Souhlasíte?

01 / 06

Rostlinné mléko už je k dostání skoro v každé kavárně.

Přeskočit

Souhlasíte?

02 / 06

Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.

Přeskočit

Souhlasíte?

03 / 06

Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.

Přeskočit

Souhlasíte?

04 / 06

Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.

Přeskočit

Souhlasíte?

05 / 06

Znám restauraci, kde podávají skvělé rostlinné jídlo.

Přeskočit

Souhlasíte?

06 / 06

Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!

Přeskočit

Top tři brněnské podniky, které určitě musíte navštívit!

Už jste někdy zkoušeli lahodný, šťavnatě propečený rostlinný kebab, který byste jen stěží rozeznali od jeho masové varianty? Nebo třeba tradiční britský pokrm Fish & Chips, tedy smaženou rybu s velkou porcí hranolků, ale v rostlinné verzi? A co takové silně aromatické phočko s tofu a zeleninou, které nejvíc sedne nejen po protančené páteční noci? Mrkněte na náš článek!

 

Forky’s: 100% rostlinný gastro-sen

Pokud rádi navštěvujete restaurace a preferujete hezké, čisté prostředí s pohodovou  atmosférou, pak je Forky’s přímo pro vás. Přes den rušné bistro, kam se chodí najíst široká paleta lidí, se ve večerních hodinách mění na stylový bar s živým DJem hrajícím o víkendu v prvním patře. Kromě toho Forky’s nabízí i větší salonek, který si můžete rezervovat na rodinnou oslavu či nějakou větší akci. V tomto čistě rostlinném podniku v centru Brna si vybere opravdu každý – jídelní nabídka začíná bohatou škálou rostlinných burgerů s výběrem několika originálních dipů, přes indické kuličky s červenou čočkou a rýží, německé klobásky s curry omáčkou až po Forky’s proslulé superbowl misky. Můžete si zde vybrat jak českou klasiku podávanou v lehčí, výživnější verzi, tak i exotická, neotřele připravená zahraniční jídla. 

Jak sami majitelé tvrdí, tzv. street food jídlo, které se v restauraci připravuje, obsahuje nulový podíl cholesterolu, naopak se ale pyšní vysokým podílem vlákniny, vitamínů a minerálů. Ke street foodu neodmyslitelně patří již zmiňované rostlinné burgery, velmi oblíbené nejen mezi milovníky rostlinné stravy. Určitě však také dejte šanci i dalším pokrmům ze stálé nabídky. Třeba již zmiňovaným NoFish & Chips, tedy obdobě britské smažené ryby s hranolky. Jen s tím rozdílem, že vám ve Forky’s na talíři přistane křupavě osmažené tofu bohatě zasypané mořskými řasami, extra velkou porcí hranolků a mayo dipem. Pokud vám po tomto vydatném pokrmu zbyde ještě trošku místa v žaludku, můžete si objednat jeden z domácích pečených dortů na denním baru a k tomu vychutnat kávu s rostlinným mlékem. A jestli přijdete až večer, nebojte, kraftové pivo či lahodné lokální víno jsou v nabídce také. No a pokud máte Brno z ruky, můžete si udělat výlet do jedné z poboček v Praze, Trnavě, Žilině či Vídni!

 

Mooi: streetfood u jelena

Určitě to znáte – celé dopoledne strávíte na nákupech ve Vaňkovce, abyste si pak uvědomili, že jste vlastně od rána nic nejedli. Ale kde poblíž  tohoto nákupního centra posedět a pochutnat si na pořádném rostlinném jídle? No, nejspíš byste si po delším hledání sestavili pokrm ze zeleninových příloh či požádali o rostlinnou verzi v jednom z asijských bister. Pokud se vám ale nechce namáhavě hledat v jídelním lístku, je pro vás Mooi rychlé řešení. 

Tento útulně zařízený, zcela rostlinný fastfood podnik naleznete před vchodem do Tesca otevřený celý týden. A co vlastně Mooi přesně je?

Z původního nápadu belgické hranolkárny se stala kebabárna s hranolky, v čele s jejich maskotem jelenem (jehož původ sahá až do jednoho malebného městečka v Albánii!). 

V bistru si můžete sami sestavit meníčko podle vaší preference. Začněte klidně výběrem jednoho z několika kebabů s velmi zvučnými jmény – Sultána s hummusem, Akropolis s tzatziky, Mafiána se salsou a česnekem nebo Aladina s červeným zelím. Hlavní surovinou je měkce propečené NeMaso složené z tofu a pšeničné bílkoviny v domácky pečeném pita chlebu a jako hlavní příloha extra velké, křupavé smažené hranolky. Pokud kebabu příliš neholdujete, můžete si vybrat šťavnatou porci tortilly nebo lehký zeleninový salát a k tomu zmiňované hranolky.

Celý tento gastronomický zážitek pak můžete završit vaším oblíbeným dresingem – ať už to bude čerstvě připravený kari dip s koriandrem, domácí tatarka, anebo jen obyčejný kečup, u žádného z nich určitě nešlápnete vedle. Každý chutná lahodně a skvěle dotvoří celý požitek těchto streetfood specialit z rostlinné kuchyně.

 

Tak se v Mooi určitě nezapomeňte zastavit!

Poutníci poutníkům

Posledním tipem, kam na chutné rostlinné jídlo, nemůže být nic jiného než restaurace Pilgrims, nacházející se kousek od Brna v krásném prostředí romantického Mariánského údolí. I když restaurace funguje teprve od  minulého léta, už dávno si stačila získat mnoho svých příznivců, kterým podobný, čistě rostlinný podnik v této lokalitě moc chyběl. Jídlo se zde vaří s láskou a úctou k přírodě a samotná restaurace slouží jako útočiště pro všechny poutníky (odtud také pochází název podniku), kteří si zde mohou přijít posedět před nebo po dlouhé procházce okolo lesa.

Jelikož Pilgrims tvoří skupina mladých kreativních lidí, která sází na dynamičnost a pestrost pokrmů, jídla jsou v menu obměňována několikrát do roka. Co zde však stále zůstává, je oblíbená vietnamská polévka Pho, která by mohla s klidem konkurovat svému originálu v kdejaké lepší asijské restauraci. Nebo “svíčková“ z domácího seitanu a knedlíků, co skvěle nasytí a chuťově prý neurazí ani vaši babičku! O víkendu se pak můžete těšit na unikátní speciality v duchu jedné z vybraných mezinárodních kuchyní, kdy se vám na jednom stole klidně může objevit třeba indická samosa, italské rizoto nebo francouzská cibulačka.

A pokud se vám po tomto lahodném jídle zasteskne přímo v centru Brna, nezoufejte! Navštívit můžete druhou, nedávno otevřenou, pobočku – jenom pár minut od lužáneckého parku. Do této krásně zařízené restaurace se nemusíte bát pozvat své nejbližší kamarády, kolegy, ani vaši širší rodinu. Co třeba na takové nostalgické jídlo z dětství, jakým je smažený sýr s kroketami a zeleninovou oblohou?

Dali byste si říct? Já rozhodně ano!

Lokálka říjen: Jedna vládne všem

Zatímco UHO bychom nejraději zcela vytěsnili z gastronomické mapy, UDO by nyní nemělo chybět v žádné lednici. Že UDO neznáte? Nachytřete se v říjnové lokálce.

Adam Novotný
19. 10. 2020

Lokálka září – babí léto

V čem se liší petržel od pastiňáku, proč musí čekanka stále čekat na svou renesanci a jak si doma vyrobit umeboshi? Projeďte se s námi zářijovou Lokálkou.

Adam Novotný
7. 9. 2020