
Jídlem do pohody: rozhovor s Inkou Buchertovou o Ajurvédě
Jediný recept na zdraví pro všechny neexistuje. Vnímáním svého těla a koloběhu přírody však dokážeme najít vlastní pohodu. A roli v ní hraje i rostlinné jídlo.
Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.
Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.
Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.
Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!
Ochrana osobních údajů je pro nás prioritou. Více informací, jak zacházíme
s vašimi daty, najdete v tomto dokumentu.
Ochrana osobních údajů je pro nás prioritou. Více informací, jak zacházíme
s vašimi daty, najdete v tomto dokumentu.
Alespoň za sebe můžu říct, že rok 2021 trval celou věčnost a zároveň utekl neskutečně rychle. Asi je to však tím, že stárnu.
Rostlinně má za sebou už třetí rok, druhou konferenci Plant-Powered Perspectives a první předávání štafety. Ano, je to tak. Marianna Slováková, naše proto-koordinátorka, která celé Rostlinně stvořila a přivedla do podoby, v jaké ho znáte nyní, mi v říjnu tohoto roku předala své cenné know-how a klíčky od kanceláře. Děkujeme Ti, Marianno a mně je velkou ctí vést tento skvělý projekt dál.
Jak se mu… tedy nám vedlo v roce 2021?
Tak jak je tomu už začátků Rostlinně, i letos jsme zjišťovali, který rostlinný produkt uvedený na trh v předchozím roce si podle Vás zaslouží být postaven na piedestal a odeslán do síně slávy jakožto Rostlinný produkt roku. Nominací bylo opravdu hojně a nechyběly mezi nimi jogurty, řízky, buřty a dokonce ani želé bonbony. Od poloviny února do poloviny března se pak hlasování zúčastnilo více než 8 000 z Vás a společně jste rozhodli o tom, že za rok 2020 je tím nejlepším z nejlepších ManaBurger!
Měsíc bez příplatku, který proběhl poprvé v březnu 2021, se nám (a hlavně kavárnám) tak zalíbil, že jsme ho museli ve spolupráci s Green Heads zopakovat ještě v září. O co tedy šlo? Všechny zapojené kavárny se rozhodly celý měsíc prodávat kávu s rostlinným mlékem bez příplatku. A některým se to tak osvědčilo, že se k příplatku už nikdy nevrátily. Při opakování akce se na Woltu přidal třeba i Starbucks a vznikla tak unikátní mapa s podniky, které se do kampaňe zapojily.
Během roku 2021 jsme zároveň překonali hranici 200 podniků, které se pyšní nálepkou TADY SE NAJÍM ROSTLINNĚ a najdete je na této mapě. Jejich číslo stále roste a my se nemůžeme dočkat toho, jaké bude na konci roku 2022. Jsme ambiciózní a rádi bychom se dostali přes 500, tak nám držte palce.
V neposlední řadě vydal jeden z našich patronů – Michal “Hugo” Hromas – kuchařku, která je čistě rostlinná. Stojí za přečtení i v případě, že byste podle ní nechtěli vařit. Rozhovor s Hugem nejen o jeho nové kuchařce si přečtěte tady.
Nad rámec gastra ještě můžeme zmínit, že jsme se stali součástí platformy Pro Nutri-Score, mluvili jsme o rostlinné nabídce na Prague Coffee Festivalu a taky jsme hodnotili jídla na soutěži o nejlepší rostlinné jídlo, kterou pořádal ProVeg ve spolupráci s MAKRO Akademií. Zkrátka a dobře, nenudili jsme se.
Avšak nejvíc inspirace šíříme den co den právě prostřednictvím našich sociálních sítí – Facebook, Instagram, LinkedIn a Youtube, které spravuje náš skvělý tým. Neúnavně fotí nové produkty, super recepty a připravuje pro Vás co nejzajímavější obsah tak, abyste věděli, kde najdete jaký rostlinný produkt a co z něj můžete vytvořit.
I letos bylo pondělní instagramové Křeslo pro hosta plné týden co týden a to především díky naší skvělé Vendě. Ta do Křesla pozve každý týden jednu zajímavou osobnost, která má blízko k rostlinné stravě. A že jich bylo… Už víc než 120! Ďolík v Křesle nám letos pomohli vysedět mimo jiné i herečka Veronika Čermák Macková, zpěvák Miro Šmajda, herec Dan Krejčík nebo influencerka Tereza Koubková aka holka z Letné.
Zároveň jsme pro Vás v roce 2021 připravili i spoustu soutěží. Například o vouchery do Kolkovny, kde jsme pomáhali rozšiřovat rostlinnou nabídku, nebo o různé kuchařky – mezi nimi třeba e-book vánočních receptů či kniha 7 způsobů, jak se radovat z jídla od našeho patrona Huga Hromase. Soutěže probíhaly i o spoustu rostlinných produktů, a to díky našim partnerům, kteří nám je poskytli a radost jsme Vám tak mohli udělat společně.
nejoblíbenějším letošním receptem Instagramu byly pizza šneci
absolutním Insta favoritem se stal Infinity Hack
Když ještě na začátku 2021 začal vznikat program konference, moc jsme si přáli uspořádat ji naživo. Nakonec jsme ale zvolili tu bezpečnější variantu a vrátili se ještě jednou do onlinu. Ono to nakonec mělo přeci jen své výhody. Zejména tu, že jsme mohli na konferenci přivést zahraniční speakery a špičky z oboru, které bychom na fyzický event dostávali jen složitě. Tou absolutní špičkou pro nás nebyl nikdo jiný než zakladatel americké firmy EAT JUST Josh Tetrick. Josh nám představil koncept kultivovaného masa – neboli masa, které vzniklo v laboratoři ze zvířecích buněk a tudíž nevzniklo na úkor žádného živého tvora. Je tohle budoucnost jídla? “Za mě určitě,” říká Veronika Komarova, produkční letošního ročníku konference.
Kultivované maso však nebylo jediným tématem konference. Posláním Plant-Powered Perspectives je především podpořit rozvoj rostlinného trendu u nás. S touhle vizí jsme uspořádali třeba i panelovou diskuzi, v rámci které jsme k jednomu stolu dostali tři fantastické hosty reprezentující lídry trhu: Dáme jídlo, IKEA a Starbucks. Mluvili jsme s nimi zejména o proměnách gastronomie a to nejen v době globální pandemie. Na našem YouTube kanálu najdete záznam konference, tak si k němu dejte rostlinné kuličky Huvudrol z IKEA a na Dáme jídlo objednejte kokosové Matcha Latté od Starbucks, nebudete litovat.
Sami si tedy dokážete představit, že jsme v roce 2021 všemi těmito projekty vzbudili spoustu mediálního zájmu. Opravdu nás těší, že se informace o rostlinné kuchyni mohutně šíří a inspirovat se tak mohou čtenáři nejrůznějších médií – od zpravodajských serverů až po lifestylové časopisy.
Prvního výraznějšího mediálního ohlasu roku 2021 se dočkalo hlasování o Rostlinný produkt roku. Psali o něm v časopisech Pestrý svět a Čas pro hvězdy, všimla si ho byznys média Zboží a prodej, Gastro-report, Retailnews, ale také zpravodajské servery iDNES a Blesk, nebo regionální mutace serveru Drbna.cz. Pozadu nezůstala ani kulinářská média, a tak se Rostlinný produkt roku objevil i v časopise Gurmet.
Další ohlas získal historicky první Měsíc bez příplatku, kterým se stal březen. O tom, že se kavárny rozhodly měsíc nabízet rostlinnou alternativu mléka do kávy bez dodatečného příplatku informoval třeba Blesk nebo server Aktuálně.cz, přičemž Blesk psal i o našem hodnocení kaváren, které proběhlo v roce 2020.
Zájem taky vzbudila naše restaurační kampaň s mapou „Tady se najím Rostlinně“ , o které psaly iDNES, Aktuálně, regionální Deníky i SeznamZprávy. Úspěch měla však i u médií zaměřených na gastro – Gastro a hotel, Svět HORECA nebo třeba Gastro-report.
Před začátkem letní grilovací sezony jsme se snažili republiku naučit grilovat rostlinně, což se nám taky povedlo a spouta lifestyle a gastro médií ukázala svým čtenářům, jaké možnosti přináší grilování trochu jinak.
Na podzim se konala konference Plant-Powered Perspectives a přinesla úspěch u médií, kde do té doby nebyl. Všimla si jí zejména marketingová média – M&M, Mediaguru, ale také již tradičně byznysová a gastro media.
Rok 2021 byl tedy na mediální výstupy poměrně bohatý (zdaleka neuvádíme všechny) a dokázali jsme si získat mediální prostor v hodnotě necelých 4 milionů Kč. Wau.
A to je za nás letos už opravdu všechno. Velmi se těšíme na blížící se 3. narozeniny Rostlinně (pište si, 4. února!) a zveme Vás podílet se na jeho dalším růstu. Staňte se ambasadorem/ambasadorkou, přispívejte na naše sociální sítě, staňte se naším bloggerem nebo grafikem (pište na budoucnost@rostlinne.cz), anebo jen sdílejte naše kanály se svým okolím.
Jediný recept na zdraví pro všechny neexistuje. Vnímáním svého těla a koloběhu přírody však dokážeme najít vlastní pohodu. A roli v ní hraje i rostlinné jídlo.
Horké letní dny přímo volají po tom vyběhnout ven a strávit tam celý den. Jaké jídlo však přežije vysoké teploty a náročné přenosy?
Rok 2022 byl bohatý na rostlinné alternativy ryb a mořských plodů. Několik z nich jsme pro Vás otestovali.