
Jídlem do pohody: rozhovor s Inkou Buchertovou o Ajurvédě
Jediný recept na zdraví pro všechny neexistuje. Vnímáním svého těla a koloběhu přírody však dokážeme najít vlastní pohodu. A roli v ní hraje i rostlinné jídlo.
Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.
Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.
Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.
Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!
Ochrana osobních údajů je pro nás prioritou. Více informací, jak zacházíme
s vašimi daty, najdete v tomto dokumentu.
Ochrana osobních údajů je pro nás prioritou. Více informací, jak zacházíme
s vašimi daty, najdete v tomto dokumentu.
Po veleúspěšné akci Taste Fake Meat, na kterou se Rostlinně podívalo na konci srpna, jsme se znovu sešli v osmém patře pražské Černé Labuti v Art&Event Gallery na akci Taste Fake Milk. A tentokrát byl součástí poroty i projektový konzultant Rostlinně Libor Pozníček. Na akci jsme měli možnost ochutnat nejrůznější nové produkty, které se objevily na rostlinném trhu, a také je podle vlastního vkusu ohodnotit.
Ochutnávky poskytla například švédská značka Oatly, nový dánský nápoj Dryk, česká značka Optimistic, dříve známá jako Nemléko, Alpro s rostlinnými mousse a dezerty, Kytky k sežrání se svými rýSy (rostlinnými sýry), rostlinná značka čokolády Steiner & Kovarik, Nurishh a Veganz s náhražkami sýra, Wild & Coco se svými rostlinnými jogurty a kefíry, a značky Body & Future, Soyka, Minor Figures, Elephantts a Rude Health, výrobci (mimo jiné) rostlinného mléka.
„Mléko lidstvo provází od úplného začátku,“ uvedla akci vydavatelka česko-německého magazínu n&n, který akci zaštiťoval, Danuše Siering. Zmínila, jak rapidně roste poptávka po rostlinné alternativě mléka a mléčných výrobků. Stejně jako předchozí akce Taste Fake Meat, také Taste Fake Milk mělo za cíl primárně ukázat vývoj v tomto sektoru a upozornit na nejnovější produkty.
Porotu nejvíce zaujalo lískooříškové mléko značky Optimistic, rostlinná šlehačka od Oatly „a také rostlinné mléko Rude Health – z portfolia brandu Green Heads – které se vyrábí ze superpotravinové rostliny Tigernut,“ stojí v oficiálním reportu z akce. Rostlinně pak překvapila ještě lahodná mléčná čokoláda Steiner & Kovarik, vyráběna poctivě z kakaových bobů způsobem „bean to bar“, vanilkový pudink od Oatly a kokosovo-kakaové mléko značky Body & Future bez přidaného cukru. Za zmínku jistě stojí také rostlinné sýry Kytek k Sežrání, obzvláště pečený mandlový rýS obalený v mandlích.
V porotě seděli kromě Libora Pozníčka také šéfredaktorka magazínu Apetit Lucie Šilhová, manažer ProVeg Česko Jan Vanžura a Petr Klíma, šéfkuchař restaurace Country Life. Produkty hodnotila také veřejnost, téměř sto nadšenců do rostlinné kuchyně, kteří se na akci přišli podívat.
Pokud jste z článku a fotografií teď dostali chuť na některý z výrobků, neváhejte si jej také koupit a ochutnat. A až si budete vychutnávat vanilkový pudink, mléčnou čokoládu, nebo jakýkoliv z dalších produktů, nezapomeňte se podělit o fotku na instagramu a označit nás @rostlinne a přidat hashtag #rostlinne. Dobrou chuť!
Jediný recept na zdraví pro všechny neexistuje. Vnímáním svého těla a koloběhu přírody však dokážeme najít vlastní pohodu. A roli v ní hraje i rostlinné jídlo.
Horké letní dny přímo volají po tom vyběhnout ven a strávit tam celý den. Jaké jídlo však přežije vysoké teploty a náročné přenosy?
Rok 2022 byl bohatý na rostlinné alternativy ryb a mořských plodů. Několik z nich jsme pro Vás otestovali.