Souhlasíte?

01 / 06

Rostlinné mléko už je k dostání skoro v každé kavárně.

Přeskočit

Souhlasíte?

02 / 06

Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.

Přeskočit

Souhlasíte?

03 / 06

Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.

Přeskočit

Souhlasíte?

04 / 06

Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.

Přeskočit

Souhlasíte?

05 / 06

Znám restauraci, kde podávají skvělé rostlinné jídlo.

Přeskočit

Souhlasíte?

06 / 06

Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!

Přeskočit

Rostlinný mazanec i beránek? Oslavte Velikonoce s našimi recepty

Velikonoce jsou svátky jara, života a probouzení přírody. Zkoušeli jste si je někdy udělat rostlinné? Jde to totiž úplně jednoduše, a proto vám přinášíme recepty na tradiční mazanec a beránka. Kromě nich pro vás máme také tři lehké jarní recepty, kterými můžete příchod těchto svátků osvěžit. Zahřeje vás polévka s medvědím česnekem, posilníte se avokádovou pomazánkou a nakonec vám život osladí lahodné mrkvové sušenky.

Velikonoční bochánek/mazanec

Ingredience:

380 g hladké mouky

100 g cukru

75 g rozpuštěného rostlinného másla (Naturli, Alsan…)

60 ml rostlinného oleje

špetka soli

½ čerstvého droždí

1 lžíce rumu

20–30 ml rostlinného mléka podle konzistence těsta

rozinky a mandle podle chuti

Do trošky vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme chvilku vzejít (alespoň 15 minut). Mouku si prosejeme, do mísy k mouce přidáme cukr, rozpuštěné máslo, rostlinný olej, špetku soli a droždí. Podle chuti přidáme rozinky a nasekané mandle. S pomocí kuchyňského robota (nebo ručně) zpracujeme těsto, po troškách přiléváme rostlinné mléko. Těsto by se nemělo lepit. Poté ho necháme vykynout na teplém místě (zdvojnásobí svůj objem). Vykynuté těsto rukama zpracujeme a vytvoříme bochánek, ten necháme ještě kynout na plechu, který je vyložený pečicím papírem. Mazanec pomažeme rozpuštěným máslem a posypeme plátky mandlí. Pečeme na 180 stupňů zhruba 30–40 minut podle výkonu trouby. Kontrolujeme špejlí. Upečený, ještě horký mazanec můžeme pomazat rozpuštěným máslem s troškou rumu.

Velikonoční beránek

Ingredience: 

3 hrnky špaldové mouky

0,75 hrnku třtinového cukru

0,5 hrnku olivového oleje

2 hrnky sójového mléka

1,5 prášku do pečiva

lžičku vanilkového cukru

 

Všechny ingredience dobře promícháme a vytvoříme hladké těsto. Nalijeme do formy, kterou jsme předem vysypali hrubou moukou. Pečeme na 180 stupňů asi 50 minut. Špejlí pak kontrolujeme, jestli je beránek dopečený. 

Mrkvové sušenky

Ingredience: 

100 g ovesných vloček 

200 g ovesné mouky (stačí rozemlít vločky)

50 g strouhaného kokosu

50 g vlašáků (na jemno nasekaných)

50 g rozinek

150 g nastrouhané mrkve

150 g cukru či sladidla

25 g chia semínek

80 g kokosového oleje

kůra z 1 pomeranče

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička skořice

špetka soli

dle chuti muškátový oříšek, hřebíček, kardamom…

Chia semínka zalijeme horkou vodou (cca 75 g) a necháme odstát. Mrkev zamícháme s pomerančovou kůrou. Ve větší míse pak smícháme mouku, vločky, kypřicí prášek, sůl, koření vašeho výběru, kokos a ořechy. Poté přidáme olej, sladidlo a v neposlední řadě nasáklá chia semínka, ze kterých se mezitím stalo dokonalé pojivo. Promícháme obě směsi dohromady a přidáme mrkev a rozinky. Pečeme na 180 °C cca 15–20 minut. 

Pomazánka

Ingredience: 

2 zralá avokáda

ředkvičky

pár kapek šťávy z citronu

černá sůl

lahůdkové sušené droždí (LSD)

pepř, sůl, kurkuma

 

Avokáda rozmačkáme v míse a přidáme nastrouhané ředkvičky. Poměr avokádo : ředkvičky určujeme podle vlastních preferencí, tento recept vám odpustí jakoukoliv nepřesnost. Přidáme šťávu z citronu, trochu černé soli a LSD, abychom dosáhli vajíčkové příchuti. Hotovou pomazánku dochutíme pepřem a kurkumou a ozdobíme jarní cibulkou.

Polévka s medvědím česnekem

Ingredience:

větší mrkev

větší cibule

brambory

tofu natural

trochu rajčatového pyré

rostlinný olej

medvědí česnek

sůl, pepř

chléb na krutonky

Všechny ingredience nakrájíme na kostičky, veliké asi 1,5 na 1,5 centimetru. Cibuli nakrájíme na střední kousky. Vše postupně přidáme do hrnce s rozpáleným olejem. Nejdříve cibuli, poté mrkev, brambory a nakonec tofu. Osolíme a opepříme. Když je zelenina hezky orestovaná a začíná zlátnout, zalijeme ji rajčatovým pyré. Necháme orestovat i pyré, poté přidáme vodu, nebo ještě lépe zeleninový vývar. Mezitím si vedle na pánvičce uděláme na oleji krutonky, které i dost osolíme. Polévku necháváme vařit asi 25 minut na mírném ohni. Nakonec přidáme hrst medvědího česneku. Podáváme s krutonky. 

Doufáme, že si Velikonoce užijete ve zdraví a v pohodě a že vás naše recepty inspirovaly. Pokud se rozhodnete upéct náš mazanec či beránka, nebo si vyberete nějaký z našich jarních receptů, neváhejte a svůj výtvor sdílejte na instagramu s hashtagem #rostlinne a označte @rostlinne. Dobrou chuť!

Piknik do horka

Horké letní dny přímo volají po tom vyběhnout ven a strávit tam celý den. Jaké jídlo však přežije vysoké teploty a náročné přenosy?

Michaela Levíčková
15. 6. 2023

Instagram feed