Souhlasíte?

01 / 06

Rostlinné mléko už je k dostání skoro v každé kavárně.

Přeskočit

Souhlasíte?

02 / 06

Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.

Přeskočit

Souhlasíte?

03 / 06

Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.

Přeskočit

Souhlasíte?

04 / 06

Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.

Přeskočit

Souhlasíte?

05 / 06

Znám restauraci, kde podávají skvělé rostlinné jídlo.

Přeskočit

Souhlasíte?

06 / 06

Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!

Přeskočit

Podzimní recepty podle Rostlinně, které zahřejí vaše tělo i duši

Podzim se pomalu mění v zimu, venkovní teploty pořád klesají a nám nezbývá, než se hřát doma u topení. Nejlépe s hrnkem čaje a talířem nějakého dobrého jídla. Rostlinně se proto rozhodlo dát dohromady letošní podzimní recepty, které vás v sychravém počasí zahřejí.

Prvním receptem je krémové houbové rizoto. Na dvě porce potřebujeme:

1 lžíci rostlinného másla⁠

1 červenou cibuli⁠

2 stroužky česneku⁠

150 g hub⁠

170 g rýže na rizoto⁠

60 ml bílého vína⁠

750 ml houbového, nebo zeleninového vývaru⁠

60 ml rostlinné smetany⁠

1-2 lžíce lahůdkového droždí⁠

1/2 lžičky sušeného tymiánu⁠

Sůl a pepř⁠

Ve větším hrnci rozehřejeme rostlinné máslo a přidáme cibuli, kterou smažíme do měkka za častého míchání.⁠ Poté přidáme česnek, tymián a nakrájené houby, vaříme dokud houby nezměknou.⁠ Do směsi přidáme rýži a promícháme, přilijeme bílé víno a za neustálého míchání vaříme, dokud se všechna tekutina nevypaří.⁠ Do hrnce pak začneme po naběračkách přidávat vývar, s každou naběračkou vždy počkáme, než se tekutina vstřebá, než přidáme další. Když se všechen vývar vstřebá a rýže je měkká, sundáme hrnec z plotny a vmícháme do směsi rostlinnou smetanu, lahůdkové droždí, sůl a pepř podle chuti.⁠ Rizoto podáváme posypané čerstvou petrželkou.⁠

A k houbám se ještě vrátíme v druhém receptu. Na zlepšení imunity, ale také na zahřátí ve studený podzimní den, je tento hlívový guláš. Potřebujeme:

⁠Cibuli

vaničku hlívy

rajčata v plechovce

vývar či bujon

hrašku či mouku

plus koření: paprika sladká, pálivá, pepř, sůl a špetku tymiánu⁠⠀

⁠Nakrájíme cibuli a osmahneme v hrnci na oleji několik minut. Pak přidáme nakrájenou hlívu a necháme restovat, dokud nepustí přebytečnou vodu. Okořeníme a zamícháme. Přilijeme rajčata z plechovky a když začnou probublávat, přidáme bujon a rozmíchanou hrašku, či mouku s vodou. Všechno zamícháme a necháme cca 30 minut vařit, dokud guláš nemá požadovanou hustotu.⁠

Pokud nejste fanoušky hub, můžete vždycky vyzkoušet tuto sytou, pikantní čočkovou polévku. Na ni si připravíme:

hrnek červené čočky⁠

půlku cibule

1 větší bramborau

2 mrkve⁠

500 ml zeleninového vývaru⁠

2 lžíce miso pasty⁠

2 lžíce lahůdkového droždí⁠

lžíci řepkového oleje⁠

chilli, sůl, pepř ⁠

oblíbené bylinky a kimchi k podávání⁠

Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme dozlatova na oleji, poté přidáme na kostky nakrájenou brambory a mrkev, propláchnutou červenou čočku a zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí brambor. Poté dochutíme miso pastou, lahůdkovým droždím a kořením. Přidáme čerstvé bylinky (např. libeček a bazalku). Podáváme s kimchi.⁠

A co by byl podzim bez dýně. Pokud máte jednu doma, nebo vám třeba vyrostla na zahrádce, můžete si připravit klasickou dýňovou polévku. Potřebujeme:

dýni hokaido⁠

pepř, sůl, kurkumu, bylinky a koření podle uvážení (tymián, bílý pepř, kari, sušený česnek)

vlašské ořechy ⁠(na ozdobu)

Dýni pokrájíme na středně velké kousky a na pánvi orestujeme. Osolíme, opepříme a přidáme kurkumu dle chuti, pak restujeme do změknutí a do zlatova. Pokud nás čas netlačí, můžeme dýni klidně i péct. Je potom voňavější. Jakmile je dýně měkká, dáme ji do mixéru a mixujeme do jemna. Pokud máte rádi smetanové polévky, klidně přidáme i trochu rostlinné smetany. Nebo stačí jen trochu vody na zředění. ⁠

Rozehřejeme si znovu pánev a rychle orestujeme vlašské ořechy se solí. ⁠Polévku podáváme zdobenou ořechy a něčím zeleným, co máte zrovna doma.

Kromě receptů na lahodná hlavní jídla si pro vás Rostlinně připravilo také nějaké sladkosti, které si můžete na podzim upéct. Recepty jsou jednoduché, a přitom výborné. Například tyto dýňové sušenky, na které potřebujeme: 

45 g rostlinného másla⁠

70 g cukru⁠

80 g dýňového pyré (uvařená, nebo upečená neochucená dýně, rozmačkaná vidličkou)⁠

110 g špaldové mouky⁠

1 lžičku kypřícího prášku⁠

špetku soli⁠

špetku muškátového oříšku, hřebíčku a skořice⁠

25 g hořké čokolády⁠

Změklé rostlinné máslo smícháme s cukrem do krémové pěny, přidáme dýňové pyré a promícháme.⁠ Do krému přimícháme všechny ingredience a zpracujeme těsto. Nakonec do těsta vmícháme nasekané kousky čokolády. Rukama vytvarujeme placaté sušenky, které můžeme ještě ozdobit čokoládou. Recept je přibližně na 12 sušenek. Pečeme na 200 stupňů 8-10 minut.⁠

Na tofu tvaroh:⁠

2 balení tofu natural⁠

1 banán⁠

100 ml rostlinného mléka⁠

šťáva z půlky citrónu⁠

vanilkový cukr ⁠

A jako poslední si náladu můžete zvednout švestkovo-„tvarohovým“ koláčem s tofu. Na těsto potřebujeme:

180 g špaldové mouky⁠

50 g strouhaného kokosu⁠

30 g cukru⁠

lžičku kypřícího prášku⁠

lžičku skořice⁠

200 ml vody⁠

50 ml oleje ⁠

 

Na makovou náplň:

100 g mletého máku⁠

100 ml rostlinné zakysané smetany (Lidl)⁠

30 g kokosového cukru ⁠

lžičku skořice⁠

dále švestky, kokosový olej, kokosový cukr a skořici⁠

Prvně vytvoříme těsto tak, že suché ingredience smícháme a do nich vmícháme vodu a olej. ⁠Rozprostřeme do formy a dáme do předehřáté trouby na 160 stupňů na cca 20 minut. ⁠

Mezitím připravíme náplně. Ingredience na tofu tvaroh dáme do mixéru a smícháme dohromady. Stejně tak ingredience na makovou náplň smícháme v misce. Švestky rozkrojíme na půl a v hrnci rozehřejeme kokosový olej a přidáme tam cukr a skořici. ⁠

Na vychladnuté těsto začneme skládat na střídačku vrstvy „tvarohu“ a máku. Nahoru poté naskládáme švestky a potřeme olejem se skořicí a cukrem. Necháme koláč péct 30 minut v troubě na 160 stupňů. Poté necháme vychladnout. 

To jsou naše tipy na recepty na chladné listopadové dny. Pokud hledáte další inspiraci, neváhejte se podívat do jednoho z našich e-booků. V e-booků receptů na zahřátí jistě najdete, co hledáte. A pokud si některý z našich receptů připravíte doma, nezapomeňte ho vyfotit a přidat na instagram s hashtagem #rostlinne!