů (jahelné piškoty nebo klidně domácí)⁠

100 g sušeného sójového nápoje (nebo sušené kokosové mléko)⁠

100 g nesolených pistáciových oříšků⁠

3 lžíce pampeliškového medu nebo jiného sladidla⁠

rum na dochucení⁠

nesolené pistáciové oříšky celé⁠

1 lžíce kakaa (nemusí být)⁠

 

Postup: 

Nejdříve vyšleháme máslo s cukrem do pěny. Přidáme sušený rostlinný nápoj, rozemleté piškoty, nasekané nebo nastrouhané pistácie a pampeliškový med. Můžeme přidat i rum.⁠

Vypracujeme těsto. Pokud se těsto bude hodně rozpadat, přidáme máslo nebo sladidlo. Těsto necháme alespoň hodinu v ledničce odpočinout.⁠

Z těsta tvoříme kuličky – těsto se drolí, takže kuličky vytvoříme spíše mačkáním těsta k sobě. Do kuličky můžeme vložit celou pistácii a obalíme v rozemletých, nebo nastrouhaných pistáciích.⁠

 

 

Neumíte si představit Vánoce bez svých zamilovaných medvědích tlapek nebo lineckého? Říkáte si, že bez vůně vanilky z rohlíčků by to nebyly ty pravé Vánoce? Tady jsou recepty na všechny tři vyjmenované druhy cukroví!

 

Linecké s mandlemi

Ingredience: 

  • 250 g hladké mouky (nebo špaldovky)
  • 50 g mletých mandlí
  • 200 g Alsanu nebo jiného rostlinného másla (doporučuji kostku od Naturli)
  • 100 g cukru
  • špetku soli
  • špetku skořice
  • marmeláda na mazání (může být i jiná pomazánka podle chuti, doporučuji vyzkoušet Lotus Biscoff pomazánku)

Postup:

Z mouky, mandlí, rostlinného másla, cukru, soli a skořice vypracujeme těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu odpočinout nejlépe do dalšího dne. Na pomoučněném vále nebo mezi dvěma pečicími papíry vyválíme placku a vykrajujeme požadovaný tvar. Linecké cukroví dáme na plech vystlaný pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 8-10 minut. Linecké slepujeme rybízovou marmeládou nebo jinou pomazánkou podle chuti, můžeme pocukrovat moučkovým cukrem a skladujeme v chladu.

 

 

Vanilkové rohlíčky

Ingredience: 

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 250 g Alsanu nebo jiného rostlinného másla (ráda používám Naturli kostku)
  • 110 g jemných ovesných vloček opražených na másle
  • 1 vanilkový cukr
  • trošku citronové kůry

Na obalení:

moučkový cukr smíchaný s vanilkovým nebo domácí vanilkový cukr (1 kg moučkového cukru smícháme s jedním vanilkovým luskem a necháme asi měsíc v uzavřené nádobě)

Postup:

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne odležet v chladu. Vytvarujeme rohlíčky, které pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 10-15 minut. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru a skladujeme v chladu.

 

Medvědí tlapy / Pracny

 

Ingredience: 

200 g hladké mouky⁠

70 g moučkového cukru⁠

70 g mletých ořechů⁠

170 g rostlinného másla⁠

½ lžičky skořice⁠

1 lžička kakaa⁠

Trošku mletého hřebíčku⁠

Postup:

Vypracujeme těsto, které necháme nejlépe přes noc odležet.⁠

Do formiček dáme přiměřené množství těsta a vytvarujeme tak, aby nepřesahovalo okraje. Pečeme na 180 stupňů asi 10-12 minut, záleží na troubě. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.⁠

Pracny se musí nechat odležet, aby byly měkké.⁠

 

Veselé Vánoce a šťastný nový rok!

 

Lahodná alchymie: odkrývání kouzel fermentace

Fermentace je již po tisíciletí neoddělitelnou součástí přípravy chutného a nutričně hodnotného jídla. Co všechno přináší do rostlinné kuchyně?

Michaela Levíčková
29. 1. 2024

Piknik do horka

Horké letní dny přímo volají po tom vyběhnout ven a strávit tam celý den. Jaké jídlo však přežije vysoké teploty a náročné přenosy?

Michaela Levíčková
15. 6. 2023

Instagram feed