
Jídlem do pohody: rozhovor s Inkou Buchertovou o Ajurvédě
Jediný recept na zdraví pro všechny neexistuje. Vnímáním svého těla a koloběhu přírody však dokážeme najít vlastní pohodu. A roli v ní hraje i rostlinné jídlo.
Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.
Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.
Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.
Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!
Ochrana osobních údajů je pro nás prioritou. Více informací, jak zacházíme
s vašimi daty, najdete v tomto dokumentu.
Ochrana osobních údajů je pro nás prioritou. Více informací, jak zacházíme
s vašimi daty, najdete v tomto dokumentu.
Chodníky namrzají, dny jsou čím dál, tím kratší… a Vánoce se nezastavitelně blíží. Mnozí z nás už ví nebo alespoň přemýšlí nad tím, čím si letos zaplnit štědrovečerní tabuli. V Rostlinně jsme se proto rozhodli dát dohromady tipy a recepty na štědrovečerní řízky pro každého, ať už jste začátečník nebo mistr/yně kuchař/ka.
Pokud nechcete trávit celý den vařením nebo si na nic složitějšího netroufáte, rozhodně zkuste hotové rostlinné řízky od Vivera. Jsou to jedny z nejlepších řízků, které naše Lucka, koordinátorka sociálních sítí, kdy ochutnala. Stačí jim pár minut na pánvi a můžete prostírat.
Pokud Vás spíš láká chuť a vůně moře, stejně tak snadno připravíte i jejich rybí prsty.
Obojí najdete ve vybraných kamenných řetězcích a na Košík.cz.
Pokud milujete hlívu ústřičnou, tak díky tomuhle receptu ji budete milovat ještě víc. Potřebovat na něj budete:
– mouku
– koření na kuře
– sladkou nebo uzenou papriku
– kukuřičné lupínky
– vodu
– rostlinný olej
– a samozřejmě hlívu
Mouku smíchejte s vodou a kořením na kuře tak, aby vzniklo tekuté těstíčko. Do něj pak vložte kousky hlívy a obalte ji ze všech stran. Ve vedlejší misce smíchejte mouku s kukuřičnými lupínky, mletou paprikou a kořením. Promíchejte a hlívu ve směsi obalte. Kousky pak vložte do vyšší vrstvy rozehřátého oleje a smažte dozlatova.
A nakonec tu máme ještě jednu rostlinnou dobrotu. Potřebovat na ni budete:
– 1 střední lilek, podélně nakrájený na 0,5-1 cm plátky
– sůl
– hrašku nebo cizrnovou mouku
– tymián nebo koření na grilování
– olej (řepkový, rýžový nebo hroznový)
– strouhanku
Hodinu předtím, než plánujete řízky smažit, nasolte lilkové plátky s obou stran. Sůl z nich vytáhne nejen vodu ale i hořkost. Plátky pak osušte kapesníkem a můžete je obalit.
Těstíčko na řízky si udělejte buďto podle návodu na obalu z hrašky nebo z cizrnové mouky, kterou smíchejte s vodou tak, aby vzniklo mazlavé no pořád tekuté těstíčko.
Lilek v těstíčku pak z obou stran pořádně vyválejte v strouhance smíchané s tymiánem nebo grilovacím kořením. Takhle obalený jej opatrně vložte do 1 cm vrstvy rozehřátého oleje a smažte dozlatova.
Pro tip: Po dosmažení nechte řízek okapat na papírové utěrce nebo kapesníku, bude tak víc křupavý.
Šťastné a veselé Vánoce + dobrou chuť Vám přeje celý tým Rostlinně 💙🌿
Jediný recept na zdraví pro všechny neexistuje. Vnímáním svého těla a koloběhu přírody však dokážeme najít vlastní pohodu. A roli v ní hraje i rostlinné jídlo.
Horké letní dny přímo volají po tom vyběhnout ven a strávit tam celý den. Jaké jídlo však přežije vysoké teploty a náročné přenosy?
Rok 2022 byl bohatý na rostlinné alternativy ryb a mořských plodů. Několik z nich jsme pro Vás otestovali.