Souhlasíte?

01 / 06

Rostlinné mléko už je k dostání skoro v každé kavárně.

Přeskočit

Souhlasíte?

02 / 06

Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.

Přeskočit

Souhlasíte?

03 / 06

Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.

Přeskočit

Souhlasíte?

04 / 06

Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.

Přeskočit

Souhlasíte?

05 / 06

Znám restauraci, kde podávají skvělé rostlinné jídlo.

Přeskočit

Souhlasíte?

06 / 06

Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!

Přeskočit

Rostlinný rozvoz podle Katky z Rostlinně: Co si v Praze objednat?

Rok 2020 pro mě byl, stejně tak jako pro asi pětinu obyvatel této země, rokem home office. S neustálým vysedáváním doma přišla také neochota cokoliv dělat. Kromě toho, že moje tělo odmítalo uklízet, chodit na procházky, dodržovat pitný režim, nebo alespoň dělat úkoly do školy, naskytl se ještě jeden problém. Nechtělo se mi vařit.

Řešení je jednoduché – objednat pizzu. Ale co si počne člověk, který dává přednost rostlinné stravě? Udělala jsem proto seznam svých nejoblíbenějších pražských restaurací, které rostlinné jídlo rozvážejí, ale zároveň v nich člověk neutratí příliš peněz. 

Pro pohodlnost uvádím restaurace ze služeb Wolt a DámeJídlo, určitě je však při každé objednávce lepší se podívat, jestli restaurace nemá vlastní rozvážku – podpoříte tak přímo ten podnik, ze kterého objednáváte.

Burrito Loco

Nemůžu si pomoct, ale propadla jsem rostlinné nabídce v řetězci Burrito Loco. Není to sice čistě rostlinný fast food, ale svoji nabídku rostlinných produktů budují už pomalu pět let. Nejnovějším přírůstkem do tohoto menu je jejich Mana burger burrito, já si ale ráda objednávám klasiku – Beyond Meat burger. V Burrito Loco ho nabízejí v domácí bulce s grilovanou zeleninou, guacamole a rukolou, společně s hrstkou nachos a miskou coleslawu. Stojí to sice okolo dvou stovek. Ale taky to stojí za to.

View this post on Instagram

A post shared by Forky’s (@forkyscz)

Forky’s

Žádný seznam rostlinných restaurací v Praze se podle mého názoru neobejde bez Forky’s. Chodím do tohohle podniku už víc než tři roky, jejich cheeseburger byl první rostlinný burger, který jsem kdy měla. Takže je to pro mě něco jako srdcová záležitost. V Praze se nachází dvě pobočky Forky’s, jedna na Starém městě ve Veleslavínově ulici a druhá na Letné v ulici Milady Horákové. Nedovedete si představit moje nadšení, když jsem zjistila, že si Forky’s můžu objednat přes Wolt.

To, že jsou ve Forky’s skvělé hamburgery, asi zmiňovat ani nemusím. Nicméně mi to nezabrání. Dejte si hamburger z Forky’s, nebudete litovat. Kromě hamburgerů také restaurace nabízí rostlinný kebab ze seitanu, nebo kuřecí nugetky. A všechna tato jídla si můžete dát se skvělými napůl batátovými, napůl bramborovými hranolkami.

Co mě ale oslovilo poslední dobou, jsou jejich speciality. Zamilovala jsem si jejich Sushi bowl, během zkouškového jsem si ho dala nejméně desetkrát. K velké porci rýže dostanete okurku, ředkev, řasu, nakládaný zázvor, edamame, jarní cibulku a tofu, naložené v řepném oleji a sójové omáčce. Musím říct, že to tofu je tak strašně dobré, že si často píšu, aby mi ho dali víc. Sushi bowl je jídlo, které mě za 175 korun zasytí na celý den.

Banh-mi-ba

Nechápu, kdo může nemít rád vietnamskou kuchyni. Banh-mi bagety bych jedla každý den. A nic mi v tom nebrání, protože restaurace Banh-mi-ba rozváží na Woltu i na DámeJídlo a má také rostlinnou nabídku. Jediná rostlinná bageta na celém menu je se smaženým tofu, okurkou, mrkví, sojanézou, arašídovou omáčkou a samozřejmě koriandrem. A to všechno je zapečené v křupavé bagetě z bílé mouky. Miluju tu chuťovou kombinaci tofu a arašídové omáčky – a bageta stojí jen 99 korun. A když mám opravdu hlad a bageta by mi nestačila, objednám si k tomu i závitky Nem-song s tofu.

Veganio

Veganio je rostlinná restaurace nacházející se na zastávce metra Hradčanská. Objednat si z ní můžete přes DámeJídlo i Wolt. Nabídka se skládá převážně z asijské kuchyně, ale nabízejí i wrapy, burgery, saláty a dokonce i rostlinný krtkův dort.

Mezi moje nejoblíbenější patří Tofu restované s rajčatovou omáčkou. Tahle pořádná porce omáčky, která zřejmě bere inspiraci ve vietnamském pokrmu Dau Hu Sot Ca, mě vždycky při distančním studiu zachránila od hladu. Příloha je kopeček jasmínové rýže, kterou mám úplně nejradši.

Za zmínku v této restauraci stojí také jejich burgery. Veganio nabízí skvělý sójový burger v pšeničné bulce, buď s plátkem rostlinného sýra, nebo s domácí sýrovou omáčkou. Všechna jídla v této restauraci se pohybují okolo 130 korun, což je skvělá cena najmě pro studenty. A doručení je na DámeJídlo zdarma!

Chutnej

Vyhlášená rostlinná restaurace Chutnej na Vinohradech nabízí luxusní burgery i rostlinnou pizzu. Rozváží je sice Wolt i DámeJídlo, mají ale i vlastní rozvoz na svých webových stránkách.

Jejich Dhál burger jsem měla víckrát, než si můžu dovolit. Nejedná se sice o nejlevnější rostlinnou restauraci, rozhodně však za svoje peníze dostanete skutečnou kvalitu. Burgery se pohybují cenami okolo 180 korun, dvaatřiceti centimetrová pizza je od 179 korun, takže pokud chcete oslavit zdařenou zkoušku, nebo to, že jste vstali z postele, fancy jídlo z Chutnýho je dobrá volba. Dokonalé jsou taky jejich cibulové kroužky!

View this post on Instagram

A post shared by CHUTNEJ (@chutnej)

Linh’s Vegan Corner

Poctivou domácí rostlinnou asijskou kuchyni hledejte v restauraci Linh’s Vegan Corner v Jungmannově ulici. Už chápete moji závislost na banh-mi? Od Linh si ji můžete taky objednat! Je o něco dražší, než ji dostanete v Banh-mi-ba, ale za to je větší a je v ní kromě arašídové omáčky i moc dobré Pâté. A můžete si vybrat, jestli ji chcete s tofu, nebo se sójovým masem, ale tofu je můj favorit.

Další skvělá položka na tomhle menu je rýžový burger. Je to rostlinná placka a sýr mezi dvěma kopečky lepkavé rýže – takže vlastně jíte zdravě, když si ho dáte. A není k němu potřeba příloha. Za zmínku z této restaurace stojí také Dragon Tofu, Pad Thai, a pokud máte po výplatě, určitě si dejte Poke.

Sushi Time

Za zmínku stojí také restaurace Sushi Time, která má rovněž rostlinnou nabídku. Pokud si objednáváte na Woltu, najdete v nabídce sushi set s názvem #savethefish. Stojí 129 korun a dostanete 12 rolek maki, s avokádem, mrkví, ředkví a s okurkou. Nebo máte chuť na něco teplého – v tom případě doporučuji Chana masalu, rostlinnou masala omáčku s cizrnou a porcí jasmínové rýže. Tu najdete i v jejich nabídce na DámeJídlo.

Doufám, že vás tahle recenze inspirovala, a už víte, co si objednat dneska k večeři. Pokud stále váháte, podívejte se na mapu rostlinných restaurací s naší nálepkou.

Lahodná alchymie: odkrývání kouzel fermentace

Fermentace je již po tisíciletí neoddělitelnou součástí přípravy chutného a nutričně hodnotného jídla. Co všechno přináší do rostlinné kuchyně?

Michaela Levíčková
29. 1. 2024

Piknik do horka

Horké letní dny přímo volají po tom vyběhnout ven a strávit tam celý den. Jaké jídlo však přežije vysoké teploty a náročné přenosy?

Michaela Levíčková
15. 6. 2023