Souhlasíte?

01 / 06

Rostlinné mléko už je k dostání skoro v každé kavárně.

Přeskočit

Souhlasíte?

02 / 06

Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.

Přeskočit

Souhlasíte?

03 / 06

Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.

Přeskočit

Souhlasíte?

04 / 06

Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.

Přeskočit

Souhlasíte?

05 / 06

Znám restauraci, kde podávají skvělé rostlinné jídlo.

Přeskočit

Souhlasíte?

06 / 06

Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!

Přeskočit

Snídaňová inspirace: 5 tipů z našeho Instagramu

Na našem Instagramu Vás každý den inspirujeme novými recepty a tipy na rostlinné potraviny. Téma snídaní ale rádi opakujeme, protože snídaně je zkrátka základ dne. Je prvním “palivem” které do svého těla dostaneme po dlouhých hodinách odpočinku a dokáže ovlivnit celý start našeho rána. Představujeme vám 5 tipů na snídaně, které Vás ráno zaručeně vyženou z peřin.

Tofíčka

Míchaná vajíčka jsou jedním z nejoblíbenějších snídaňových jídel vůbec. Rostlinnou verzi si zamilujete úplně stejně. Kurkuma dodá tofíčkům krásně žlutou barvu a černá sůl s lahůdkovým droždím tu správnou chuť a vůni. Vyzkoušejte sami!

Ingredience:

  • cibule dle libosti
  • 1 balení tofu natural
  • kurkuma
  • černá sůl Kala Namak
  • lahůdkové droždí
  • rostlinné mléko (bez cukru)

Cibuli osmahneme do zlatova. V míse si vidličkou rozmačkáme tofu, přidáme sůl, kurkumu a droždí. Dáme na pánev a podlijeme vodou či rostlinným mlékem. Chvíli podusíme a můžeme podávat. ⁠

Cizrnová omeleta

Rostlinná omeleta, která drží pohromadě a k tomu skvěle chutná? Žádný problém. Cizrnová omeleta podle našeho receptu Vám po ránu dodá pořádnou dávku energie. Naplnit ji můžete třeba svou oblíbenou zeleninou, opraženými ořechy a rostlinným sýrem (Už jste ochutnali Violife?)

Ingredience:

  • ⁠4 vrchovaté lžíce cizrnové mouky
  • 1 a půl lžíce mletého lněného semínka
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky sušené cibule
  • 350 ml vody
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • sůl, pepř + bazalka, jarní cibulka, tymián
  • rukola, špenát, žampiony

Do misky dáme mouku, přidáme koření, přilijeme vodu, a metličkou dobře promícháme. ⁠Na pánvi rozehřejeme olivový olej, a těsto nalijeme. ⁠Smažíme z obou stran dozlatova. Omeletu naplníme zeleninou podle chuti.

Lívance

Jaká je Vaše představa líné nedělní snídaně? Za nás na ní nesmí chybět bohatě ozdobená hromádka lívanců! Vyzkoušejte třeba americké lívance bez cukru podle našeho receptu:

Ingredience:

  • 130 g pohankové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 2 lžíce kakaa
  • trocha skořice.

V misce smícháme všechny sypké ingredience. V druhé misce rozmixujeme 2 banány, 1 lžíci oříškového másla, 1 lžičku jablečného octa a 220 ml sójového mléka. Suchou a mokrou část promícháme a po lžících opékáme na pánvičce. Ozdobíme tofu tvarohem, marmeládou a borůvkami.

Další skvělé recepty i tipy na kreativní kombinace najdete na našem instagramovém profilu. Co třeba lívance z pohankové mouky nebo špaldové s dýňovým pyré?

Müsli miska

Nemáte ráno moc času, ale přesto si chcete v klidu vychutnat pořádnou snídani? Sáhněte po rostlinném jogurtu (vyzkoušejte třeba Nejogurt od Nemléka) a müsli! Domácí müsli si můžete snadno doma vyrobit smícháním ovesných vloček, ořechů, sušeného ovoce podle chuti, trochy rozpuštěného kokosového oleje a sladidla podle chuti (javorový, agávový, datlový sirup…).

Kaše na tisíc způsobů

Ovesná, pohanková, rýžová, jáhlová… Zahřejí při chladných ránech, dodají spoustu energie a zároveň podpoří Vaši kulinářskou kreativitu – upravit je totiž můžete snad na tisíc způsobů. Přidejte sezónní ovoce, oříšky, semínka, arašídové máslo nebo třeba čokoládu a vykouzlíte pokaždé novou originální kombinaci.

Na našem instagramu jste si oblíbili:

Inspirujte se našimi recepty a nezapomeňte nás u fotek na IG označit a přidat #rostlinne!

Piknik do horka

Horké letní dny přímo volají po tom vyběhnout ven a strávit tam celý den. Jaké jídlo však přežije vysoké teploty a náročné přenosy?

Michaela Levíčková
15. 6. 2023

Instagram feed