Souhlasíte?

01 / 06

Rostlinné mléko už je k dostání skoro v každé kavárně.

Přeskočit

Souhlasíte?

02 / 06

Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.

Přeskočit

Souhlasíte?

03 / 06

Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.

Přeskočit

Souhlasíte?

04 / 06

Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.

Přeskočit

Souhlasíte?

05 / 06

Znám restauraci, kde podávají skvělé rostlinné jídlo.

Přeskočit

Souhlasíte?

06 / 06

Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!

Přeskočit

“Rozmanitost. Pohyb. Berounka za oknem.” – rozhovor o zákulisí Nemléka

Lískooříškové nemléko získalo v anketě o Rostlinný produkt roku 2019 třetí místo! Tuhle mladou českou firmu máme moc rádi a tak jsme se rozhodli zjistit o ní víc. Ale ne od zakladatelů, jak se to tak běžně dělá. S Amálií a Davidem si totiž můžete přečíst rozhovor o vzniku značky třeba v Lidových novinách. My jsme se vydali rovnou do centra dění, do bývalého mlýna v Černošicích-Mokropsech, kde jsme se ptali Lucky, Jiříka a Aleše, kteří tam nemléčné produkty vyrábějí.

 

Díky, že jste si udělali čas! Začneme rovnou otázkou na tělo: vysvětlíte nám, jak proces výroby vypadá? Jak se třeba vyrábí první nemléčný produkt – mandlové nemléko?

Lucka: Tak tady to radši nechám na Jiřím.

Jiřík: Ahoj! Takže náš základní produkt 7% aka Polotučné se vyrábí tak, že navážíme, zamixujem, stočíme a naetiketujem a detaily jsou výrobní tajemství. 😉

 

Kolik vás v Nemlékárně pracuje?

Jiřík: Momentálně jsme ve výrobě čtyři plus vedoucí. Kancelář a sklad obstarávají další tři zaměstnanci a vše řídí Amálka s Davidem. Taky máme pár externistů, jak ohledně výroby, tak receptů nebo sociálních sítí.

Lucka: A ještě čtyři kočky – Čučko, Kočíček, Kocouře a Miči.

 

Běží linka nonstop? Jak vypadá pracovní týden v Nemlékárně?

Lucka: Non-stop naštěstí nejedeme! Každý den se dělá něco jiného, pondělí mléko, úterý jogurty, středa pomazánka a oves. 

Jiřík: Čtvrtek dovařujeme produkty, kterých je ve skladu nejméně, pak se každý čtvrtek dělá extra úklid, vlastně sanitární den. Plus inventura surovin atd. Pátek má výroba volno. Yes! Nonstop linka nejede a doufám, že ještě dlouho nebude, protože noční směny mi vlastně vůbec nechybí!! 

 

Odkud pochází hlavní suroviny (mandle, lískové oříšky, mák) a kolik jich semelete za jednu směnu?

Aleš:  Mandle jsou ze Španělska, lískové oříšky z Itálie a mák je český. Kolik jich semeleme za den lze těžko říct, záleží na tom, co zrovna vyrábíme a také na objednávkách. Někdy dvacet kilo a jindy třeba sto. 

 

Jaký je oblíbený produkt? A máte recept nebo tip s čím si ho dávat?

Aleš: Nemléka používám na vaření a pečení a samotné jím spíše nejogurty. Takže za mě asi jednoduše velký bílý nejogurt s ovocem.

Lucka: Dlouho jsem měla nejraději vanilku, teď je to spíš obyčejné mandlové, které ráda dávám do ovesné kaše. Nebo netradiční pomazánkové. To je zas nejlepší na čerstvém chlebu s kimchi navrch. 

Jiřík: Jou Jou!! Ledová káva, Golden, Yes Tea Meduňka, Netradiční. Za dob úplných začátků jsme s ex-kolegou Kushem po nekonečných směnách zjistili, že 7% s whiskey chutná jako Baileys! Jinak mám extra recept na nápoj, kterej zahřeje mysl i duši v těžkých zimních dnech. Horká čokoláda… Vezmeš hrnek, daš tam dva kousky hořké čokolády a zaliješ to 7% nebo vanilkou, jen aby byla ponořená čokoláda. Dáš na minutu do mikrovlnky. Vytáhneš, promícháš, doliješ po okraj, zas na minutu a pak už jen posypeš skořicí a máš vynikající čokoládku, která ti zlepší den!

 

Mění se vaše oblíbené produkty? Nebo je to all-time-favourite?

Jiřík: Mění se to podle ročního období, ale Ledová káva mě baví od začátku.

Aleš: Ano, to mění. Když musíte neustále všechno ochutnávat, tak se dříve nebo pozdeji stane, že se něco (naštěstí dočasně) přejí/přepije. Naše portfolio je teď už docela široké, takže to není problém. Třeba Ledovou kávu jsem si dříve dopřával skoro každý den, ale teď už jsem ji určitě pár měsíců neměl. Ale když nad tím přemýšlím, tak na ní zas dostávám chuť. Takže asi tak. 

 

Co vás na práci v Nemléku nejvíc těší?

Lucka: Super kolektiv, to že se v práci můžu hýbat a nejlepší je, že výrobnu máme hned u Berounky, takže je všude okolo krásná příroda.

Jiřík: Téměř kompletní veganský kolektiv, pocit že vyrábíme produkty, který jsou alternativa k mléčné výrobě. Rozmanitost. Pohyb. Nemléčné benefity. Berounka za oknem. 

 

Máte srovnání s jinou výrobnou? Čím je práce specifická?

Lucka: Srovnání s jinou výrobnou nemám, ale dřív jsem dělala v obchodě u kasy a to bylo peklo.

Jiřík: Můžu porovnat pouze s kuchyní restaurace. Nemléko funguje dost podobně. Zákazník si objedná produkty, my je vyrobíme – jen s tím rozdílem, že vaříme velké várky a příprava hadic, pasterů, čištění, proplachování, dezinfekce nám zabere kolikrát více času než výroba a stáčení.

Máte nemléčný slang?

Lucka: Toho je!

Tunel – stroj na chlazení lahví, z jedné strany se dávají teplé a druhou vyjíždí studené.

Alešovna – dřív to bývala kancelář, ale teď je to spíš sklad na všechny mixéry, stáčečky, náhradní díly atd. 

Litrovka – už je to celkem dlouho co se z litru stal třičtvrtě litr, ale nikdo tomu ze zvyku neřekne jinak než prostě litrovka.

Toto mizí – ono vždycky člověka hrozně překvapí, jak rychle mizí marmeláda z marmeládovačky. Teda nejvíc to překvapilo Tomáše, který s tou hláškou začal. 

Jiřík: 

Kondom – hadice, která se jedním koncem strká do výlevky a druhým se připojí na hadici, která se musí propláchnout. 

Gagarin – pěnová kulička kterou používáme při čištění hadic a okruhů (jednou jsem si při pouštění gagarina pustil ruskou píseň o Gagarinovi – tak to vzniklo). 

Bomba – občas se stane, že do nejogurtu stáčečka nadávkuje větší množství až po okraj, tomu říkáme BOMBA.

Nený – Kushův výraz, kterej už používáme vsichni.

 

Jaká je vaše nejoblíbenější historka z Nemlékárny?

Lucka: V Nemléku se furt něco děje, ale jedna z mých oblíbených je, jak jsme stáčeli mandlové mléko bez datlí. Přišlo se na to a všechno se muselo vylít zpátky do pasteru, přidat datle, znovu zpasterizovat a stočit znovu.

Jiřík: První stačení jogurtů se dávkovalo pistolí do skleniček, marmeláda se dávala lžičkou… První paster se stáčel asi 16 hodin… Začalo se v 10:00 a ve 4:00 ráno jsme jeli s Kushem domu. 😂 Nebo když jednou kamion přivezl dva dvěstěosmdesátikilový barely, ale nemohl zaparkovat u rampy, tahalo se to asi sto metrů z hlavní ulice k nám do Nemlekárny. Jednou jsem nahříval vodu v pasteru na druhej den, při odchodu jsem si nevšiml kontrolky a paster se přes noc rozpálil, veškerá voda se vypařila a v patře rozmočila kartonové krabice  s víčkama… Často se nám ze začátku stávalo, že jsme etiketovali a až po cca třísetpadesáti lahvích jsme si všimli, že tam nejsou razítka. 😂  Mám toho víc, ale nejde zveřejnit vše! 

 

Popište lískooříškové (které v anketě o nejoblíbenější rostlinný produkt roku 2019 získalo třetí místo) jedním slovem.

Lucka: Dobrota.

Jiřík: Ňaminka!

Aleš: Já jsem asi jediný z firmy, kterému zrovna tohle nepřirostlo k srdci, takže mě na tuhle otázku nenapadá žádná upřímná odpověď.

 

A teď otázka, kterou určitě dobře znáte – co Nemléko a vratné lahve?

Lucka: Bohužel zatím nejsou, ale furt se o tom jedná a snažíme se to vymyslet.

 

Držíme palce a moc děkujeme za rozhovor!

 

Dostali jste během čtení zálusk na něco nemléčného? Přehled produktů najdete na webu Nemléka spolu s přehledem prodejen.

Dobrou chuť! 

Lokálka září – babí léto

V čem se liší petržel od pastiňáku, proč musí čekanka stále čekat na svou renesanci a jak si doma vyrobit umeboshi? Projeďte se s námi zářijovou Lokálkou.

Adam Novotný
7. 9. 2020

Jak rozšířit rostlinnou nabídku v kavárně

Důvodů, proč rozšířit rostlinnou nabídku Vaší kavárny, jste asi slyšeli dost. Poradil Vám ale někdo, jak na to? Připravili jsme pro Vás 6 kroků, kterými začít.

Libor Pozníček
14. 8. 2020