Souhlasíte?

01 / 06

Rostlinné mléko už je k dostání skoro v každé kavárně.

Přeskočit

Souhlasíte?

02 / 06

Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.

Přeskočit

Souhlasíte?

03 / 06

Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.

Přeskočit

Souhlasíte?

04 / 06

Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.

Přeskočit

Souhlasíte?

05 / 06

Znám restauraci, kde podávají skvělé rostlinné jídlo.

Přeskočit

Souhlasíte?

06 / 06

Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!

Přeskočit

Z rybníků a moří na pole a do laboratoří: rok 2022 ve znamení rybích alternativ

Pokud ryby tvořily či tvoří neodmyslitelnou součást vašeho jídelníčku, máme pro vás skvělý tip: Vyzkoušejte jejich rostlinné alternativy! Zatímco tofu nebo sójové plátky známe už dlouho, rybí náhražky se u nás začaly rozšiřovat teprve nedávno. Pro rostlinnou kuchyni a její vývoj je to důležitý krok, proto Vám chci tuhle novinku blíže představit. Pojďme spolu prozkoumat tento fenomén.

První firmou v Evropě, která se začala zaměřovat na rybí alternativy, byla Novish. Katja Busser, Maiko van der Meer a Paul den Dulk ji založili v roce 2019. Nabízí například rostlinné rybí prsty, burgery  či filety.

Možná jste si už někdy položili otázku, proč se vlastně rybí alternativy začaly objevovat až poslední dobou, když jiné náhražky masa vídáme už tak dlouho. Ryby se vyznačují jedinečnou chutí, kterou není snadné do detailu napodobit.

V Česku byla až do loňského roku obrovská díra na trhu s rostlinnými alternativami ryb a mořských plodů, která se ale postupně zaplňuje. Rozhodla jsem se proto několik z nich otestovat.

Revo uzený rostlinný losos

Pro rakouskou firmu Revo je nejdůležitější, aby co nejvíce ryb plavalo v oceánech a co nejméně se jich dostalo na talíř. Firma se proto snaží zabránit nadměrnému rybolovu a nabízet zdravé alternativy ryb a mořských plodů.

Uzené losové plátky jsou skvělým pomocníkem při přípravě (nejen) domácího rostlinného sushi. Kromě své chuti vynikají i obsahem vitamínů, bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Díky výtažku z mořských řas připomínají chuť pravého lososa. Zakoupit je můžete třeba přes Rohlík.cz, Košík.cz nebo na Forky’s.

Garden Gourmet vuňák

Garden Gourmet, značka firmy Nestlé, se snaží svými produkty udělat ze Země lepší místo pro život a motivovat k tomu i ostatní. Letos se do jejich Veggie Challenge zapojilo přes 5 000 lidí a podařilo se jim zachránit život asi 4 000 zvířat.

Připravte se, že až ochutnáte jejich vuňáka, nebudete věřit, že je zcela rostlinný. Ale nebojte se, žádná ryba při jeho výrobě nepřišla k úhoně. Skládá se z hrachové a pšeničné bílkoviny. Díky perfektnímu dochucení a vyladěné konzistenci se tuňák od Garden Gourmet vyrovná i tomu s ploutvemi. Vykouzlit z něj můžete například (ne)tuňákový salát, sendvič nebo wrap. V jedné sklenici najdete rovnou dvě porce a koupíte ji v Albertu, Globusu, Tescu, nebo online na Rohlík.cz a Košík.cz.

Forky’s Nofish fillet

Restaurace Forky’s nabízí jak jídla z tradiční české kuchyně, tak i nejrůznější zeleninové bowls nebo street food. Svůj zájem o udržitelnost dokazují i tím, že jídlo s sebou balí do biologicky rozložitelných krabiček.

Pokud si lámete hlavu s tím, co připravit na štědrovečerní večeři nebo nedělní oběd, Nofish fillet je jasná volba. Osmažený nebo upečený v troubě a podávaný s bramborovým salátem zachutná jistě nejen vám, ale i členům vaší rodiny. Je bez lepku a dokonce předem ochucený. Balení obsahuje tři kusy a je k dostání u Forky´s nebo na e-shopu Rohlík.cz či Puroshop.

Mrkvový lox – Rýsárna

Rýsárnu od české firmy Kytky k sežrání možná znáte díky jejím rostlinným alternativám sýrů. Na jejím e-shopu najdete například kešu a mandlové sýry, nakládané sýry nebo „feta“ sýr. Méně známá je ovšem její alternativa lososa – ideální produkt pro milovníky této ryby. Ať už bývalé, nebo stávající.

Ačkoliv se tento výrobek chuťově podobá opravdovému lososu o něco méně než výše zmíněný Revo uzený rostlinný losos (neobsahuje řasu, takže nepřipomíná typickou rybinu), určitě si na něm pochutnáte. Vyroben je z pečené mrkve, slunečnicového oleje a kapar, je tedy nabitý vitamíny a dalšími živinami. Skvěle se hodí k ozvláštnění salátů či jiných pokrmů, nejlépe přitom chutná samotný přímo ze skleničky! Najdete ho na Rohlík.cz a Puroshop.

Veganz Tunno – alternativa tuňáka

Veganz je německá rostlinná značka, která se za posledních pár let neskutečně rozrostla a aktuálně čítá přes 470 produktů. Najdete mezi nimi jak čokoládové tyčinky, tak sýry, špenátovou pizzu nebo tuňáka.

Tuňák od značky Veganz se chuťově bohužel nevyrovná tuňáku od Garden Gourmet, ale i tak určitě stojí za vyzkoušení. Konzistencí připomíná klasického tuňáka, no přitom se skládá z hrachové bílkoviny, mořské řasy kelp a slunečnicového oleje. Balený je v konzervě, jedná se tedy o skvělou záchranu pro stanování či výlety, protože ho na rozdíl od GG tuňáka nemusíte skladovat v lednici. Hodí se do těstovinového salátu, tortilly nebo i na pečivo. K dostání je v prodejnách DM a v eshopu na Rohlík.cz či u Puroshop.

Vivera Vegan fish sticks

Podobně jako jiné rostlinné firmy, i holandská značka Vivera se snaží svými produkty přimět co nejvíce lidí k tomu, aby se více zamýšleli nad tím, co jedí, a dali šanci udržitelnějším a ohleduplnějším potravinám.

Máte chuť na rybí prsty? Žádný problém! Rostlinná alternativa od Vivery je skvělou volbou pro rychlý a jednoduchý pokrm. Stačí je osmažit na pánvi a za pět minut máte hotovo. Jsou obohacené o vitamín B12, který je nezbytný pro správné fungování nervové soustavy a tvorbu červených krvinek. Najdete je v Tesco a na Rohlík.cz.

Veggie burger die mare – Endori

Firma Endori je zajímavá především tím, že si sama pěstuje hrách, ze kterého následně vyrábí rostlinné alternativy masa a ryb. V jejich portfoliu najdete třeba rostlinný kebab nebo čevapčiči. Co naopak nenajdete ve složení, je sója a palmový olej, jejichž produkce je častěji spjatá s neudržitelnými zemědělskými praktikami.

Rybí burger od Endori je důkazem, že v oblasti rostlinných alternativ je dnes možné téměř cokoliv. Představuje příjemné zpestření jídelníčku pro všechny milovníky burgerů a vůně moře. Připravit si ho můžete v troubě, ve fritéze nebo jen tak na pánvi. Jeho přímořská nátura z něj dělá skvělého adepta na spárování s čerstvou či grilovanou zeleninou, chlebem pokapaným olivovým olejem nebo barvami hýřícím kuskusem. Najdete ho na Rohlík.cz.

Rok 2022 byl v oblasti alternativ rybích produktů opravdu průlomový. Jak v Česku, tak i ve světě přibyla spousta nevšedních rybích náhražek a já doufám, že letošní rok nás překvapí minimálně stejně tak příjemně. Už teď se na to těším.

Lahodná alchymie: odkrývání kouzel fermentace

Fermentace je již po tisíciletí neoddělitelnou součástí přípravy chutného a nutričně hodnotného jídla. Co všechno přináší do rostlinné kuchyně?

Michaela Levíčková
29. 1. 2024

Piknik do horka

Horké letní dny přímo volají po tom vyběhnout ven a strávit tam celý den. Jaké jídlo však přežije vysoké teploty a náročné přenosy?

Michaela Levíčková
15. 6. 2023

Instagram feed