
Jídlem do pohody: rozhovor s Inkou Buchertovou o Ajurvédě
Jediný recept na zdraví pro všechny neexistuje. Vnímáním svého těla a koloběhu přírody však dokážeme najít vlastní pohodu. A roli v ní hraje i rostlinné jídlo.
Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.
Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.
Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.
Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!
Ochrana osobních údajů je pro nás prioritou. Více informací, jak zacházíme
s vašimi daty, najdete v tomto dokumentu.
Ochrana osobních údajů je pro nás prioritou. Více informací, jak zacházíme
s vašimi daty, najdete v tomto dokumentu.
Podzim se pomalu mění v zimu, venkovní teploty pořád klesají a nám nezbývá, než se hřát doma u topení. Nejlépe s hrnkem čaje a talířem nějakého dobrého jídla. Rostlinně se proto rozhodlo dát dohromady letošní podzimní recepty, které vás v sychravém počasí zahřejí.
Prvním receptem je krémové houbové rizoto. Na dvě porce potřebujeme:
1 lžíci rostlinného másla
1 červenou cibuli
2 stroužky česneku
150 g hub
170 g rýže na rizoto
60 ml bílého vína
750 ml houbového, nebo zeleninového vývaru
60 ml rostlinné smetany
1-2 lžíce lahůdkového droždí
1/2 lžičky sušeného tymiánu
Sůl a pepř
Ve větším hrnci rozehřejeme rostlinné máslo a přidáme cibuli, kterou smažíme do měkka za častého míchání. Poté přidáme česnek, tymián a nakrájené houby, vaříme dokud houby nezměknou. Do směsi přidáme rýži a promícháme, přilijeme bílé víno a za neustálého míchání vaříme, dokud se všechna tekutina nevypaří. Do hrnce pak začneme po naběračkách přidávat vývar, s každou naběračkou vždy počkáme, než se tekutina vstřebá, než přidáme další. Když se všechen vývar vstřebá a rýže je měkká, sundáme hrnec z plotny a vmícháme do směsi rostlinnou smetanu, lahůdkové droždí, sůl a pepř podle chuti. Rizoto podáváme posypané čerstvou petrželkou.
A k houbám se ještě vrátíme v druhém receptu. Na zlepšení imunity, ale také na zahřátí ve studený podzimní den, je tento hlívový guláš. Potřebujeme:
Cibuli
vaničku hlívy
rajčata v plechovce
vývar či bujon
hrašku či mouku
plus koření: paprika sladká, pálivá, pepř, sůl a špetku tymiánu⠀
Nakrájíme cibuli a osmahneme v hrnci na oleji několik minut. Pak přidáme nakrájenou hlívu a necháme restovat, dokud nepustí přebytečnou vodu. Okořeníme a zamícháme. Přilijeme rajčata z plechovky a když začnou probublávat, přidáme bujon a rozmíchanou hrašku, či mouku s vodou. Všechno zamícháme a necháme cca 30 minut vařit, dokud guláš nemá požadovanou hustotu.
Pokud nejste fanoušky hub, můžete vždycky vyzkoušet tuto sytou, pikantní čočkovou polévku. Na ni si připravíme:
hrnek červené čočky
půlku cibule
1 větší bramborau
2 mrkve
500 ml zeleninového vývaru
2 lžíce miso pasty
2 lžíce lahůdkového droždí
lžíci řepkového oleje
chilli, sůl, pepř
oblíbené bylinky a kimchi k podávání
Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme dozlatova na oleji, poté přidáme na kostky nakrájenou brambory a mrkev, propláchnutou červenou čočku a zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí brambor. Poté dochutíme miso pastou, lahůdkovým droždím a kořením. Přidáme čerstvé bylinky (např. libeček a bazalku). Podáváme s kimchi.
A co by byl podzim bez dýně. Pokud máte jednu doma, nebo vám třeba vyrostla na zahrádce, můžete si připravit klasickou dýňovou polévku. Potřebujeme:
dýni hokaido
pepř, sůl, kurkumu, bylinky a koření podle uvážení (tymián, bílý pepř, kari, sušený česnek)
vlašské ořechy (na ozdobu)
Dýni pokrájíme na středně velké kousky a na pánvi orestujeme. Osolíme, opepříme a přidáme kurkumu dle chuti, pak restujeme do změknutí a do zlatova. Pokud nás čas netlačí, můžeme dýni klidně i péct. Je potom voňavější. Jakmile je dýně měkká, dáme ji do mixéru a mixujeme do jemna. Pokud máte rádi smetanové polévky, klidně přidáme i trochu rostlinné smetany. Nebo stačí jen trochu vody na zředění.
Rozehřejeme si znovu pánev a rychle orestujeme vlašské ořechy se solí. Polévku podáváme zdobenou ořechy a něčím zeleným, co máte zrovna doma.
Kromě receptů na lahodná hlavní jídla si pro vás Rostlinně připravilo také nějaké sladkosti, které si můžete na podzim upéct. Recepty jsou jednoduché, a přitom výborné. Například tyto dýňové sušenky, na které potřebujeme:
45 g rostlinného másla
70 g cukru
80 g dýňového pyré (uvařená, nebo upečená neochucená dýně, rozmačkaná vidličkou)
110 g špaldové mouky
1 lžičku kypřícího prášku
špetku soli
špetku muškátového oříšku, hřebíčku a skořice
25 g hořké čokolády
Změklé rostlinné máslo smícháme s cukrem do krémové pěny, přidáme dýňové pyré a promícháme. Do krému přimícháme všechny ingredience a zpracujeme těsto. Nakonec do těsta vmícháme nasekané kousky čokolády. Rukama vytvarujeme placaté sušenky, které můžeme ještě ozdobit čokoládou. Recept je přibližně na 12 sušenek. Pečeme na 200 stupňů 8-10 minut.
Na tofu tvaroh:
2 balení tofu natural
1 banán
100 ml rostlinného mléka
šťáva z půlky citrónu
vanilkový cukr
A jako poslední si náladu můžete zvednout švestkovo-„tvarohovým“ koláčem s tofu. Na těsto potřebujeme:
180 g špaldové mouky
50 g strouhaného kokosu
30 g cukru
lžičku kypřícího prášku
lžičku skořice
200 ml vody
50 ml oleje
Na makovou náplň:
100 g mletého máku
100 ml rostlinné zakysané smetany (Lidl)
30 g kokosového cukru
lžičku skořice
dále švestky, kokosový olej, kokosový cukr a skořici
Prvně vytvoříme těsto tak, že suché ingredience smícháme a do nich vmícháme vodu a olej. Rozprostřeme do formy a dáme do předehřáté trouby na 160 stupňů na cca 20 minut.
Mezitím připravíme náplně. Ingredience na tofu tvaroh dáme do mixéru a smícháme dohromady. Stejně tak ingredience na makovou náplň smícháme v misce. Švestky rozkrojíme na půl a v hrnci rozehřejeme kokosový olej a přidáme tam cukr a skořici.
Na vychladnuté těsto začneme skládat na střídačku vrstvy „tvarohu“ a máku. Nahoru poté naskládáme švestky a potřeme olejem se skořicí a cukrem. Necháme koláč péct 30 minut v troubě na 160 stupňů. Poté necháme vychladnout.
To jsou naše tipy na recepty na chladné listopadové dny. Pokud hledáte další inspiraci, neváhejte se podívat do jednoho z našich e-booků. V e-booků receptů na zahřátí jistě najdete, co hledáte. A pokud si některý z našich receptů připravíte doma, nezapomeňte ho vyfotit a přidat na instagram s hashtagem #rostlinne!
Jediný recept na zdraví pro všechny neexistuje. Vnímáním svého těla a koloběhu přírody však dokážeme najít vlastní pohodu. A roli v ní hraje i rostlinné jídlo.
Horké letní dny přímo volají po tom vyběhnout ven a strávit tam celý den. Jaké jídlo však přežije vysoké teploty a náročné přenosy?
Rok 2022 byl bohatý na rostlinné alternativy ryb a mořských plodů. Několik z nich jsme pro Vás otestovali.