
Jídlem do pohody: rozhovor s Inkou Buchertovou o Ajurvédě
Jediný recept na zdraví pro všechny neexistuje. Vnímáním svého těla a koloběhu přírody však dokážeme najít vlastní pohodu. A roli v ní hraje i rostlinné jídlo.
Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.
Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.
Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.
Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!
Ochrana osobních údajů je pro nás prioritou. Více informací, jak zacházíme
s vašimi daty, najdete v tomto dokumentu.
Ochrana osobních údajů je pro nás prioritou. Více informací, jak zacházíme
s vašimi daty, najdete v tomto dokumentu.
Velikonoce jsou svátky jara, života a probouzení přírody. Zkoušeli jste si je někdy udělat rostlinné? Jde to totiž úplně jednoduše, a proto vám přinášíme recepty na tradiční mazanec a beránka. Kromě nich pro vás máme také tři lehké jarní recepty, kterými můžete příchod těchto svátků osvěžit. Zahřeje vás polévka s medvědím česnekem, posilníte se avokádovou pomazánkou a nakonec vám život osladí lahodné mrkvové sušenky.
Ingredience:
380 g hladké mouky
100 g cukru
75 g rozpuštěného rostlinného másla (Naturli, Alsan…)
60 ml rostlinného oleje
špetka soli
½ čerstvého droždí
1 lžíce rumu
20–30 ml rostlinného mléka podle konzistence těsta
rozinky a mandle podle chuti
Do trošky vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme chvilku vzejít (alespoň 15 minut). Mouku si prosejeme, do mísy k mouce přidáme cukr, rozpuštěné máslo, rostlinný olej, špetku soli a droždí. Podle chuti přidáme rozinky a nasekané mandle. S pomocí kuchyňského robota (nebo ručně) zpracujeme těsto, po troškách přiléváme rostlinné mléko. Těsto by se nemělo lepit. Poté ho necháme vykynout na teplém místě (zdvojnásobí svůj objem). Vykynuté těsto rukama zpracujeme a vytvoříme bochánek, ten necháme ještě kynout na plechu, který je vyložený pečicím papírem. Mazanec pomažeme rozpuštěným máslem a posypeme plátky mandlí. Pečeme na 180 stupňů zhruba 30–40 minut podle výkonu trouby. Kontrolujeme špejlí. Upečený, ještě horký mazanec můžeme pomazat rozpuštěným máslem s troškou rumu.
Ingredience:
3 hrnky špaldové mouky
0,75 hrnku třtinového cukru
0,5 hrnku olivového oleje
2 hrnky sójového mléka
1,5 prášku do pečiva
lžičku vanilkového cukru
Všechny ingredience dobře promícháme a vytvoříme hladké těsto. Nalijeme do formy, kterou jsme předem vysypali hrubou moukou. Pečeme na 180 stupňů asi 50 minut. Špejlí pak kontrolujeme, jestli je beránek dopečený.
Ingredience:
100 g ovesných vloček
200 g ovesné mouky (stačí rozemlít vločky)
50 g strouhaného kokosu
50 g vlašáků (na jemno nasekaných)
50 g rozinek
150 g nastrouhané mrkve
150 g cukru či sladidla
25 g chia semínek
80 g kokosového oleje
kůra z 1 pomeranče
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička skořice
špetka soli
dle chuti muškátový oříšek, hřebíček, kardamom…
Chia semínka zalijeme horkou vodou (cca 75 g) a necháme odstát. Mrkev zamícháme s pomerančovou kůrou. Ve větší míse pak smícháme mouku, vločky, kypřicí prášek, sůl, koření vašeho výběru, kokos a ořechy. Poté přidáme olej, sladidlo a v neposlední řadě nasáklá chia semínka, ze kterých se mezitím stalo dokonalé pojivo. Promícháme obě směsi dohromady a přidáme mrkev a rozinky. Pečeme na 180 °C cca 15–20 minut.
Ingredience:
2 zralá avokáda
ředkvičky
pár kapek šťávy z citronu
černá sůl
lahůdkové sušené droždí (LSD)
pepř, sůl, kurkuma
Avokáda rozmačkáme v míse a přidáme nastrouhané ředkvičky. Poměr avokádo : ředkvičky určujeme podle vlastních preferencí, tento recept vám odpustí jakoukoliv nepřesnost. Přidáme šťávu z citronu, trochu černé soli a LSD, abychom dosáhli „vajíčkové“ příchuti. Hotovou pomazánku dochutíme pepřem a kurkumou a ozdobíme jarní cibulkou.
Ingredience:
větší mrkev
větší cibule
brambory
tofu natural
trochu rajčatového pyré
rostlinný olej
medvědí česnek
sůl, pepř
chléb na krutonky
Všechny ingredience nakrájíme na kostičky, veliké asi 1,5 na 1,5 centimetru. Cibuli nakrájíme na střední kousky. Vše postupně přidáme do hrnce s rozpáleným olejem. Nejdříve cibuli, poté mrkev, brambory a nakonec tofu. Osolíme a opepříme. Když je zelenina hezky orestovaná a začíná zlátnout, zalijeme ji rajčatovým pyré. Necháme orestovat i pyré, poté přidáme vodu, nebo ještě lépe zeleninový vývar. Mezitím si vedle na pánvičce uděláme na oleji krutonky, které i dost osolíme. Polévku necháváme vařit asi 25 minut na mírném ohni. Nakonec přidáme hrst medvědího česneku. Podáváme s krutonky.
Doufáme, že si Velikonoce užijete ve zdraví a v pohodě a že vás naše recepty inspirovaly. Pokud se rozhodnete upéct náš mazanec či beránka, nebo si vyberete nějaký z našich jarních receptů, neváhejte a svůj výtvor sdílejte na instagramu s hashtagem #rostlinne a označte @rostlinne. Dobrou chuť!
Jediný recept na zdraví pro všechny neexistuje. Vnímáním svého těla a koloběhu přírody však dokážeme najít vlastní pohodu. A roli v ní hraje i rostlinné jídlo.
Horké letní dny přímo volají po tom vyběhnout ven a strávit tam celý den. Jaké jídlo však přežije vysoké teploty a náročné přenosy?
Rok 2022 byl bohatý na rostlinné alternativy ryb a mořských plodů. Několik z nich jsme pro Vás otestovali.