Souhlasíte?

01 / 06

Rostlinné mléko už je k dostání skoro v každé kavárně.

Přeskočit

Souhlasíte?

02 / 06

Nabídka zeleninových pomazánek je už samozřejmostí ve všech obchodech.

Přeskočit

Souhlasíte?

03 / 06

Mám ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který dává přednost rostlinné kuchyni.

Přeskočit

Souhlasíte?

04 / 06

Počet lidí s intolerancí nebo dokonce alergií na laktózu narůstá a ti jistě ocení nabídku rostlinných produktů jako alternativu.

Přeskočit

Souhlasíte?

05 / 06

Znám restauraci, kde podávají skvělé rostlinné jídlo.

Přeskočit

Souhlasíte?

06 / 06

Jáhly, červená čočka, chřest nebo ovesné vločky? Rostlinná kuchyně znamená tisíce možností!

Přeskočit

Martin Kortus

Head Chef školy vaření Laboratorio

„Jídlo je základem našeho bytí, od něj se odráží to, jak žijeme a jak se cítíme. Proto není divu, že se rostoucí zájem o rostlinné stravování nedá přehlédnout. Na našich kurzech je pořád více a více lidí, kteří se zajímají o rostlinnou kuchyni. Naprostým základem gastronomie je práce s kvalitními surovinami. Pečlivý výběr dodavatelů nám v Laboratoriu pomáhá dosahovat při přípravě jídel těch nejlepších výsledků.“

Jana Dorčáková

Šéfredaktorka HOREKAweb & spolutvůrkyně kongresu HOREKA 112

„Rostlinná strava není výzva, ale způsob, kterým se dá jednoduše odvděčit Zemi za to, že tady jsme. Cesta udržitelného chování není náročná, chce to jen trochu zvyku.

Myslet rostlinně znamená uvažovat o jídle v souvislostech. Nakonec vás překvapí, jak pestré, jednoduché a intuitivní vlastně tohle myšlení je.“

Michal “Hugo” Hromas

Kuchař a publicista

“Nejsme nejlepší, jsme prostě jiní.” To tvrdí o své kočovné restauraci Nomadis Michal “Hugo” Hromas, který v minulosti tvořil koncepty kuchyní v Herbivore, Crossclubu nebo v Mamacoffee.
„Vařit jen z kytek je nádherná hra. Najednou se před vámi otevře svět plný barev, chutí a vůní, můžete popustit uzdu fantazii a hrát si každý den. Je to hojnost. Zelenina i ovoce se během sezóny proměňují a střídají, ale pořád to má šťávu a když víte jak na to, ukrutně si pochutnáte. Vůbec není nudná ani bez chuti, jen je prostě potřeba vědět jak z ní dostat to nejlepší.“

Ondřej Panoš

Šéfkuchař restaurací Etnosvět a Spojka Karlín

"Rostlinná strava se vyznačuje největší rozmanitostí chutí, vůní, tvarů, barev. Rozmanitost rostlinné kuchyně závisí také na odvaze kuchaře k používání a kombinování lokálních i cizokrajných surovin, tradičních a moderních postupů."

Filip Sajler

Zakladatel skupiny Perfect Canteen

“Rostlinná kuchyně je pro mne lehká a dělá mi dobře. Z pohledu kuchaře je zároveň pestrá a stále zajímavá tím, co vše můžete objevit, když zkoušíte a hledáte. Nejen v rámci Perfect Canteen ale i dalších konceptů značky Perfect vnímáme flexitariánství a veganství už dlouho. Překvapilo mě však, že ten veganský trend je ještě silnější, než jsme si původně mysleli. A podle mě je to správné.”