Souhlasíte?

01 / 06

Rostlinné mléko už je k dostání skoro v každé kavárně.

Přeskočit

Souhlasíte?

02 / 06

Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.

Přeskočit

Souhlasíte?

03 / 06

Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.

Přeskočit

Souhlasíte?

04 / 06

Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.

Přeskočit

Souhlasíte?

05 / 06

Znám restauraci, kde podávají skvělé rostlinné jídlo.

Přeskočit

Souhlasíte?

06 / 06

Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!

Přeskočit

Tradiční štědrovečerní hostina rostlinně

Už si pomalu připravujete seznam ingrediencí na vánoční svátky, ale rádi byste letos nějakou změnu? Co si tyto Vánoce udělat radost a vyzkoušet štědrovečerní večeři v rostlinném duchu a z tradičních vánočních pokrmů? Jednoduchou, rychlou a pouze z vašich lokálních surovin. Tak s námi pojďte mrknout na pár tipů ke štědrovečernímu menu!

 

Vánoční večeře

Nevím, jak to chodí u vás, ale já mám Vánoce v naší rodině spojené s velkým předvánočním shonem při nakupování dárků pro celou svou rodinu a kamarády, který vyvrcholí přesně na Štědrý den, kdy se tři generace něžného pohlaví „motají“ v kuchyni již od svátečního rána. Máma připravuje jednu štědrovečerní večeři pro sebe, bráchu a babičku a druhou – rostlinnou – pro mě. Babička nám k tomu chystá dvě verze bramborového salátu – jednu verzi s majonézou, druhou čistě rostlinnou. Od brzkého rána do pozdního odpoledne tak trávíme čas v kuchyni přípravou na večer, kdy jsme ale celé unavené z příprav a říkáme, že „příští rok už rozhodně tolik vařit nebudeme“. Nebo si jídlo připravíme den předem, abychom si Štědrý den mohly užít naplno.

No, každý rok se opakuje ten samý scénář. Letos jsem si ale řekla, že mámě i babičce usnadním práci a připravím si sama něco jednoduchého. Minulé roky jsem na štědrovečerní večeři měla hlívové filé s bramborovou kaší, polské pirogy se špenátem a tofu a nejnověji také smažený celer s bramborovým salátem. Na Štěpána jsem pak jednou dokonce měla i sushi, které mi babička koupila den předem u Vietnamců. Letos se ale vracím k tradičním českým jídlům „chudých“ – houbovému kubovi a hrachové polévce. V mém menu nebude chybět ani sladká tečka v podobě jablečného závinu s vlašskými ořechy. Jelikož jsou tyto recepty velmi jednoduché a složené pouze z několika základních surovin, nemusíte pro ně před Vánocemi utíkat do vzdáleného supermarketu, ale vystačíte si i s večerkou na rožku. Ani jejich příprava vám nezabere mnoho času a stihnete si je připravit i den předem. Vánoční den pak můžete strávit koukáním na vaše oblíbené pohádky, pojídáním vánočního cukroví a dodržováním vašich oblíbených vánočních zvyků.

Pojďme se na jednotlivé recepty podívat blíže.

 

Hrachová polévka

V české domácnosti dříve na štědrovečerní tabuli převažovala jídla z luštěnin nebo obilovin a jinak tomu nebylo ani u vánoční polévky. Ta byla buď hrachová nebo čočková, kterou až později během 19. a 20. století nahradila polévka rybí. Přitom luštěninová polévka skvěle zasytila a byla velmi oblíbená u menších dětí, které občas měly s konzumací rybí polévky potíže. Co si tuto tradiční, jednoduchou a vydatnou polévku znovu připomenout a rovnou si ji letos připravit? Budete k ní potřebovat opravdu minimum ingrediencí a lahodná bude i tak!

 

Ingredience (4 porce):

250 g žlutého hrachu
500 ml vody
majoránka
sůl, pepř

toastový chleba
troška olivového oleje

Nejdříve si alespoň na 4 hodiny namočíme hrách, poté z něj slijeme vodu a následně pořádně propláchneme. Hrách dáme do většího hrnce, přidáme půl litru vody, osolíme a vaříme cca 45 minut, dokud úplně nezměkne. Uvařený hrách rozmixujeme na kaši a vrátíme zpět do hrnce. Přidáme 2-3 plné lžíce majoránky, můžeme dosolit, opepřit. Pokud se vám zdá hrachovka moc hustá, můžete ji rozředit vodou.

K polévce si ještě můžeme připravit opečené křupavé krutony z toastového chleba. Chleba nakrájíme na menší kostičky, které osmahneme na olivovém oleji. V případě, že toastový chleba nemáte, můžete použít i starší bagetu či rohlík. Pokud se vám polévka zdá až moc minimalistická, můžete ji klidně vyšperkovat přidáním chilli vloček, lahůdkového droždí, a nebo posypáním například lněnými či slunečnicovými semínky.

 

 

Houbový kuba

Houbový kuba je tradiční vánoční pokrm oblíbený v českých domácnostech už stovky let. Jeho kořeny sahají až k pohanům, kteří houbami často nahrazovali nedostatek masa. Postupem času se recept upravoval v závislosti na tom, čeho bylo v té době dostatek – jednou byl kuba z krup, podruhé zase z jáhel a připravit by se určitě dal i z pohanky. Mimochodem, víte, že toho nejlepšího českého kubu prý ochutnáte v jižních Čechách? Černý kuba, jak se houbovému kubovi někdy také říká, je zabarvený podle specifické tmavé houby – stročku trubkovitého – která roste právě v listnatých lesích na jihu Čech.

 

Ingredience (4 porce):

400 g ječných krup (můžou být i jáhly)
hrst lesních hub (čerstvé/sušené, přes noc namočené)
1 větší cibule
3 stroužky česneku
olivový olej
sůl, pepř, majoránka

Kroupy si den předem propláchneme a vložíme přes noc do vody. Další den je vložíme do hrnce se studenou vodou, osolíme a vaříme necelou půl hodinu, poté scedíme. Cibuli si nakrájíme nadrobno a osmahneme ji na oleji s na plátky nakrájenými houbami. Poté vezmeme zapékací misku a vymažeme ji olejem, smícháme v ní kroupy s houbami, osolíme, opepříme a přidáme utřený česnek a majoránku. Kubu vložíme do trouby a necháme péct na 180°C asi 30 minut. Můžeme podávat s naloženými okurkami či kysaným zelím posypaným lněnými semínky.

 

Jablečný štrůdl

Jablečný závin neboli štrůdl se v českých domácnostech objevuje v troubě několikrát do roka, na Vánoce má ale obzvláště lahodnou chuť. Možná je to tím kouzelným obdobím, možná tím, že je připravený z těch nejvánočnějších ingrediencí. Křehký, skořicově voňavý a se spoustou vlašských oříšků. Recept na jablečný štrůdl určitě znáte, ale není na škodu si ho nyní osvěžit. Jeho příprava vám nezabere více času než jeden díl vánočních Přátel a ujídat ho pak u telky s vámi bude celá vaše rodina.

 

Ingredience:

1x balení listového těsta
4 větší jablka
1 balíček skořicového cukru
hrst rozinek a nasekaných vlašských oříšků

Jablka nastrouháme nahrubo a necháme z nich okapat přebytečnou vodu, poté je smícháme se skořicovým cukrem, rozinkami a nasekanými vlašskými oříšky. Listové těsto vyválíme na plát tenký asi 3 cm, na který položíme jablečnou náplň tak, aby po stranách zbylo asi 2 cm volného místa. Srolujeme do tvaru nohavice a přesuneme na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů. Pečeme v předehřáté troubě na 210°C asi 25 minut. Po vyndání z trouby štrůdl necháme odpočinout a na závěr posypeme skořicí a zbytkem vlašských oříšků.

 

 

Tak co, už máte štědrovečerní tabuli namyšlenou? Necháte se inspirovat naším článkem a uvaříte si celé menu či alespoň některý z těchto receptů? Pokud ano, nezapomeňte s námi sdílet fotky vašich výtvorů na Instagramu Rostlinně! Vánoce jsou svátky klidu a míru, pojďme je proto oslavit s našimi nejbližšími sledováním oblíbených pohádek u stolu plného vánočních rostlinných dobrot. Uvidíte, že rostlinná kuchyně umí vykouzlit lahodné recepty, které u vás bude poptávat každá vaše vánoční návštěva!

Krásné Vánoce a hlavně hodně pohody!

Lahodná alchymie: odkrývání kouzel fermentace

Fermentace je již po tisíciletí neoddělitelnou součástí přípravy chutného a nutričně hodnotného jídla. Co všechno přináší do rostlinné kuchyně?

Michaela Levíčková
29. 1. 2024

Piknik do horka

Horké letní dny přímo volají po tom vyběhnout ven a strávit tam celý den. Jaké jídlo však přežije vysoké teploty a náročné přenosy?

Michaela Levíčková
15. 6. 2023

Instagram feed