Souhlasíte?

01 / 06

Rostlinné mléko už je k dostání skoro v každé kavárně.

Přeskočit

Souhlasíte?

02 / 06

Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.

Přeskočit

Souhlasíte?

03 / 06

Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.

Přeskočit

Souhlasíte?

04 / 06

Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.

Přeskočit

Souhlasíte?

05 / 06

Znám restauraci, kde podávají skvělé rostlinné jídlo.

Přeskočit

Souhlasíte?

06 / 06

Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!

Přeskočit

Ta mrkev v mym sklepě

Pokud jste si výskali, že to lokálka v říjnu zabalí do depa a vyjede zase až na jaře, šeredně jste se mýlili. Vískat se budou maximálně vlasy topiče, který naši celoročně provozuschopnou úzkokolejku pohání.
Na zahradách a polích sice příroda skutečně pomalu usíná, aktivitou se to ovšem hemží ve všech sklepích, skladech a spížích. Za jakým ovocem a zeleninou se vydat na poslední farmářské trhy, abyste si plody naší země mohli užívat celou zimu a nebyli závislí na dovozových plodinách? Paleta lokálních plodů je možná širší, než byste na první zamyšlenou řekli…

 

Skladujte podle druhu

Některé plodiny jsou žíznivé jako štamgasti hospody v den znovuotevření po dlouhém lockdownu, a žádají si tak velmi vlhké prostředí, jiné by se vám za takové zacházení “odvděčily” ne příliš ušlechtilou plísní či hnilobou. Podobně je to s oblibou, respektive antipatiemi ke světlu a tmě a teplu a chladu. Některá zelenina vezme zavděk i mrazáku, některá by vám za takovou dávku technologie natruc shnila. U každého druhu je potřeba se zamyslet, na co ji do budoucna plánujete používat, jestli se ji nevyplatí usušit, zmrazit, zavařit nebo zkvasit a pak teprve vymyslet nejvhodnější stanoviště pro její uskladnění.

 

Řepa a křen

Obě plodiny zvládnou za určitých podmínek několikaměsíční skladování v původním, čerstvém stavu. Já vám ale radím jedno. Řepu uvařte, nastrouhejte ji společně s křenem a smíchejte do směsi. Ochuťte vaším oblíbeným nálevem a postupně celou zimu ujídejte. Vitamínová i chuťová bomba k jakékoli uzobávačce. Až příliš často se přistihnete, jak tohle výtečné kombo dlabete ke každé příležitosti. Pořád. Pořád!

 

Topinambury a brambory

Zatímco brambory vám v chladném a suchém místě vydrží klidně celou zimu, topinambury by se vám za takové skladování odměnily velmi rychlým vyschnutím a vzdaly by to již po několika týdnech. Můžete je ovšem zkusit zavřít do igelitového sáčku a skladovat je v ledničce v tom nejspodnějším, respektive nejchladnějším šuplíku. Takovým způsobem se z nich budeme moct těšit i několik měsíců, topinambury si vytvoří vlastní mikroklima.
Mimochodem, zkuste si z topinambur vytvořit výborné pyré. Je to jedna z mála plodin, která je schopná přirozeně vytvořit krásnou čistou bílou barvu. Jen pozor na množství, kombinujte topinambury vždy s jinými potravinami a nekonzumujte je samotné. Obsahují totiž nezvyklý škrob inulin, který částečně zpracuje až mikroflóra v tlustém střevu. Topinambury tak můžou nadýmat nebo nabývat projímavých účinků. Inulinu se nezbavíte ani při delším vaření či pečení, pokud nejste mladý chemik a nezvládnete topinamburám dopřát několikahodinovou konstantní teplotu například v sous vide lázni. Takovou péči si snad nezaslouží ani úžasné topinambury.

 

Mrkev, celer, petržel, pastiňák, černý kořen…

Všechnu čerstvě sklizenou kořenovou zeleninu uvidíte na trzích až do konce října, respektive začátku listopadu. Snadno se skladuje, v ideálních podmínkách vám vydrží celou zimu. Technicky to navíc není žádná věda. Na její uchování si vystačíte s dostatečně větraným, průměrně vlhkým a chladným sklepem, trochou písku a pár bednami. Vzhledem k tomu, že takové skladovací možnosti má v dnešní době odhadem celé jedno procento čtenářů (tedy zhruba jeden nadšenec a je jím nejspíš sám autor článku), je potřeba se poohlédnout i po jiných možnostech uchování kořenové zeleniny. Já doporučuji rozhodně krájení na drobné kostičky a následné hluboké mražení. Můžete si tak snadno přichystat polévkové směsi, mixy na svíčkovou nebo třeba tenké julienne nudličky na hrátky s wokem a asijskou kuchyní. Zmražená zelenina neztratí nic na tvaru, chuti ani nutričních hodnotách. Mrazák je kámoš.

 

Cibule a česnek

Cibule i česnek vám budou nejvděčnější, když je zavěsíte do copu na nejchladnější, nejsušší a nejtemnější místo ve vašem bytě. Ideálně tedy pokud jste šťastným majitelem dobře větrané spíže. Zvládnou to ale poměrně dlouho (několik týdnů až měsíců i na světle, když jim zajistíte relativní chlad a větrání. Budiž skladování cibule a česneku další motivací nepřetápět naše městská bydla. Rozklikněte si TENTO odkaz, pokud se chcete naučit svazovat cibuli do copů, které můžou posloužit také jako dekorativní prvek vaší kuchyně.

Jabka, hrušky, chceš do špajzky?

Pokud jste všechna jablka neproměnili ve slaďoučký mošt a z hrušek neupekli trojciferný počet dortů a koláčů, nejspíš vám zbylo pár kilo tradičního ovoce doma. Najděte jim ideálně chladné, vlhké a temné prostředí, skladujte je v jedné vrstvě a občas na ně mrkněte. Pokud se vám plody scvrkávají, jste nejspíš přílišní suchaři. Zkuste dát do blízkosti ovoce misku s vodou, ze které si ovoce zvládne vlhkost nasát. Radujte se z takto uskladněných jablek a hrušek celou zimu.

Černá ředkev

Jestli jste si už v listopadu jisti, že se vám bude stýskat po ředkvičkách, zkuste jejich zimní variantu. Černá ředkev má mnohonásobně větší grády než červené ředkvičky, můžete s ní tak nakládat mnohem šetrněji. Odvede ale velmi podobnou službu, její palčivost si nezadá se slabším křenem. Užívejte si tedy opatrně. Můžete ji oloupat, nebo jen důkladně omýt a nechat na talíři vystoupit krásný a nezvyklý černobílý kontrast. Dejte si ji za syrova do salátů nebo ji tepelně upravujte dle libosti. Stejně jako ředkvičkám jí skvěle svědčí glazování.
Černou ředkev můžete relativně dlouho skladovat v lednici, nejvíc si ale bude hovět ve sklepě zabořená v písku, tam v klidu přečká celou zimu, než si budete smět dopřát čerstvé červené ředkvičky.

 

Tradiční štědrovečerní hostina rostlinně

Prý Vánoce bez kapra? Jde to! Máme pro Vás tipy, jak připravit tříchodovou štědrovečerní hostinu podle našich předků - chutně, jednoduše a hlavně rostlinně.

Veronika Charvátová
23. 11. 2020

Lokálka říjen: Jedna vládne všem

Zatímco UHO bychom nejraději zcela vytěsnili z gastronomické mapy, UDO by nyní nemělo chybět v žádné lednici. Že UDO neznáte? Nachytřete se v říjnové lokálce.

Adam Novotný
19. 10. 2020