Souhlasíte?

01 / 06

Rostlinné mléko už je k dostání skoro v každé kavárně.

Přeskočit

Souhlasíte?

02 / 06

Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.

Přeskočit

Souhlasíte?

03 / 06

Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.

Přeskočit

Souhlasíte?

04 / 06

Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.

Přeskočit

Souhlasíte?

05 / 06

Znám restauraci, kde podávají skvělé rostlinné jídlo.

Přeskočit

Souhlasíte?

06 / 06

Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!

Přeskočit

Výběr nejlepších produktů: Rostlinné burgery, párky, řízky atd.

Rozhodli jste se z jídelníčku vyřadit živočišné produkty, ale nechce se Vám pořád učit nové recepty a nemáte na vaření celý den? Žádný problém. Jíst rostlinně už v současné době rozhodně neznamená živit se jen salátem, fazolemi a tofu. Představujeme Vám autentické rostlinné produkty, které byste rozhodně měli vyzkoušet.

BURGERY

Jste milovníci burgerů v každém ročním období? Máme pro vás skvělou zprávu! Na trhu je k dispozici spousta chutných a dostupných rostlinných burgerů. Když zvolíte Beyond Burger (Kaufland, Makro, rohlik.cz, košík.cz), Incredible Burger od firmy Garden Gourmet (Tesco, Billa, Kaufland, Globus, rohlik.cz) nebo různé druhy burgerů od Linda McCartney (Globus, Tesco, rohlik.cz), které doporučuje na svém blogu také skvělá Dewi, rozhodně nesáhnete vedle. Za zmínku určitě stojí i nutričně kompletní Mana burger (košík.cz).

Pokud jste všechny tyhle dobroty už vyzkoušeli, připomínáme srpnovou novinku od Alberta, Burger Veggano bez masa.

 

MLETÉ

Na své si přijdou také milovníci mletého masa. Rostlinné mleté má autentickou chuť i texturu a je vyrobeno ze směsi čistě rostlinných bílkovin. Připravit rostlinné boloňské špagety nebo pikantní “masovou” směs do tortilly Vám nezabere víc než pár minut! Doporučujeme mleté maso Next Level Hack (Lidl), které se stalo vítězem ankety Rostlinný produkt roku 2019. Kromě toho můžete zkusit i mleté z Penny Market. Mleté od Garden Gourmet seženete třeba v Globusu nebo v Bille.

PÁRKY A KLOBÁSY

Máte rádi hot dog s hořčicí, kečupem a smaženou cibulkou? Ve většině supermarketů bez problému pořídíte rostlinné párky, které ty klasické strčí do kapsy. Třeba s produkty od firmy Lunter nebo Well Well nesáhnete vedle.

Nebo je libo spíš klobása? Slyšeli jste už o maďarské Klobani od firmy Good Nature? Seženete ji v klasické nebo pikantní variantě. Nebo vyzkoušejte No pork sausages ze supermarketu Iceland (košík.cz). Také firma Linda McCartney (Globus, Tesco, rohlik.cz) vyrábí rostlinné mražené klobásy.

Chtěli byste vyzkoušet bratwurst v rostlinné verzi? Bratwurst od Garden Gourmet  seženete v Globusu nebo v Bille.

A až příště pojedete nakupovat do IKEA, nezapomeňte si v jejich restauraci objednat rostlinný hot dog, a nebo si je rovnou kupte na doma v balení po 10ks!

ŘÍZKY

Vychutnejte si klasický nedělní oběd v rostlinné verzi! Rostlinné řízky, vyrobené ze směsi rostlinných bílkovin, Vás nadchnou svou autentickou konzistencí i skvělou chutí. Doporučujeme rostlinný schnitzel od firmy Veganz (Puroshop) nebo Kukuřízek od firmy Veto Eco (Glóbus, Tesco, Albert, DM, Rossmann…).

Lidl ČR patří mezi první dámy v distribuci veganských produktů u nás. Přemýšlíte o veganských alternativách pro štědrovečerní tabuli? Nevíte, co k svačině do vlaku na cestě za podzimním čundrem? – Srpnové Next Level Meat řízky a nugetky nepochybně patří mezi must-eat rostlinné produkty!

RYBY

Bojíte se, že by na Vašem vánočním stole chyběl kapr? Nemusíte se obávat, doporučíme vám i rostlinné neryby! Firma Veganz vyrábí rybí prsty, rybí plátky nebo dokonce i rybí filety v rostlinné podobě a to všechno seženete přes Puroshop, který dokonce dováží po celé České republice.

Pokud milujete krevety, můžete zkusit jejich rostlinné provedení Scampi Bites od Linda McCartney (Globus, Tesco, rohlik.cz). Navštívíte-li Globus, najdete v sortimentu i kaviár v rostlinném provedení. Vlastní rostlinný kaviár má i IKEA. Příznivci uzených ryb mohou zajásat nad uzeným nelososem od Veganz (pozor, z regálů mizí rychle!).

TRHANÉ A NUDLIČKY

Co tak si připravit rostlinné nudličky nebo trhané, jejichž příprava zabere opravdu málo času? Ani to není s rostlinnými produkty nemožné! Můžete je přidat například do tortilly nebo si je dát s rýží a zeleninovou směsí. Co tak vyzkoušet Veggie nudličky of firmy Garden Gourmet (Globus, košík.cz, rohlík.cz), No Bull Mince (Iceland) nebo trhané od Linda McCartney (Globus, Tesco, rohlik.cz)? Na našem Instagramu pak najdete inspiraci, jak si rostlinné trhané připravit!

KULIČKY

Rostlinné kuličky svou chutí strčí ty masové do kapsy. Hodí se ke špagetám, do omáček i zeleninových buddha bowls. Rostlinné kuličky můžete zkusit No Bull Meat Balls (Iceland) nebo si po nákupu nábytku můžete jít odpočinout do IKEA restaurace, kde seženete jejich vlastní rostlinné kuličky.

STARÁ DOBRÁ KLASIKA

Tofu zná pravděpodobně každý. Existuje totiž mnoho jeho druhů – natural, chilli, bylinkové, lahůdkové a také spousta způsobů, jak ho připravit. Můžete ho smažit, zapékat, přidat do salátu, vyrobit z něj různé krémy a pomazánky či dokonce koláč.

Spoustu inspirace načerpáte na našem instagramu.

Podobnou pověst jako tofu má i takzvané sójové maso, které se vyrábí ze sójové mouky či krupice. Pořídíte ho ve formě kostek, plátků, granulátu nebo nudliček. Při přípravě je důležité sójové maso pořádně ochutit a vymačkat z něj po vaření přebytečnou vodu. Poté ho lze využít mnoha způsoby – třeba i pro přípravu sójových výpečků nebo výborné náplně do domácích bramborových knedlíků.

Sójové trio zakončuje tempeh, oblíbená asijská potravina, vyrobená z fermentovaných sójových bobů. Z pohledu složení je nejkvalitnějším ze všech sójových výrobků a díky fermentaci je také velmi dobře stravitelný. Je typický svou výraznou chutí a aromatem. Tempeh se prodává v mnoha příchutích – natural, smažený, uzený, bylinkový, marinovaný… Je vhodný k přímé konzumaci, na smažení, pečení i vaření.

Známou rostlinnou bílkovinou je seitan. Ten se vyrábí z pšeničné mouky a koupíte ho v každém větším obchodě s potravinami (lze jej připravit také po domácku). Kromě toho, že seitan chutná skvěle jen osmahnutý na pánvi, vyrábí se z něj také párky, “kachní” kousky, burgery, salámy nebo třeba rostlinný kebab.

Z pšeničné bílkoviny se vyrábí také klaso, které je stejně jako seitan oblíbené pro svůj nízký obsah tuků a vysoký obsah vlákniny.  Prodává se v podobě klobás, plátků, řízků a kostek.

Původním českým výrobkem je Robi,  jehož název pochází ze spojení slov „rostlinná bílkovina“. Neobsahuje sóju a je velmi dobře stravitelné. Vyrábí se ze směsi luštěnin a pšenice. Existuje několik druhů – plátky, nudle, oválky… Skvěle chutná obzvlášť v omáčkách nebo asijských směsích s nudlemi či rýží.

Už jste některý z produktů vyzkoušeli? Nezapomeňte se se svými kulinářskými experimenty pochlubit na Instagramu a přidat #rostlinne! Přejeme krásné zkoumání možností rostlinné kuchyně.

Tradiční štědrovečerní hostina rostlinně

Prý Vánoce bez kapra? Jde to! Máme pro Vás tipy, jak připravit tříchodovou štědrovečerní hostinu podle našich předků - chutně, jednoduše a hlavně rostlinně.

Veronika Charvátová
23. 11. 2020

Ta mrkev v mym sklepě

Než se pustíte do maratonu zavařování, kvašení a nakládání, přesvědčte se o tom, že jste mistry ve skladování. Zeleninu si totiž můžete užít čerstvou i v zimě.

Adam Novotný
10. 11. 2020