Souhlasíte?

01 / 06

Rostlinné mléko už je k dostání skoro v každé kavárně.

Přeskočit

Souhlasíte?

02 / 06

Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.

Přeskočit

Souhlasíte?

03 / 06

Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.

Přeskočit

Souhlasíte?

04 / 06

Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.

Přeskočit

Souhlasíte?

05 / 06

Znám restauraci, kde podávají skvělé rostlinné jídlo.

Přeskočit

Souhlasíte?

06 / 06

Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!

Přeskočit

Vystrojte si letos štědrovečerní hostinu s Rostlinně

Chodníky namrzají, dny jsou čím dál, tím kratší… a Vánoce se nezastavitelně blíží. Mnozí z nás už ví nebo alespoň přemýšlí nad tím, čím si letos zaplnit štědrovečerní tabuli. V Rostlinně jsme se proto rozhodli dát dohromady tipy a recepty na štědrovečerní řízky pro každého, ať už jste začátečník nebo mistr/yně kuchař/ka.

5 minut z každé strany: řízek od Vivera

Pokud nechcete trávit celý den vařením nebo si na nic složitějšího netroufáte, rozhodně zkuste hotové rostlinné řízky od Vivera. Jsou to jedny z nejlepších řízků, které naše Lucka, koordinátorka sociálních sítí, kdy ochutnala. Stačí jim pár minut na pánvi a můžete prostírat.

Pokud Vás spíš láká chuť a vůně moře, stejně tak snadno připravíte i jejich rybí prsty.

Obojí najdete ve vybraných kamenných řetězcích a na Košík.cz.

Stripsy z hlívy ústřičné

Pokud milujete hlívu ústřičnou, tak díky tomuhle receptu ji budete milovat ještě víc. Potřebovat na něj budete:

– mouku
– koření na kuře
– sladkou nebo uzenou papriku
– kukuřičné lupínky
– vodu
– rostlinný olej
– a samozřejmě hlívu

Mouku smíchejte s vodou a kořením na kuře tak, aby vzniklo tekuté těstíčko. Do něj pak vložte kousky hlívy a obalte ji ze všech stran. Ve vedlejší misce smíchejte mouku s kukuřičnými lupínky, mletou paprikou a kořením. Promíchejte a hlívu ve směsi obalte. Kousky pak vložte do vyšší vrstvy rozehřátého oleje a smažte dozlatova.

Lilkové řízky

A nakonec tu máme ještě jednu rostlinnou dobrotu. Potřebovat na ni budete:

– 1 střední lilek, podélně nakrájený na 0,5-1 cm plátky
– sůl
– hrašku nebo cizrnovou mouku
– tymián nebo koření na grilování
– olej (řepkový, rýžový nebo hroznový)
– strouhanku

Hodinu předtím, než plánujete řízky smažit, nasolte lilkové plátky s obou stran. Sůl z nich vytáhne nejen vodu ale i hořkost. Plátky pak osušte kapesníkem a můžete je obalit.
Těstíčko na řízky si udělejte buďto podle návodu na obalu z hrašky nebo z cizrnové mouky, kterou smíchejte s vodou tak, aby vzniklo mazlavé no pořád tekuté těstíčko.
Lilek v těstíčku pak z obou stran pořádně vyválejte v strouhance smíchané s tymiánem nebo grilovacím kořením. Takhle obalený jej opatrně vložte do 1 cm vrstvy rozehřátého oleje a smažte dozlatova.
Pro tip: Po dosmažení nechte řízek okapat na papírové utěrce nebo kapesníku, bude tak víc křupavý.

Šťastné a veselé Vánoce + dobrou chuť Vám přeje celý tým Rostlinně 💙🌿

 

Piknik do horka

Horké letní dny přímo volají po tom vyběhnout ven a strávit tam celý den. Jaké jídlo však přežije vysoké teploty a náročné přenosy?

Michaela Levíčková
15. 6. 2023

Instagram feed