Souhlasíte?

01 / 06

Rostlinné mléko už je k dostání skoro v každé kavárně.

Přeskočit

Souhlasíte?

02 / 06

Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.

Přeskočit

Souhlasíte?

03 / 06

Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.

Přeskočit

Souhlasíte?

04 / 06

Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.

Přeskočit

Souhlasíte?

05 / 06

Znám restauraci, kde podávají skvělé rostlinné jídlo.

Přeskočit

Souhlasíte?

06 / 06

Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!

Přeskočit

“Veganský sortiment budeme rozšiřovat dál” – říká Zuzana Holá, mluvčí společnosti Lidl

Když se poprvé objevilo v chladících vitrínách řetězce Lidl, milovníci rostlinné kuchyně nemluvili o ničem jiném. Všem bylo jasné, že rostlinné lasagne, boloňská omáčka nebo karbanátky budou zase o něco lepší. O čem je řeč? Přeci o Next Level Hack – výherci letošního ročníku Rostlinný produkt roku. Jako první veganské mleté v českém retailu ho na podzim zařadil řetězec Lidl. Do zákulisí nás vezme Zuzana Holá, tisková mluvčí Lidlu.

Zuzano, v minulém roce se produkt z vašeho sortimentu – kokosový jogurt PlantOn – umístil na druhé příčce v naší anketě. Na rozšiřování rostlinného sortimentu tedy v Lidlu usilovně pracujete – co vás k tomu vede?

Sledujeme aktuální trendy ve stravování a snažíme se vyjít vstříc potřebám a přáním našich zákazníků, u kterých pozorujeme rostoucí zájem o alternativní potraviny.

Které položky z rostlinného sortimentu z regálů mizí nejrychleji a proč si myslíte, že to tak je? 

Kromě veganského mletého jsou mezi našimi zákazníky velmi populární například humusy, protože jsou výborné, za nejlepší cenu na trhu a kupují je i lidé, kteří nejsou vegani či vegetariáni. Velký zájem je také o již zmíněný kysaný dezert na bázi kokosového mléka PlantOn, který jsme do nabídky zařadili před více než rokem. Své příznivce si ovšem rychle získává i novinka pod stejnou značkou v podobě zakysané smetany.

Jak vlastně vypadá cesta od nápadu jménem Next Level Hack, přes jeho realizaci až po dodání do regálu směrem k zákazníkovi?

O současných i budoucích trendech diskutujeme společně s kolegy ze zahraničí. Zjistili jsme, že našim zákazníkům v segmentu veganských produktů chybí kvalitní náhrada masových pokrmů a po zkušenostech z okolních zemí, kde produkt Next Level Hack zaznamenal velký úspěch, jsme k jeho zařazení do stálé nabídky přistoupili i my. Jak se ukázalo, šlo o dobré rozhodnutí.

Co je na takovém procesu nejnáročnější? 

Velmi náročný je vývoj produktu, jeho chuťové přiblížení se k podobným masovým výrobkům. Celý proces vývoje však probíhal v zahraničí.

Máte k dispozici informaci o tom, jaké typy zákazníků rostlinné mleté kupují? 

Podle našich zkušeností je veganské mleté oblíbené nejen u veganů či vegetariánů, ale také zákazníků, kteří se ve svém jídelníčku snaží omezit maso, případně hledají jeho alternativu.

Prozradíte Vaše plány? Jaké novinky v sortimentu můžeme v roce 2020 čekat?

Nabídku bychom samozřejmě chtěli rozšiřovat i nadále a kolegové na tom usilovně pracují. Mohu prozradit, že do budoucna plánujeme například nové cizrnové pomazánky i tatarku a majonézu pro vegany. Myslíme také na ty, kteří si oblíbili stávající produkty. V naší nabídce proto přibydou nové příchutě humusů i ovocné varianty kokosového dezertu. Chystáme samozřejmě i další novinky, které si v tuto chvíli necháme pro sebe. Věříme ale, že z nich zákazníci budou mít radost.

Zuzana Holá, mluvčí společnosti Lidl

Máte už svého favorita, který by v dalším ročníku hlasování neměl chybět? 

Určitě bych doporučila humusy, které jsou hodně oblíbené nejen v ČR, ale také zahraničí, kam je vyvážíme.

A prozradíte, co máte z rostlinné nabídky Lidlu sama nejraději?

Oblíbila jsem si již zmíněnou Zakysanou smetanu PlantOn z kokosového mléka. Dá se využít při vaření ale i jako dezert. Pokud do ní vmícháte například borůvky, je opravdu bezkonkurenční. A dopustit nedám ani na hummus s červenou řepou, ten je do salátu vynikající.

Děkujeme za Váš čas, těšíme se na novinky a držíme palce.

Lokálka září – babí léto

V čem se liší petržel od pastiňáku, proč musí čekanka stále čekat na svou renesanci a jak si doma vyrobit umeboshi? Projeďte se s námi zářijovou Lokálkou.

Adam Novotný
7. 9. 2020